Parhaimmat joulutortut? Kerro vinkkisi!
Vuosien aikana on tullut testailtua eri metodeilla valmistettuja taikinoita ja myös kaupan valmistaikinoita (voi-, lehti ja perinteinen torttutaikina).
Sama juttu hillojenkin kanssa.
Paras joulutorttu valmistuu oman kokemukseni mukaan voitaikinasta ja luumuhillosta, kananmunalla voideltuna.
Mitkä on teidän vinkkinne, miten syntyy paras (koostumus ja maku) joulutorttu?
Kommentit (13)
[quote author="Vierailija" time="06.11.2013 klo 13:49"]
Vuonna 1986, tuona armottoman kylmänä vuotena, väänsin ulkohyyskässä huitsin Nevadassa joulutortun, joka sihisi ja jähmettyi nopeasti muotoon mainioon.
[/quote]
Ei 1986 ollut kylä vuosi, vaan 1987 alkuvuosi. Hrrr.
[quote author="Vierailija" time="06.11.2013 klo 15:32"]
[quote author="Vierailija" time="06.11.2013 klo 13:49"]
Vuonna 1986, tuona armottoman kylmänä vuotena, väänsin ulkohyyskässä huitsin Nevadassa joulutortun, joka sihisi ja jähmettyi nopeasti muotoon mainioon.
[/quote]
Ei 1986 ollut kylä vuosi, vaan 1987 alkuvuosi. Hrrr.
[/quote]
*kylmä*
Sunnuntain pakastetaikinaa (torttutaikina vai mikä lie, se missä on joulutorttujen kuvia pakkauksessa) ja aprikoosihilloa, mä kun en tykkää luumuhillosta :) Ei voitelua tai tomusokeria, syödään tuoreena kun on vielä lämmin.
Ei luumuhilloa meillä.
Lasten lemppari on omena-kaneli, aprikoosi mansikka tai vadelma käy myös.
Hyvää ja vaihtelevaa tuli,kun laitoin blåbandin vanhanajan vaniljakastiketta paksumpana (1pss,2dl maitoa) ensin alle ja sen päälle luumuhilloa.
Heh, ostin kosteuspaistouunin ja lehtitaikinaleivonnaisista (käytän voitaikinaa) tulee sen avulla paljon parempia kuin normiuunilla. Kun paiston alkuun laittaa 8 minuutin höyrytysjakson, kohoaa leivonnainen paljon kuohkeammaksi kuin muuten. Ja väri pysyy tasaisena ja hyvänä ilman voitelemista.
Käytän paistoon uunin croissanteille tarkoitettua automaattiohjelmaa pisimmällä paistoajalla ja ilmeisestikin höyryn ja kiertoilman yhdistelmä on se juttu, koska vihdoinkin torttuni muistuttavat leipomoiden tuotoksia.
Sunnuntai torttutaikinasta, voidellaan, ensin alle sitruunarahkaa ja päälle luumuhilloa. Hyvää sekä tuoreeltaan että jääkaappikylmänä.
Joulutorttu on minusta niitä harvoja leivonnaisia, jotka on parempia ostettuna (esim. Fasun kahvilasta) kuin itsetehtynä. Itse tehty tai kaupan voitaikina ei ole koskaan niin lehtevää kuin leipomoiden ja konditorioiden taikinat.
Mä teen edesmenneen mummoni ohjeella taikinan ja täytteeksi aprikoosihilloa tai luumuhilloa, vähän vaihtelua siis välillä. Ja ehdottomasti parasta tuoreena. Ja musta torttu ei saa olla sellainen kuiva vaan enemmän voitaikinamainen
Se raakapakaste, jossa hillokin jo mukana, lykätään vaan uuniin. Ihan paras ;)
Ei voitelua, tomusokeria päälle.
Joo, tuoreena ehdottomasti syötävä. Tai max. tunti-2 tuntia paistamisen jälkeen, just sen verran että ehtii hillokin jäähtyä. Seuraavana päivänä ovat jo liian jähmeitä.
Paras syntyy rahkavoitaikinasta. Hillona joko aprikoosi tai perinteinen luumu, muotoiltuna enkeliksi tai perinteiseksi tähdeksi.
Fazerin valmistortut ovat näistä valmiinaostetuista suosikkejani, se riittävä tomusokerointi säilyttää tortun "kosteuden", eivät kuivahda liikaa.
Vuonna 1986, tuona armottoman kylmänä vuotena, väänsin ulkohyyskässä huitsin Nevadassa joulutortun, joka sihisi ja jähmettyi nopeasti muotoon mainioon.
Henkilökohtaisesti inhoan tähtitorttuja ja muita lehteviä ja roskaavia torttuja. Teen enemmän sellaisen murotaikinamaisen voitaikinan ja puolikuita että täytettä tulee joka suupalalle:) Taikinassa vain voita, kermavaahtoa, jauhoja ja leivinjauhetta... Samantyylinen kuin rahkavoitaikina mutta ei niin hapan.