Mikä idea on gluteenittomassa ruokavaliossa, jos ei
Kommentit (15)
Viljoissa on aika paljon hiilihydraatteja ja ne turvottavat mahaa. Itse olen vähentänyt viljojen syöntiä ja olo on paljon kevyempi ja haistan paremmin.
No ymmärtääkseni joillekin on toiminut, jos sairastaa jotain autoimmuunisairautta, että kokeilee gluteenitonta ruokavaliota.
Halutaan tehdä itsestä erityinen ruokavalion kautta. Halutaan, että ihmiset huomioivat enemmän. Tiesittekö muuten, että persoonallisuushäiriöisillä on enemmän "ruoka-aineallergioita" ja erityisruokavalioita (itse diagnosoituja tietenkin) kuin "tavallisilla" ihmisillä?
Gluteeni aiheuttaa suolen pintasolukkoon vaurioita myös muissa sairauksissa, kuin keliakiassa. Gluteenin välttäminen voi myös helpottaa esimerkiksi niveloireita ja yleisesti vatsaoireita.
Joten samalla lailla kuin maitoa voi vältellä, jos se tekee olon kipeäksi, vaikka ei sairastakaan laktoosi-intoleranssia, voi gluteeniakin vältellä, vaikka ei sairastakaan keliakiaa. Ihmiset tietävät yleensä itse parhaiten sen, mikä on heille paras ruokavalio.
[quote author="Vierailija" time="27.12.2014 klo 14:09"]
Viljoissa on aika paljon hiilihydraatteja ja ne turvottavat mahaa. Itse olen vähentänyt viljojen syöntiä ja olo on paljon kevyempi ja haistan paremmin.
[/quote]
Gluteenittomassa ruokavaliossa syödään gluteenittomia (joko luontaisia tai keinotekoisia) viljoja. Eikö niissä ol ehiilihydraatteja?
Itsellä aika paha ibs ja sen takia olen ollut pari kuukautta ilman gluteeniviljoja. Noudatan myös fodmap-ruokavaliota. Vähän on auttanut, mutta ei mielestäni mitenkään dramaattisesti. En tiedä mitä tekisin seuraavaksi...
Syön sokeritonta ja viljatonta, eli siis myös gluteenitonta. Ihan vaan nivelieni takia. Viljaton ja sokeriton ruokavalio on huomattavasti vähentänyt niveltulehdusta ja näin ollen parantaa mm. työtehoa kun pitkän sairaslomakierteen jälkeen pääsin takaisin töihin. Ilman lääkärin diagnoosia tätä kikkailen, sovitaan sitten vaikka että olen huomionhakuinen persoonallisuushäiriöinen, jos se on helpommin ymmärrettävää teille joillekin.
Oma äitini syö pullaa ja leipää, mutta esim. jauhelihakastiketta ei voi suurustaa vehnäjauholla, koska siinä on gluteenia. En ymmärrä...
Muoti-ilmiön vuoksi. Pian menee ohi. Ihan sama kuin karppileivät, ei niitä enää valmisteta juurikaan.
Tavallinen sekaruoka ilman kikkailuja jos ei ole todettua sairautta miksi jotain tiettyä ruoka-ainetta tulee välttää.
[quote author="Vierailija" time="27.12.2014 klo 14:37"]
Muoti-ilmiön vuoksi. Pian menee ohi. Ihan sama kuin karppileivät, ei niitä enää valmisteta juurikaan.
Tavallinen sekaruoka ilman kikkailuja jos ei ole todettua sairautta miksi jotain tiettyä ruoka-ainetta tulee välttää.
[/quote]
Karppileivät oli leipäteollisuuden epätoivoinen yritys tehdä kappaajille leipää. Olisivat kuunnelleet, mitä karpit siihen halusivat, niin olisi menekkiä ollut. Miksi pitää tehdä markkinoille karppileipä, joka sisältää vehnäjauhoja??? Karppaan ja teen leipäni itse silloin kun sitä tekee mieli. Eikä siinä ole viljaa ollenkaan.
[quote author="Vierailija" time="27.12.2014 klo 14:40"][quote author="Vierailija" time="27.12.2014 klo 14:37"]
Muoti-ilmiön vuoksi. Pian menee ohi. Ihan sama kuin karppileivät, ei niitä enää valmisteta juurikaan.
Tavallinen sekaruoka ilman kikkailuja jos ei ole todettua sairautta miksi jotain tiettyä ruoka-ainetta tulee välttää.
[/quote]
Karppileivät oli leipäteollisuuden epätoivoinen yritys tehdä kappaajille leipää. Olisivat kuunnelleet, mitä karpit siihen halusivat, niin olisi menekkiä ollut. Miksi pitää tehdä markkinoille karppileipä, joka sisältää vehnäjauhoja??? Karppaan ja teen leipäni itse silloin kun sitä tekee mieli. Eikä siinä ole viljaa ollenkaan.
[/quote]
Onkohan se silloin leipäkään jos siinä ei ole viljaa...
Gluteenista tulee ongelmia paskomisessa ja pyllyreikää alkaa kutittaa. Rukiista tulee maha kipeäksi palloksi myös.
[quote author="Vierailija" time="27.12.2014 klo 14:41"]
[quote author="Vierailija" time="27.12.2014 klo 14:40"][quote author="Vierailija" time="27.12.2014 klo 14:37"] Muoti-ilmiön vuoksi. Pian menee ohi. Ihan sama kuin karppileivät, ei niitä enää valmisteta juurikaan. Tavallinen sekaruoka ilman kikkailuja jos ei ole todettua sairautta miksi jotain tiettyä ruoka-ainetta tulee välttää. [/quote] Karppileivät oli leipäteollisuuden epätoivoinen yritys tehdä kappaajille leipää. Olisivat kuunnelleet, mitä karpit siihen halusivat, niin olisi menekkiä ollut. Miksi pitää tehdä markkinoille karppileipä, joka sisältää vehnäjauhoja??? Karppaan ja teen leipäni itse silloin kun sitä tekee mieli. Eikä siinä ole viljaa ollenkaan. [/quote] Onkohan se silloin leipäkään jos siinä ei ole viljaa...
[/quote]
Kyllä sillä leikkeleet, juustot, rehut ja voit saa suuhun kuljetettua kätevästi, eikö se ole leivän tarkoitus.
Meidän pojalla on todettu allergia vain vehnälle, mutta voi paremmin jos ruiskin on poissa. Allergia on testien mukaan vain lievä, mutta oireina on silti pahat vatsavaivat. Luultavasti siis niiden taustalla on jotain muutakin. Itse en syö valkoista viljaa, sillä se turvottaa. Ei tuolle pojalle näytä hirssi tai tattarikaan sopivan, mutta niitä ei testata, joten pitää vain pitää itse pois.
Hiilaria on tosiaan riisissäkin ja maississa, maissihan on tärkkelystä enimmäkseen. Se on aika huono vehnän korvike. Käytännössä meillä on siis lähes viljaton ruokavalio kaikilla, kun on helpompaa tehdä samaa kaikille.
Osalla saattaa olla muita vatsavaivoja, esim. IBS, johon kokevat saavansa apua gluteenittomasta ruokavaliosta.