Miten hillitä painonnousua raskausaikana?
Ongelmia tuottaa se että ainoa hetki kun ällöttävä pahoinvointi helpottaa on kun ruokaa menee kurkusta alas. Eli käytännössä syömässä saa olla puolen tunnin välein ettei ala yökkäileen. Ja tietäähän sen miten tämä näkyy vaa'assa. Löytyisikö mitään vinkkejä kokeneemmilta?
Kommentit (4)
Ei sitä tiedä, miten se näkyy vaa'alla. Raskausaika ei ole elimistön kannalta normaalia aikaa. Sanotaan, että raskauden aikana energian tarve on niin ja niin paljon (joku tosi pieni määrä), mutta oikeasti se on yksilökohtaista. Tähän tulokseen oon tullut, ja kun esitin asian neuvolan terkkarille (jolla on yli 20 vuoden ura takana äitiysneuvolassa), hän oli samaa mieltä.
Mä söin ekassa raskaudessa valtavasti, mutta painoa tuli 12 kg. Jollain muulla tuo sama määrä olisi voinut johtaa tosi isoon painonnousuun. Pitää muistaa myös se, että raskauden aikana suolen bakteerikanta muuttuu, mikä taas vaikuttaa ravinnon imeytymiseen ja aineenvaihduntaan.
Tietenkin kannattaa syödä fiksusti: sellaista ruokaa, joka ei nosta verensokeria nopeasti. Kannattaa myös miettiä, paljonko syö kerralla. Mutta painonnousua ei kannata miettiä liikaa, vaan panostaa hyvään oloon.
Kannattaa syödä ruokia, joissa on mahdollisimman hyvä ravintoainepitoisuus. Tämä siis tarkoittaa sitä, että on mahdollisimman paljon vitamiineja, hyviä rasvahappoja yms. Kannattaa siis muistaa, että kaloritarve nousee vain vähän, mutta ravintoainetarve nousee huimasti. Jos päästää ravintoainepuutoksia syntymään, tulee tarve ahmia. Ahmittua tulee yleensä ruokia, joissa on kaloreita, mutta ei ravintoaineita ja kierre on valmis. Jos kehon ravintoainepitoisuus on kunnossa, auttaa se yleensä myös pahoinvointiin.
Syödä kannattaa myös vähintään 3 tunnin välein. Jos pahoinvointi vaivaa enemmän, kannattaa miettiä mikä olisi terveellinen välipala. Itselläni auttoi esim. jääkaappikylmät hedelmäpalat. Minulla oli töissäkin mukana tuoreista hedelmistä tehtyä hedelmäsalaattia kipossa jääkaapissa. Terveellistä ja raikasta :) Muut ruoat, joita raskaana ollessa suosin olivat kasvikset, marjat, kalat, avokado, tumma suklaa, juustot... Kaloreita ei siis itsessään tarvitse välttää, koska osa hyvän ravintoainepitoisuuden ruoista on kaloripitoisia. Idea kun on siinä, että hyvälaatuisesta ruoasta tulee helpommin kylläiseksi. Pelkästään ns. tyhjiä kaloreita kannattaa välttää.
Minulla neuvolaseuranta hillitsi painonnousua. Ensimmäisten raskauksien aikana terkkarit valittelivat painonnoususta seurauksella, että söin niin vähän kuin mahdollista. Paino nousi koko aikana vain 9 kiloa (lähtöpaino 57, pituus 165).
Ekassa raskaudessa söin tasaisesti n. kolmen tunnin välein, jonkun keksin saatoin syödä välissä jos kovasti alkoi ällöttää. Paino nousi raskauden aikana 8kg ja sairaalasta kotiin päästessä oli -2kg lähtöpainosta.
Tässä raskaudessa sekään ei tosin auta :/ Laatta lentää koko ajan, ja viikkojakin jo 15+... Painokin on tosin laskenut 4kg.