Kai pastöroidusta maidosta tehtyjä tuorejuustoja saa syödä raskaana??
Vai pitäiskö se juusto kokonaan olla pastöroitu?
Kommentit (9)
vaan esim. mustapekkaa ja ananas-tuorejuustoa just vetelin.ap
Kävin vakoilemassa Valion sivuja, Mustapekka on lämpökäsitelty eli ei kyllä pitäisi olla syytä huoleen.
Yritin kyllä ostaa nimenomaan niitä turvallisia ja kovia juustoja,tuorejuustot oli Valion ja arlan.ap
Husin sivuilla sanotaan näin:
Pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot
Pehmeät juustot (home- ja tuorejuustot)
''Käyttöä ei raskauden aikana suositella listeriariskin vuoksi. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa (yli 70´C), mutta se ei tuhoudu pakastuksessa. Suomessa maito pastöroidaan lakisääteisesti.''
Eli ymmärrän että saa syödä kovia juustoja vapaasti mutta noista tuorejuustoista en sitten tiedä onko enää turvallisia ...
Manchegosta en osaa sanoa :(. Mitä muuten neuvolassa sanotaan, pitäisikö heiltä varmistella..?
että tuorejuustoja saa syödä. Minä itse sitten ajattelin, että koska luotan kotimaisen ruuan puhtauteen muutenkin, niin söin Valion tuorejuustoja.
että saa syödä, jos on juusto kypsennetty yli 60 asteessa. Esim homejuustoa voi laittaa kastikkeeseen kun sen vaan lämmittää yli 60 asteiseksi eli kiehauttaa. Se tappaa listerian.
Listeria on syynä siihen, että tuorejuustot on neuvolan ohjeistuksissa kielletty. Listeriaa löytyy tuoreesta maidosta. Esim maalla on maataloissa tapan juoda tuoretta navetasta tuotua matoa. Ja se on ihan ok, mutta raskaana oleville sitä ei suositella, kun se listeria aiheuttaa keskenmenoja.
Kävin lukemassa mm.raakamaidosta ja siellä sanottiin että epidemioita on esiintynyt monessa maassa jotka ovat olleet peräisin pastöroimattomasta maidosta tai siitä valmistetuista juustoista eli tuskinpa käsitellyt juustot ovat mitään riskituotteita. ap
Moro,
Riippuu siitä onko juusto kypsennetty! Pehmeitä juustoja, kuten briejuustoa ja muita homejuustoja kannattaa vältellä. Kovia juustoja saa sitten nautiskella vapaasti :).