Saako sitä graavilohta nyt syödä raskaana vai ei??
Ku ei noista ohjeista kukaan ota selvää... Siis ei tyhjiöpakattua, vaan tuoreesta kalasta graavattua. Oon ymmärtänyt että vuosi?
Kommentit (13)
Ei voi syödä. Riski on pieni, mutta tuoreesta graavatussa kalassa voi kyllä olla listeriaa. Ja pienikin bakteerimäärä riittää tartunnan saamiseen.
Aina olen syönyt ja jos vielä raskudun varmasti syön. Itse pyydetty, itse graavattu.
Ei, en söisi, enkä syönyt ollessani raskaana.
Entä mätiä? Maksapateeta? Kylmäsavustettua / lämminsavustettua kalaa?
En söisi, enkä ole syönyt graavikalaa tai mätiä. Listerian riski on kaikessa kuumentamattomassa kalassa. Lämminsavulohi on ok.
Onko pakko syödä, kuoletko muuten nälkään? Listerialta olet turvassa ainoastaan jos ruoka on läpikotaisin yli 72 asteista juuri enen syömistä.
Voiko syödä kylmäsavukirjolohifileetä joka on suomalaista?
Siis tarttuuko listeria herkemmin raskaanaoleviin vai miksi ihmeessä sitten kukaan syö graavia?
Jos lohi on tuoretta (ei tyhjiöpakattua) niin todennäköisyys siihen listeriaan on ihan naurettavan pieni, toki olemassa mutta niin on riski siihenkin että tiput joulupöydässä tuolilta ja istukka irtoaa.
Minä söin itse valmistettua raakaa kalaa kaikissa raskauksissa, mutta kaikkien oma valintahan se on.
Ei voi syödä mitään tyhjiöpakattua kalatuotetta, niissä listeriariski. Listeriabakteeri on hengenvaarallinen sikiölle, kuten myös vanhuksille ja perussairaille.
Virallisissa raskausajan ravitsemussuosituksissa on rajoitettu ainoastaan tyhjiöpakattujen graavi- ja kylmäsavukalatuotteiden syömistä
http://pre20090115.stm.fi/pr1095673148360/passthru.pdf
Suomen virallinen linja on siis se, että tuoregraavattuja kalatuotteita voi syödä raskaanakin. Ilmeisesti niiden listeriariski on katsottu sen verran pieneksi, ettei rajoituksia ole pidetty tarpeellisina.
Ei ainakaan sukulaiseni syö. Silti kuitenkin tupakka ja kahvi maistuu entiseen malliin.
ei raakaa kalaa odottaville äideille listeriavaaran takia