Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

puinen vai muovinen leikkuulauta-kumpi hygieenisempi?!

Vierailija
22.08.2009 |

siinäpä se tulikin. muisena tarkoitan tälläistä käsiteltyä puuta.esim öljyttyä,lakattua mts,mitä nyt kaupoissa on noita puisia.

Kommentit (29)

Vierailija
1/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

muovinen on hygieenisempi. Koska sen voi laittaa pesukoneeseen.

Vierailija
2/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Puu imee itseensä kaikenlaista, siis hyvä elatusalusta bakteereille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

ja pesen ne koneessa. Pitäisi myös vaihtaa kun alkaa olla paljon naarmuja.

Vierailija
4/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

muistan kun meidän allerginen tyttö pienenä otti laatikosta puhtaan (siis normaalisti pestyn ja kuivan) puuhaarukan ja imeskeli sitä. Hetken päästä alkoivat posket punottaa, oli saanut siitä varmaan maidon tai munan jäämiä. Silloin heitin puiset lastat ja haarukat pois. Muovisia lastoja kyllä löytyy, mutta millä korvaisin puuhaarukan esim. leivonnassa?

Vierailija
5/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

nuo muoviset ovat ihan syviäkin lovia täynnä kun ovat 2 v vanhat:O?! hps. pitäisi kaiketi uusia,tuntuu että ovat näin epähygieenisiä,mutta ehjinä eivät.

Vierailija
6/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

leikkuulautoja. Ne on kaikista helpoin pitää puhtaana ja sit niissä on yleensä tosi kivoja kuviakin :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mihin puuharuukkaa tarvitaan leivonnassa? Minä leivon paljon, mutta puuhaarukkaa en käytä koskaan.

muistan kun meidän allerginen tyttö pienenä otti laatikosta puhtaan (siis normaalisti pestyn ja kuivan) puuhaarukan ja imeskeli sitä. Hetken päästä alkoivat posket punottaa, oli saanut siitä varmaan maidon tai munan jäämiä. Silloin heitin puiset lastat ja haarukat pois. Muovisia lastoja kyllä löytyy, mutta millä korvaisin puuhaarukan esim. leivonnassa?

Vierailija
8/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

muovinen on hygieenisempi. Koska sen voi laittaa pesukoneeseen.

Niita puisia lastoja ja haarukoita ei sitten kantsi laittaa pesukoneeseen. Kuuma vesi jotenkin turvottaa puun ja pesuainemyrkyt imeytyy sisaan. Suurinosa tuntemistani ihmisista ovat kuulema 'laiskoja' ja panevat koneeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

minä käytän puuhaarukka leivonnassa siinä vaiheessa kun kuivat aineet lisätään taikinaan, eikä saa vatkata, vaan kevyesti nostellen. Siis nostelen sillä puuhaarukalla, se on paras siihen.

Vierailija
10/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Puinen on helpompi puhdistaa käsin ja puu materiaalina hylkii bakteereja. Lisäksi muovinen leikkuulauta on veitsien tuho.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mistähän löytyis lisää. Ennen oli tosiaan ihan must käyttää puuhaarukkaa esim. Pullataikinan teossa.

Vierailija
12/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

minä käytän puuhaarukka leivonnassa siinä vaiheessa kun kuivat aineet lisätään taikinaan, eikä saa vatkata, vaan kevyesti nostellen. Siis nostelen sillä puuhaarukalla, se on paras siihen.

siis niitä puuhaarukan näköisiä isoja haarukoita, saahan niitä muovisenakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hitsi etten löydä netistä sitä tutkimustulosta, jossa todettiin, että puinen on hygienisempi.



Muoviseen pintaan tulee veitsestä viiltojälkiä ja jokaiseen viiltoon jää vettä ja bakteereita muhimaan, vaikka sen astianpesukoneessa pesisikin. (Kyllähän keitetty vesikin pilaantuu kun pitkään seisoo paikallaan). Muovisessa leikkuulaudassa on siis niissä viilloissa aina kosteutta, vaikka se ei päällepäin näy.



Puinen leikkuulauta taas imee veden itseensä ja kuivuu kuivaksi asti, koska se hengittää.



Ko tutkimuksessa tutkittiin siis leikkuulautojen bakteerimääriä. Vertailussa ei ollut lasista, joka käsittääkseni saattaa olla paras naarmuuntumattomuuden takia.

Vierailija
14/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muutama vuosi sitten oli kaikissa tiedotusvälineissä uutisia tutkimuksesta,jossa oli verattu puista ja muovista leikkuulautaa ja todettu puinen hygienisemmäksi.



Tässä yhden leikkuulautavalmistajan sivulta:



"On aivan normaalia, että jos naarmutat leikkuulaudan, bakteerit ryntäävät sen kimppuun. Kuluu vain silmänräpäys, ja kokonainen bakteeriarmeija on pesiytynyt lautaan. Ruoantähteitähän siinä riittää bakteerien ahmia. Voit kuitenkin vaikeuttaa näiden mikroskooppisten olioiden elämää leikkulaudoillasi. Valitse puinen leikkuulauta. Puu korjaa itse itseään (jos on öljytty säännöllisesti). Jos veitsi tekee lautaan naarmun, naarmu sulkeutuu itsestään. Puu sisältää myös luonnollisia bakteerien tappajia, jotka tappavat naarmun sulkeutuessa mahdollisesti loukkuun jääneen bakteerin."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

käytän muovisia enemmän ruuanlaitossa. Kauniit puiset ovat hyviä leikkuulautoja leivälle ja juustolle, ne voi laittaa buffetpöytään alustoiksi jne.

Puiset pesen kuumalla vedellä ja tiskiaineella, annan kuivua kunnolla. Öljyän pellavaöljyllä pari kertaa vuodessa. Kestävät vuosikymmeniä.

Muoviset pitää heittää pois kun naarmuuntuvat.

Vierailija
16/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minäkin olen miettinyt pitäiskö ostaa lasinen leikkuulauta, mutta en oikeen ole vakuuttunut miten veitset siihen suhtautuu.



Osaako joku viisaampi kertoa??

Vierailija
17/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla on sellainen mielikuva, että muovinen leikkuulauta pitäisi ehdottomasti pestä käsin. Pesukoneessa kaikki pöpöt ei lähde pois samalla lailla kuin käsin tiskiharjalla hinkuttamalla.

Vierailija
18/29 |
22.08.2009 |
Näytä aiemmat lainaukset

Puinen lauta puhdistuu hyvin ainakin koneessa, ja ei tuhoa veitsiä, kuten muovilauta voi tehdä.

Vierailija
19/29 |
19.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Puinen on helpompi puhdistaa käsin ja puu materiaalina hylkii bakteereja. Lisäksi muovinen leikkuulauta on veitsien tuho.

Puuta ei edes voi puhdistaa mitenkään.

 

Vierailija
20/29 |
19.11.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

muistan kun meidän allerginen tyttö pienenä otti laatikosta puhtaan (siis normaalisti pestyn ja kuivan) puuhaarukan ja imeskeli sitä. Hetken päästä alkoivat posket punottaa, oli saanut siitä varmaan maidon tai munan jäämiä. Silloin heitin puiset lastat ja haarukat pois. Muovisia lastoja kyllä löytyy, mutta millä korvaisin puuhaarukan esim. leivonnassa?

 

Tai pesuainejäämiä

 

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä kolme seitsemän