Miten tehdään perinteinen läskisoosi?
Niin, tuossahan se kysymys sitten olikon. Kaikki vinkit ja salaisuudet kehiin, kiitos :)
Kommentit (27)
Mustapippuri on mielestäni parempaa. Minä lisään kastikkeeseen vielä lihaliemikuution. Muuta siihen ei tarvita kuin ekassa ohjeessa on. Kastiketta pitää hauduttaa hyvin, jotta liha ei ole sitkeää. Minä haudutan vähintään puoli tuntia. Ota ne kylkipalat tuntia ennen lämpimään, ei suoraan kylmästä pannulle.
[quote author="Vierailija" time="14.06.2013 klo 13:39"]
Mustapippuri on mielestäni parempaa. Minä lisään kastikkeeseen vielä lihaliemikuution. Muuta siihen ei tarvita kuin ekassa ohjeessa on. Kastiketta pitää hauduttaa hyvin, jotta liha ei ole sitkeää. Minä haudutan vähintään puoli tuntia. Ota ne kylkipalat tuntia ennen lämpimään, ei suoraan kylmästä pannulle.
[/quote]
Mustapippuri on Suomessa melko uusi tulokas, siis yleisessä käytössä. Ennen oli vain valkopippuria ja maustepippuria, joka ei ole pippuri ollenkaan.
Ostat kaupasta sian lihaa, paketissa lukee valmistajasta riippuen "kastikeliha" tai "kylkiviipale". Ulkonäöltään muistuttaa paksuja pekoniviipaleita.
Leikkelet saksilla sopivia paloja ja ruskistat pannulla parissa erässä. Näistä irtoaa ihan hirveästi rasvaa. Muista ruskistaa rapeaksi, sillä muuten jäävät sellaisiksi inhottaviksi purkkamaisiksi paloiksi ja niitä on vaikea niellä. Niin ja sipulia myös sinne lihojen kanssa kuullottumaan.
Siirrä lihat kattilaan ja lisää siihen jäljelle jääneeseen rasvaan vehnäjauhoja. Kun jauhot ovat ruskistuneet, lisää vettä. Yhdistä kastike ja lihat, mausta maustepippurilla, laakerinlehdellä ja suolalla, hauduttele vielä tovi.
Täytyy huomauttaa että läskisoosi taistelua on käyty asemasotavaiheessa about 100 vuotta, selkein kiistakysymys lienee sipulia vai ei. Minimalistien klikki ei käytä muuta kuin läskiä, vehnäjauhoa ja vettä. Sipulilinjan kummallakin puolella vellovat kiihkeät taistelut eri mausteiden tarpeellisuudesta. Hieman provokatiivisesti väittäisin että tässäkään asiassa ei ole yhtä ns. totuutta
[quote author="Vierailija" time="14.06.2013 klo 13:39"]
Mustapippuri on mielestäni parempaa. Minä lisään kastikkeeseen vielä lihaliemikuution. Muuta siihen ei tarvita kuin ekassa ohjeessa on. Kastiketta pitää hauduttaa hyvin, jotta liha ei ole sitkeää. Minä haudutan vähintään puoli tuntia. Ota ne kylkipalat tuntia ennen lämpimään, ei suoraan kylmästä pannulle.
[/quote]
Hmm, lihaliemikuutio poistaa sen aidon maun ja tekee mun mielestä teollisen maun tilalle - kaikki maistuu samalle.. Mutta kukin tyylillään. Itse en käytä liemikuutioita kuin keitoissa
Onks läskisoosista vegaani-versio ? Nehän aina sauhuu et kaikki pystytään tekemään ja vielä parermpana
Appiukko tekee aivan törkeän hyvää läskisoosia. En ihan oikeasti tajunnut, että läskisoosi voi olla noin hyvää.
Lihalientä ei tosiaan tarvitse, mutta hauduttaa pitää vähintään 30 min, mieluusti enemmän kuin 45 min. 15 minuuttia haudutettu maistuu vielä vehnäjauholta.
Tärkeätä on myös paistaa ne lihanpalat rapeiksi ja ruskeiksi. Se vaikuttaa makuun. Kun rasvaa irtoaa pannulla, siitä voi kylmästi kaataa huomattavan osan roskikseen. Se ei vaikuta makuun. Jos mahdollista, käytä valurautapannua/valurautakasaria.
itse käytän sipulia ja mausteita, ai kauhea, joskus yrttejäkin. Ja joskus lisään kastikkeeseen joko porkkanan tai punajuuren palasia Noin pikkusormen vahvuisina - ne eivät tietenkään nkuulu ihan puhtaaseen läskisoosiin, mutta kuitenkin aika pereinteiseen maalaisversioon.
Mun lapsuudessa tehtiin näin:
- rasvaista possunkylkeä (vaikea löytää kunnollista) ruskistetaan hitaasti paloina pannulla jolloinn rasva irtoaa. Siihen rasvaan (ota lihapalat pois) laitetaan kuullottumaan sipuli ja kun se on pehmeää lisätään jauhoja ruskistumaan. Kun jauhot on paahtuneet lisätään vettä ja suolaa (pippuria) ja ripaus sokeria. Haudutetaan ainakin vartti
Mitä pippuria? Mauste/musta/valko?
[quote author="Vierailija" time="14.06.2013 klo 11:40"]
Mun lapsuudessa tehtiin näin:
- rasvaista possunkylkeä (vaikea löytää kunnollista) ruskistetaan hitaasti paloina pannulla jolloinn rasva irtoaa. Siihen rasvaan (ota lihapalat pois) laitetaan kuullottumaan sipuli ja kun se on pehmeää lisätään jauhoja ruskistumaan. Kun jauhot on paahtuneet lisätään vettä ja suolaa (pippuria) ja ripaus sokeria. Haudutetaan ainakin vartti
[/quote]
Se oli tässä, ei mitään lisättävää. Hiiteen kaikki valkosipulien, sinappien ja yrttien lisääjät! Ne ovat hyviä tuotteita, mutta läskisoosissa ei ole niiden paikka.
Läskisoosi ilman sipulia ei ole läskisoosia. Lisäks maustepippuria ja lihaliemikuutio. No ok!! Lihaliemikuutio ei ole sitä perinteistä tapaa seuraaville se oikea ratkaisu mutta siitä kuitenkin tulee se suola jonka soosi kuitenkin vaatii. Kastin pitää olla paksuhkoa, elikä kun sitä perunan päälle annostellaan, niin se ei saa valua lautasen pohjalle, vaan sen pitää jäädä pinnalle samallalailla kuin joku pastakastike. Lisäksi. Ainoa oikea tapa valmistaa läskisoosi on valurautapannu, joskin ei se maku kyllä muuksi muutu teflonpannussakaan. Ainoastaan haudutusaika ratkaisee. Niin ja tilkka etikkaa ihan loppuvaiheessa ei lopputuotetta ainakaan huononna.
Vierailija kirjoitti:
Mustapippuri on mielestäni parempaa. Minä lisään kastikkeeseen vielä lihaliemikuution. Muuta siihen ei tarvita kuin ekassa ohjeessa on. Kastiketta pitää hauduttaa hyvin, jotta liha ei ole sitkeää. Minä haudutan vähintään puoli tuntia. Ota ne kylkipalat tuntia ennen lämpimään, ei suoraan kylmästä pannulle.
Mitä ihmettä se lihaliemikuutio siellä tekee??
Vierailija kirjoitti:
Lihalientä ei tosiaan tarvitse, mutta hauduttaa pitää vähintään 30 min, mieluusti enemmän kuin 45 min. 15 minuuttia haudutettu maistuu vielä vehnäjauholta.
Tärkeätä on myös paistaa ne lihanpalat rapeiksi ja ruskeiksi. Se vaikuttaa makuun. Kun rasvaa irtoaa pannulla, siitä voi kylmästi kaataa huomattavan osan roskikseen. Se ei vaikuta makuun. Jos mahdollista, käytä valurautapannua/valurautakasaria.
itse käytän sipulia ja mausteita, ai kauhea, joskus yrttejäkin. Ja joskus lisään kastikkeeseen joko porkkanan tai punajuuren palasia Noin pikkusormen vahvuisina - ne eivät tietenkään nkuulu ihan puhtaaseen läskisoosiin, mutta kuitenkin aika pereinteiseen maalaisversioon.
Ei sitä rasvaa mihinkään roskiin kaadeta! Miksi niin teet?
Vierailija kirjoitti:
Onks läskisoosista vegaani-versio ? Nehän aina sauhuu et kaikki pystytään tekemään ja vielä parermpana
En tiä onko parempaa, mutta me ollaan tehty ruskeeta kastiketta ilman lihaa. Paljon kuullotettu sipulia ja voita (jos aate sen sietää).
Jauhoina ruisjauhot. Piiiiiiitkä haudutus. Suolaa ja mustapippuria. Toisinaan lisätään kuivattuja mustatorvisieniä tai tatteja umamin takia.
Ihan hyvin uppoaa lihansyöjiinkin.
Maustaminenhan on sitä mistä kukin tykkää eniten. Haudutusaika on kuitenkin vähintään tunnin ja tiedän että jotku hauduttaa jopa 4-6 tuntia. Liha pitää myös olla liki huoneenlämpöistä pannulle laitettaessa. Virallinen ohje mainitsee lihalämmöksi + 10 c mutta itse annan lihan olla huoneenlämmössä useemmankjin tunnin ennen valmistusta. Ja. Se lihaliemikuutio antaa sinne sen suolan jonka kasti kuitenkin vaatii.
Teen Mysi Lahtisen ohjeen mukaan kutakuinkin ja leikkaan isoimmat läskireunat erikseen ja käristän ensin ne valurautapadassa. Ruskeat, kippuraiset läskit pois padasta ja lihapalojen ruskistus rasvassa. Sitten sipulia ja jonkun ajan päästä vähän vehnäjauhoja. Lihalientä ja kermaa jos haluaa. Haudutus vähintään tunti, mieluummin enemmän.
[quote author="Vierailija" time="14.06.2013 klo 11:41"]
Mitä pippuria? Mauste/musta/valko?
[/quote]
En muista - itse laittaisin mustapippuria mutta toisaalta lapsuudessa käytettiin kaikessa mastepippuria (mutta varovasti!)