puinen vai muovinen leikkuulauta-kumpi hygieenisempi?!
siinäpä se tulikin. muisena tarkoitan tälläistä käsiteltyä puuta.esim öljyttyä,lakattua mts,mitä nyt kaupoissa on noita puisia.
Kommentit (29)
Puu imee itseensä kaikenlaista, siis hyvä elatusalusta bakteereille.
ja pesen ne koneessa. Pitäisi myös vaihtaa kun alkaa olla paljon naarmuja.
muistan kun meidän allerginen tyttö pienenä otti laatikosta puhtaan (siis normaalisti pestyn ja kuivan) puuhaarukan ja imeskeli sitä. Hetken päästä alkoivat posket punottaa, oli saanut siitä varmaan maidon tai munan jäämiä. Silloin heitin puiset lastat ja haarukat pois. Muovisia lastoja kyllä löytyy, mutta millä korvaisin puuhaarukan esim. leivonnassa?
nuo muoviset ovat ihan syviäkin lovia täynnä kun ovat 2 v vanhat:O?! hps. pitäisi kaiketi uusia,tuntuu että ovat näin epähygieenisiä,mutta ehjinä eivät.
leikkuulautoja. Ne on kaikista helpoin pitää puhtaana ja sit niissä on yleensä tosi kivoja kuviakin :)
Mihin puuharuukkaa tarvitaan leivonnassa? Minä leivon paljon, mutta puuhaarukkaa en käytä koskaan.
muistan kun meidän allerginen tyttö pienenä otti laatikosta puhtaan (siis normaalisti pestyn ja kuivan) puuhaarukan ja imeskeli sitä. Hetken päästä alkoivat posket punottaa, oli saanut siitä varmaan maidon tai munan jäämiä. Silloin heitin puiset lastat ja haarukat pois. Muovisia lastoja kyllä löytyy, mutta millä korvaisin puuhaarukan esim. leivonnassa?
muovinen on hygieenisempi. Koska sen voi laittaa pesukoneeseen.
Niita puisia lastoja ja haarukoita ei sitten kantsi laittaa pesukoneeseen. Kuuma vesi jotenkin turvottaa puun ja pesuainemyrkyt imeytyy sisaan. Suurinosa tuntemistani ihmisista ovat kuulema 'laiskoja' ja panevat koneeseen.
minä käytän puuhaarukka leivonnassa siinä vaiheessa kun kuivat aineet lisätään taikinaan, eikä saa vatkata, vaan kevyesti nostellen. Siis nostelen sillä puuhaarukalla, se on paras siihen.
Puinen on helpompi puhdistaa käsin ja puu materiaalina hylkii bakteereja. Lisäksi muovinen leikkuulauta on veitsien tuho.
Mistähän löytyis lisää. Ennen oli tosiaan ihan must käyttää puuhaarukkaa esim. Pullataikinan teossa.
minä käytän puuhaarukka leivonnassa siinä vaiheessa kun kuivat aineet lisätään taikinaan, eikä saa vatkata, vaan kevyesti nostellen. Siis nostelen sillä puuhaarukalla, se on paras siihen.
siis niitä puuhaarukan näköisiä isoja haarukoita, saahan niitä muovisenakin.
Hitsi etten löydä netistä sitä tutkimustulosta, jossa todettiin, että puinen on hygienisempi.
Muoviseen pintaan tulee veitsestä viiltojälkiä ja jokaiseen viiltoon jää vettä ja bakteereita muhimaan, vaikka sen astianpesukoneessa pesisikin. (Kyllähän keitetty vesikin pilaantuu kun pitkään seisoo paikallaan). Muovisessa leikkuulaudassa on siis niissä viilloissa aina kosteutta, vaikka se ei päällepäin näy.
Puinen leikkuulauta taas imee veden itseensä ja kuivuu kuivaksi asti, koska se hengittää.
Ko tutkimuksessa tutkittiin siis leikkuulautojen bakteerimääriä. Vertailussa ei ollut lasista, joka käsittääkseni saattaa olla paras naarmuuntumattomuuden takia.
Muutama vuosi sitten oli kaikissa tiedotusvälineissä uutisia tutkimuksesta,jossa oli verattu puista ja muovista leikkuulautaa ja todettu puinen hygienisemmäksi.
Tässä yhden leikkuulautavalmistajan sivulta:
"On aivan normaalia, että jos naarmutat leikkuulaudan, bakteerit ryntäävät sen kimppuun. Kuluu vain silmänräpäys, ja kokonainen bakteeriarmeija on pesiytynyt lautaan. Ruoantähteitähän siinä riittää bakteerien ahmia. Voit kuitenkin vaikeuttaa näiden mikroskooppisten olioiden elämää leikkulaudoillasi. Valitse puinen leikkuulauta. Puu korjaa itse itseään (jos on öljytty säännöllisesti). Jos veitsi tekee lautaan naarmun, naarmu sulkeutuu itsestään. Puu sisältää myös luonnollisia bakteerien tappajia, jotka tappavat naarmun sulkeutuessa mahdollisesti loukkuun jääneen bakteerin."
käytän muovisia enemmän ruuanlaitossa. Kauniit puiset ovat hyviä leikkuulautoja leivälle ja juustolle, ne voi laittaa buffetpöytään alustoiksi jne.
Puiset pesen kuumalla vedellä ja tiskiaineella, annan kuivua kunnolla. Öljyän pellavaöljyllä pari kertaa vuodessa. Kestävät vuosikymmeniä.
Muoviset pitää heittää pois kun naarmuuntuvat.
Minäkin olen miettinyt pitäiskö ostaa lasinen leikkuulauta, mutta en oikeen ole vakuuttunut miten veitset siihen suhtautuu.
Osaako joku viisaampi kertoa??
Mulla on sellainen mielikuva, että muovinen leikkuulauta pitäisi ehdottomasti pestä käsin. Pesukoneessa kaikki pöpöt ei lähde pois samalla lailla kuin käsin tiskiharjalla hinkuttamalla.
Puinen lauta puhdistuu hyvin ainakin koneessa, ja ei tuhoa veitsiä, kuten muovilauta voi tehdä.
Vierailija kirjoitti:
Puinen on helpompi puhdistaa käsin ja puu materiaalina hylkii bakteereja. Lisäksi muovinen leikkuulauta on veitsien tuho.
Puuta ei edes voi puhdistaa mitenkään.
Vierailija kirjoitti:
muistan kun meidän allerginen tyttö pienenä otti laatikosta puhtaan (siis normaalisti pestyn ja kuivan) puuhaarukan ja imeskeli sitä. Hetken päästä alkoivat posket punottaa, oli saanut siitä varmaan maidon tai munan jäämiä. Silloin heitin puiset lastat ja haarukat pois. Muovisia lastoja kyllä löytyy, mutta millä korvaisin puuhaarukan esim. leivonnassa?
Tai pesuainejäämiä
muovinen on hygieenisempi. Koska sen voi laittaa pesukoneeseen.