Säilyviä ruokavinkkejä sähköttömälle mökille
Lisää vinkkejä kaipaan kun aina meillä pyörii samat sapuskat mökillä. Varsinkin reissun viimeisiksi päiviksi kun 1-2 päivää säilyvä tuoremuona on syöty
Mökki on siis saaressa, ei sähköjä/ juoksevaa vettä käytössä. Juomavesi viedään mennessä.
Maakellari on (n + 10 astetta).
Tuore liha syödään ekan vuorokauden aikana, säilyy kylmälaukussa sen aikaa. Lapset juovat maitoa, loppuaikana ooneksi kelpaa laktoositon maito joka säilyy huoneen lämmössä.
Kalaa tulee yleensä yli oman tarpeen, välillä sekin jo kyllästyttää
4-5 päivää ois tarkoitus kerralla viipyä, ja sitten taas maihin hakemaan täydennystä.
Mitä te muut syötte sähköttömällä mökillä / leiriolosuhteissa, joissa ei kylmäsäilytysmahdollisuutta?
Kommentit (37)
Lidlistä saa UHT-maitoa, joka ei ole hyla eikä laktoositon.
Kaikenlaista kuivamuonaa: papuja, linssejä, kikherneitä, soijarouhetta jne., näistä tomaattimurskan tai paseeratun tomaatin kanssa patoja tai keittoja.
Jos et eineslinjaa vierasta: pastapussit, hernekeitto, säilykelihapullat jne. valinnanvaraa riittää yllin kyllin.
Kiitos vinkeistä. Lisääkin saa laittaa
Ihan mikä tahansa kotona valmiiksi laitettu ruoka pakastettuna. Kylmälaukussa säilyy useamman päivän.
Voisitte roudata sinne pienen pakastinarkun johon jäähilettä (saa jostain) säilyy pitkään.
Mun vinkki: styroksinen kylmälaukku. Se oikeesti pysyy paremmin kylmänä kuin nämä muoviset tai kankaiset kaverinsa. Mä olen onnistunut festareille mennessä täyttämään sen kotona jääkaappikylmillä juomilla + pakastimesta otetuilla kylmäkalleilla ja lopputulos oli, että perille saavuttaessa mun siiderit oli jäässä... Laita sinne jääkaapin lämpömittari niin voit seurata lämpötilaa. Ja laita vaikka kotona jäiset lihat sinne, niin menee helposti pari-kolme päivää niin, että säilyvät vielä jääkaapin lämpöisinä ja voi käyttää.
Kananmunat säilyy huoneenlämmössä, hyllyssähän ne on kaupassakin. Sulatejuusto ja metvursti säilyy +10 asteessa - niitä on ollut hyvällä menestyksellä vaelluksella rinkassa mukana. Kasvikset ja juurekset säilyy + 10 asteessa ilman ongelmia, eli tuoretta voi kyllä ottaa mukaan niin paljon kuin jaksaa kantaa.
Minä kanssa ottaisin huoletta vähän enemmän lihaa mukaan niin että pakkaisin sen umpijäisenä. Ne isommat jäiset lihaköntit pitääkin sitten helposti kylmänä paljon muutakin, ja tuo styroksi laukku plus kylmäkallet oli toimiva idea myös.
Kananmunia kannattaa ostaa isot laatikot. Osan voi pitää huoneenlämmössä ja osan laittaa kellariin, jos on kovin kuumia päiviä. Keitettynä niistä saa täytettä leipiin ja salaatteihin, sekä niistä voi tehdä lettuja vaikka muurikkapannulla paistettavaksi. Myös munakkaat ja paistetut kananmunat ovat helppoa mökkiruokaa.
Kaurahiutaleista saa aamu- ja iltapuurot joko maidon ja hillon (säilyy hyvin kellarissa viikon avattunakin) tai mehukeiton kanssa. Jälkimmäisen keität helposti laimennetusta tiivistemehusta (esim. mustaherukka) perunajauhon kanssa. Sekaan voi heittää metsästä löydettyjä tuoreita marjoja. Perunajauhoja lisäten saa myös tehtyä jälkiruokakiisseliä.
Kaurahiutaleiden lisäksi kannattaa ostaa myös purkillinen mysliä, jos maitoa kerran on. Sitä helpompaa välipalaa ei oikein ole.
Te ootte ihania
kiitos vinkeistä.
Ap pakastaa heti lihakastiketta kylmäkalleiksi ja myöhemmin käytettäväksi.
Onko kukaan löytänyt vispikermaa, joka säilyis huoneenlämmössä?
Tykkään kyllä olla tuolla saaressa. Muuten ihana paikka, mutta tuo ruuanlaitto on mun rajoittuneille kokkitaidoille yhdistettynä laiskuuteen aika haasteellista.
Mökki on siis mieheni vanhempien, jota he ovat aikanaan käyttäneet ahkerasti, nyt eivät enää jaksa ja se on pääasiassa meidän käytössä. Anoppi on sellainen keittiöihmetaikuri että hän väänsi vaikka mitä herkkuja puuhellalla.
Kuivaliha. En muista millä nimellä myydään, joku muu vamasti osaa jelppiä. säilyy huoneenlämmössä.
Kuvattuja herneitä, joista voi tehdä hernekeittoa.
Murot, tosin ei se varsinainen pääruoka ole
[quote author="Vierailija" time="19.06.2013 klo 18:31"]
Ihan mikä tahansa kotona valmiiksi laitettu ruoka pakastettuna. Kylmälaukussa säilyy useamman päivän.
[/quote]
ruoan ulkopinta pilaantuu, vaikka sisältä säilyisi ookoona
Kuivatuista sienistä ja kuivatuista kasviksista ja juureksista saa hyvää kastiketta
Meilläkin on sähkötön mökki saaressa, mutta kaasupullolla toimiva jääkaappi :).
Tonnikalasäilykkeitä ja rakettispagettia (kypsyy nopeasti keittimellä tai millä lie keitättekin)
Säilykkeitä ja kuivamuonaa, vihannekset varmaankin säilyvät maakellarissa, perunoita, porkkanoita, sipulia jne. Näkkäriä ja rinkeleitä.
Kaasujääkaapin puolesta minäkin liputan :D
Ja moderni kaasuhella/uuni. Suosittelen lämpimästi, helpottavat kyllä paljon tuota sapuskarumbaa.
15, Tuo on hyvää mökillä. Ja esimerkiksi jauhelihaa voi paistaa ja suolata ennakkoon, niin säilyvyys parempi. 16
Lihaa voi iteki kuivata. En ole itse kokeillut mutta kantsii jostain retkeily/eräsivustolta katella miten se tehään!
Isohko jäinen liha sinne kellariin, säilyy varmasti 3-4 päivää. Kaikki kasvikset säilyy siellä viikkoja. Säilykelihaa mukaan.