leivottavaa pakestevadelmista?
ois vielä pakastimessa vadelmia, mitä niistä voisi leipoa. Vadelma itsessään on aika kitkerää, mustikan kanssa hyvä, mutta ei oo mustikkaa. Minkä muun kanssa vadelma sopisi, niin ettei lopputulos ole kitkerä?
Löytyykö sopivia reseptejä?
Kommentit (3)
Vadelmainen uunijäätelö
1 Diva-torttupohja
Kostutukseen:
1/2 dl persikkalientä
1/2 dl vettä
Täytteeksi:
1 prk (425/250g) säilykepersikoita
3 dl vadelmia
1 l vadelmajäätelöä (Hyla)
Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria
1. Säädä uuni 275 asteeseen.
2. Kostuta Diva-torttupohjaa vedellä laimennetulla säilykepersikoiden liemellä.
3. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
4. Nosta torttupohja uuninkestävään vuokaan.
5. Levitä sille viipaloidut persikat ja vadelmat.
6. Nosta päälle viipaleiksi leikattu vadelmajäätelö.
7. Peitä jäätelö hyvin marenkivaahdolla.
8. Nosta vuoka uuniin 3 - 5 minuutiksi eli kunnes marenkihuiput saavat vähän väriä.
9. Uunijäätelö tarjoillaan välittömästi valmistuksen jälkeen!
10. Tämä näyttävä jälkiruoka on helppo valmistaa kunhan toimii nopeasti, ettei jäätelö ehdi sulaa.
11. Tärkeintä on, että jäätelö pannaan kuumaan uuniin.
Vadelma-puolukkakastike
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
1l vettä
5 dl vadelmia
5 dl puolukoita
suolaa
pippuria
1. Sulata rasva ja ruskista vehnäjauhot siinä.
2. Lisää neste ja vadelmat.
3. Anna kiehua.
4. Siivilöi vadelmat pois kastikkeesta.
5. Lisää mausteet ja puolukat.
ps. tarjoa vaikka jätskin kera jos haluat erikoista.
Vadelma-Creme Brule
100 g pakastevadelmia
1,4 l kahvikermaa
250 g sokeria
11 kpl keltuaisia
1 kpl vaniljatankoa
100 g sokeria pinnalle
1. Pane halkaistu vaniljatanko ja siitä irrotettu siemenistö kermaan.
2. Pidä lämpimällä liedelle vähintään 15 minuuttia.
3. Sekoita sokeri ja keltuaiset tasaiseksi massaksi.
4. Lisää kerma siivilän läpi keltuais-sokerimassaan.
5. Siemenet saavat mennä mukaan, mutta tangot eivät.
6. Pane pakastevadelmat annoskulhoihin.
7. Jos käytät tuoreita hedelmiä, ne tulee ensin pakastaa, muuten menevät mössöksi.
8. Kaada kulhoihin.
9. Pidä korkeintaan 90 asteisessa uunissa 45 minuuttia (kunnes selvästi rupeaa hyytymään).
10. Sirottele sokeri päällimmäiseksi.
11. Pane uunin grillin alle, niin että grillivastukset miltei koskettavat kulhoa.
12. Näin sokeri palaa ja aikaan saa ruskean ja kiiltävän pinnan.
13. Parhaiten tämä onnistuu kosankaasulla toimivalla liekkipuhaltimella.
14. Marjat voi korvata esimerkiksi viskillä tai konjakilla.
Vohvelit vatuilla (tarvitset vohveliraudan)
1 kananmuna
1 dl sokeria
125 g voita
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 tl vaniljasokeria
3 dl vettä
4 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhoa
1. Vatkaa sokeri ja muna vaahdoksi isossa kulhossa.
2. Lisää sulatettu, mutta hieman jäähtynyt voi - vatkaa.
3. Lisää raastettu sitruunakuori, vaniljasokeri ja vesi taikinaan ja vatkaa taas.
4. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja lisää taikinaan - jatka vatkaamista.
5. Paista vohvelipannulla.
6. Laita kypsien vohveleiden päälle kermavaahtoa ja vattuja tai vattuhilloa.
Vadelma-banaani -herkku
2 banaania
pakasterasiallinen vadelmia
sokeria
1. Survo banaanit ja vatut keskenään.
2. Lisää ripaus sokeria.
Vadelma-raparperikiisseli
6 dl vettä
1-2 dl sokeria
3 dl paloiteltua raparperia
1/2 dl vettä
3 rkl perunajauhoja
2 dl vadelmia
1. Keitä raparpereja sokerilla maustetussa vedessä, kunnes ne hajoavat.
2. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan.
3. Kaada seos ohuena nauhana raparperiliemeen koko ajan sekoittaen.
4. Anna kiisselin kiehahtaa.
5. Kaada vadelmat tarjoiluastiaan ja päälle lämmin kiisseli.
6. Ripottele päälle sokeria.
Rapea vadelma-marjatorttu
Pohja:
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kuohu- tai vispikermaa
1/2 tl tuoretta hiivaa
Levyjen pinnalle:
2 rkl sokeria
Täyte:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 dl maitorahkaa
1/2 dl valmista kinuskikastiketta (esim. Valion)
2-3 dl vadelmia
Tortun pinnalle:
7-8 dl vadelmia
punaherukkaterttuja
1. Nypi pehmeä voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi.
2. Liuota kylmään kermaan hiiva ja lisää seokseen.
3. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat.
4. Painele taikina kelmun välissä suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
5. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 20 minuuttia.
6. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä tai leivinpaperin päällä kaksi nelikulmaista noin 20 x 20 cm:n levyä.
7. Leikkaa reunat halutessasi taikinapyörällä.
8. Nosta levyt leivinpaperin päälle uunipellille vierekkäin.
9. Ripottele levyjen pinnalle sokeria.
10. Pistele levyt ja paista ne 200 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes levyissä on muutamia vaaleanruskeita täpliä.
11. Anna levyjen jäähtyä pellillä.
12. Vatkaa kerma vaahdoksi.
13. Sekoita vaahdon joukkoon rahka ja kinuskikastike.
14. Nosta levy lastojen avulla tarjoiluvadille.
15. Levitä kerma-rahkaseos levylle ja nostele päälle vadelmia.
16. Aseta toinen levy päälle ja koristele levyn pinta tuoreilla vadelmilla ja punaherukkatertuilla.
Vadelmavaahto
2 ps (à 200 g) pakastevadelmia
1 valkuainen
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1/2 dl sokeria
2 rkl kookoshiutaleita
1. Sulata vadelmia hetki huoneenlämmössä.
2. Ota muutama vadelma erilleen koristelua varten.
3. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi.
4. Vatkaa myös kerma vaahdoksi.
5. Mausta sokerilla ja kookoshiutaleilla.
6. Yhdistä vadelmat sekä valkuais- ja kermavaahdot ja sekoita tasaiseksi.
7. Kaada vaahto kulhoon tai annosmaljoihin.
8. Koristele kokonaisilla vadelmilla ja kookoshiutaleilla.
Ilonan vadelmatorttu
100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
3 ps (à 200 g) vadelmia
2 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
1. Aloita täytteen valmistamisesta.
2. Sulata marjat ja lisää kylmien marjojen joukkoon perunajauhot ja sokeri.
3. Kuumenna seosta kattilassa ja sekoita koko ajan.
4. Anna kiehahtaa.
5. Jäähdytä seos.
6. Vaahdota rasva ja sokeri.
7. Lisää muna voimakkaasti vatkaten.
8. Sekoita keskenään vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.
9. Lisää seos taikinaan.
10. Sekoita tasaiseksi.
11. Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle leivinpaperi tai käytä irtopohjavuokaa.
12. Voitele irtopohjavuoka.
13. Taputtele vuoan pohjalle ja mahdollisimman ylös reunoille 2/3 taikinasta.
14. Kaada täyte syvennykseen.
15. Taputtele tai kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi eli kanneksi.
16. Kumoa kansi marjatäytteen päälle.
17. Painele reunat yhteen haarukan avulla.
18. Paista torttua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia.
19. Siirrä jäähtynyt torttu tarjoiluvadille ja ripottele pintaan tomusokeria.