Antakaa hyvä sämpyläohje
Mulla jää ne aina kauhean pieniksi ja koviksi,ei lainkaan sellaisiksi ilmaviksi, kuin toisten tekemät.
Kommentit (10)
Itse teen aina sormituntumalla, joten mitään tarkkoja määriä en osaa antaa (paitsi 1 pala hiivaa/ ½ litraa vettä), mutta tässä muutama tärkeä vinkki:
vettä
hiivaa
vehnäjauhoja
öljyä
suolaa
lisäksi voi laittaa erilaisia hiutaleita, leseitä, siemeniä, puuron tai perunamuusin lopun, porkkanaraastetta, mysliä...
Älä käytä liikaa jauhoja. Parasta ja pehmeintä leipää tulee, kun taikina on liian löysää pyöriteltäväksi! Nosta taikina jauhotetulle pöydälle, leikkaa veitsellä kokkareiksi ja nosta pellille kohoamaan. Uuni kaunistaa kasat sämpylöiksi.
Älä vaivaa taikinaa liikaa. Kevyt pyöritys riittää hyvin.
Älä yritä tehdä liian terveellistä, vehnäjauhot ovat tärkeä osa onnistunutta sämpylää, älä jätä niiden määrää liian pieneksi.
Kohota taikina ja sämpylät huolella.
Laitat liikaa jauhoja, minusta niissä valmiissa ohjeissa on aina liikaa jauhoja. Jätä se taikina alustusvaiheessa hieman tarttuvaksi. Ja lisäät sitten leipomisvaiheessa vain sen verran että pystyt tekemään taikinasta ne sämpylät. Ja kohotat sitten vielä niitä sämpylöitä ennen kuin paistat.
Itse laitan taikinaan jauhot yleensä ihan summissa, toissapäivänä laitoin ruisjauhoja, vehnäjauhoja ja mysliä.
0,5 litraa maitoa
1 pss kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kauraleseitä
9-10 dl vehnäjauhoja
50 g voita
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
Sekoita kuivahiiva, suola, sokeri sekä 4 dl vehnäjauhoja kohotusastiassa. Sulata voi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lämmitä maito 42-asteiseksi ja lisää kohotusastiaan. Lisää taikinaan kaurahiutaleet ja –leseet ja lisää vehnäjauhoja sekoittaen, kunnes taikina irtoaa helposti kulhon reunoista. Lisää lopuksi sulatettu voi.
Anna taikinan kohota 30-60 minuuttia. Pyörittele sämpylöiksi ja paista 225° 10-15 minuuttia. Peitä valmiit sämpylät liinalla.
Jos tällä saa huonoja sämpylöitä aikaiseksi, vika on leipojassa ;)
Itse korvaan sokerin aina hunajalla tai siirapilla.
Mä olen nyt muutaman kerran tehnyt sämpylät Pirkan 3-viljan sämpyläjauhoista sillä pussin takana olevalla ohjeella, ja on tullut minusta tosi hyvät sämpylät. Olen lisännyt pellavan- ja auringonkukan siemeniä, taikinan olen jättänyt vähän löysäksi. Olen antanut taikinan nousta rauhassa ennen ja jälkeen sämpylöiksi leipomisen. Hyvää on ollut, ja helppoa, kun yhdestä pussista saa jauhot otettua.
Mä laitan sämpylöihin semmosen kourallisen kaikkee mitä kaapista löytyy sekä hiivaa, vettä, jauhoja ja öljyä. Annan taikinan nousta kunnolla, siis toisin sanoen unohdan sen kokonaan ja jossain vaiheessa kun meen keittiöön, taikina on jo lähes pöydällä.. :D Sitten leivon sämpylät ja laitan saman tien kylmään uuniin. Uunin lämmetessä ne nousee ja sitten paistuu.
toisaalta jos jättää jauhon määrän liian vähäiseksi, sämpylä lössähtää.
ei siinä auta kuin harjotella kunnes saa käsituntuman. kohotusaika on myös tärkeää ja tarpeeksi lämpimässä paikassa.
kattilaleipä onnistuu aina ja meillä menee aamiaisella koko pyörylä, tuoreena se onkin parasta.
tässä kopio vanhasta keskustelusta. tää on mielestäni ylivoimaisen helppo :-)
FANTASTINEN LEIPÄ
Anna Bergenström:joka kokin keittokirja
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g tuoretta hiivaa (siis puoli pakettia)
1-2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12 ½ dl jauhoja (esim. 2 ½ dl kaurahiutaleita + 10 dl vehnäjauhoja)
+ jauhoja leipomiseen
1. Mittaa vesi, lämmitä esim mikrossa kädenlämpimäksi,ei kraanasta suoraan) ja lisää maito, murenna hiiva kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Sekoita (esim puuhaarukalla)
2. Sekoita joukkoon jauhot
3. Vaivaa löysäksi taikinaksi, ripottele n. 1-2 rkl jauhoja taikinan päälle ja peitä kulho
4. Nostata puolitoista tuntia
5. Uuni 240-250°
6. Ripottele jauhoja pöydälle, kaada taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa!!!
7. Ripottele 1 rkl jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa kevyesti
8. Leikkaa 6-7 suikaletta jotka jaat 2-3 osaan jolloin saat "ämpylöitä
9. Paista saman tien. n. 15-20min (tästä tulee 2 pellillistä). ei siis tarvitse nostattaa enää niitä sämpylöitä pellillä.
10. Älä peitä paistuneita leipiä jotta pinta jää rapeaksi
Mulla oli pitkään sama ongelma, mutta nyt oon alkanut saada parempaa tuntumaa leivontaan. Olen havainnut seuraavien kikkojen lisäävän kuohkeutta:
- Mitä lällympi taikina, sen paremmin se nousee. Lällyydellä tarkoitan jauhojen laatua ja lisäkkeiden määrää. Mitä enemmän käyttää ihan vain sitä ravintoköyhää vehnäjauhoa, sitä paremmin nouseva taikina tulee. Terveelliset täysjyväjauhot kohoavat selvästi huonommin. Lisäkkeillä taas tarkoitan hiutaleita, siemeniä ja sen sellaista. Esimerkiksi iso määrä kaurahiutaleita tai öljyä taikinassa huonontaa sen kohoamista.
- Laita taikinakulho kohoamaan kuumaan veteen tiskialtaaseen. Peitä kulho liinalla tai pyyhkeellä. Sulje ikkunat lähistöltä, ettei taikina saa vetoa.
- Jauhojen määrä on tosiaan usein liian iso resepteissä. Perstuntumalta voisi heittää, että yleensä niissä on 1-2 dl liikaa.
- Anna hiivalle sokeria, eli lisää taikinaan hieman, n. 1 tl sokeria, hunajaa tai siirappia. Hiiva toimii paremmin, kun se saa makeaa.
- Älä paista liian kauaa. Minua on toisinaan epäilyttänyt, että sämpylät jäisivät raa'aksi, minkä vuoksi olen paistanut niitä niin kauan, että ne ovat kuivahtaneet. Yleensä se resepteissä näkyvä paistoaika on oikein hyvä, vaikka se kuulostaakin lyhyeltä.
- Kaupan valmiit sämpyläjauhopussit ovat yleensä toimivia. Niissä on mukana muutakin kuin valkoisia vehnäjauhoja, joten monissa pakkauksissa on runsaskuituinen-merkintä.
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/76412/Helpot%20ja%20hyv%C3%A4t%20vehn%C3%A4s%C3%A4mpyl%C3%A4t/