Onko teitä vielä olemassa
jotka uskovat, että rasva lihottaa, eläinrasva aiheuttaa sydäntauteja, lapsille täytyy juottaa rasvatonta maitoa, rypsiöljy on terveellistä, täysjyvä on superruokaa, kaikkea voi syödä kohtuudella ym. ym.
Kommentit (5)
Juu on. Kasviöljyt on terveellisiä, eläinrasva ei.
Tietty on. Sillee niinku enemmistö ihmisistä vaan... ei sen enempää kulta pieni... :)
[quote author="Vierailija" time="27.06.2014 klo 03:45"]
jotka uskovat, että rasva lihottaa, eläinrasva aiheuttaa sydäntauteja, lapsille täytyy juottaa rasvatonta maitoa, rypsiöljy on terveellistä, täysjyvä on superruokaa, kaikkea voi syödä kohtuudella ym. ym.
[/quote]
Rasva ei sinänsä lihota, vaan energiamäärä ratkaisee. Jokainen joka on ollut hereillä edes yläasteen fysiikantunneilla tietää tämän. Rasvassa kyllä on sinänsä aika paljon energiaa, joten siitä energiaa kertyy helposti. Rasvaton maito on lapsille hyväksi siksi ettei eläinrasvaa pääse kertymään ruokavaliosta liikaa, kasviöljyjä sen sijaan ei tarvitse vältellä vaan niitä voi syödä huoletta eli sinänsä rasvaa ei tarvi vältellä kunhan se on oikeanlaista. Täysjyvällä on tutkittu olevan lukuisia terveysvaikutuksia ja tutkimukset jatkuu. Sen on mm. on todettu laskevan veren huonon kolesterolin tasoa ja täten alentavan riskiä sairastua sydän ja verisuonitauteihin, sekä se on myös on luonnollinen prebiootti. Se toimii vatsan ruoansulatuksessa tärkeiden bakteerien ”eväänä” ja auttaa niitä lisääntymään ja ruoansulatusta toimimaan paremmin. Superruoka taas on trendien perässä juoksevien hörhöjen harhauttava ja turha nimitys goiji-marjoille ja muille ilmansaasteilla kyllästetyille muka tervellisille pommeille, joita raahaataan tänne toiselta puolen maapalloa mainospuheiden huijaamina ja koko nimitys on syytä unohtaa harhauttavana. Suomalaisessa täysjyväviljassa on myöskin rutkasti vähemmän saasteita ja myrkkyjä. Ja kaikkea kannattaa syödä kohtuudella, jottei altistu esim. vaikkapa liiallisen asetaldehydimäärän myötä syövälle, kuten trendikkäät mukaterveellisesti syövät rahkanpuputtajat todennäköisesti altistuvat.
Täytyy edellistä hieman kommentoida ja oikaista.
Rasva lihottaa energiasisältönsä vuoksi riippumatta siitä, onko se eläin- vai kasvirasvaa. Sydän- ja verisuonitautien riskissä muodostuu se ero. Kovien ja pehmeiden rasvojen suhteen on siis oltava oikea ja rasvoja täytyy ruokavaliosta löytyä, mutta täysin huoletta ei ns. hyviäkään rasvoja kannata nauttia. Myös rasvahappojen määrä on tärkeää varmistaa esim. syömällä kalaa ja pähkinöitä tai ravintolisää.
Täysjyvä on edellä mainitun lisäksi kuitupitoisuutensa vuoksi tärkeä osa terveellistä ruokavaliota; kuitu tehostaa ja helpottaa ruuansulatusta lisäten ulosteen massaa (kuten edellinen totesi mainitsematta kuituja).
Superruuasta olen eri mieltä! Nuo goji-marjat ym. eivät ole ainoaa superruokaa - kotimaiset marjat, kuten mustaherukka, mustikka, puolukka, karpalo, ruusunmarja, vadelma ja tyrni, ovat superfoodia. Mustikassa on enemmän antioksidantteja kuin missään muussa marjassa, ja ruusunmarjan C-vitamiinipitoisuus on jopa korkeampi kuin goji-marjan. Näitä kotimaisia marjoja voi poimia itse tai ostaa kaupasta - ei ole myrkyillä kyllästetty ja takuulla superfoodia. Ei mikään trendihössötys vaan fakta.
Rahkoista vielä sen verran, että kaikissa rahkoissa asetaldehydiä ei juurikaan ole. Lisäksi asetaldehydiä on myös vauvanruuissa, mehuissa, jogurteissa, kuohuviinissä ja viileissä. Nämä luvut löytyvät googlaamalla. Rahkat ovat hyvä proteiinin ja kalsiumin lähde, joten mielestäni esimerkiksi välipalajogurttien korvaaminen vähärasvaisella rahkalla on fiksu veto, eikä asetaldehydin saanti siitä kasva. Toki olen samaa mieltä siitä, että kohtuudella kaikkea.
On.