Mitä uskallatte syödä lomamatkoilla( etelässä) ?
Kun melkein kaikessa on joku riski; banaanit ja pullovesi on aika ankea ruokavalio.... Ja siis käsidesi, käsienpesu ja maitohappobakteeritabletit on ihan selvä juttu, mutta salaatit on riski, kypsentämättömät maitotuotteet on riski, liha- kana- ja kala on riski, riisi on riskielintarvike jne, jne jne. Mitä ihmettä voi syödä pelkäämättä mahatautia / ripulia?
Kommentit (28)
Lasten kanssa ollaan paljon matkustettu Espanjassa ja Italiassa ja syöty kaikkea mitä on mieli tehnyt, ei ole koskaan tullut mahatautia tms. Toki syömme vain siisteissä ravintoloissa jne.
Me olemme lasten kanssa syöneet ihan kaikkea aina ilman maitohappoja ja käsidesejä. Ikinä ei ole ollut ripulia.
Mihin Afrikkaan olet menossa?
paitsi selkeästi auringossa olleita juttuja. Toisaalta emme ole matkailleet Euroopan ulkopuolella - siellä saisi varmaan olla tarkempi.
Pitäisköhän sun kumminkin jäädä kotiin jos ruoasta muodostuu noin iso ongelma. Lentokoneetkin voi tippua..*kääk*
Matkusta vaikka Lappiin!
Ollaan mukuloiden kanssa kierretty maailmaa n. 12 vuotta. Ei ole ongelmia ollut. Tietyt perusasiat kunnossa.
Jos olet noin hermoheikko, niin suosittelen kotimaan matkailua.
T. Neljällä mantereella matkanneet. Ja hei googleta vähän perusjuttuja. Etelä? Aika iso käsite.
Jäähän tuohon vaikka mitä "turvallisia" vaihtoehtoja. Mekin ennen syötiin kaikkea mutta sen jälkeen kun turistiripuli pilasi yhden loman niin ollaan oltu vähän tarkempia. Vältellään lähinnä kylmiä leikkeleitä yms.
Yleensä kaikessa muussa on vähintään salaatinlehti lautasella koristeena --> riski. Ja vaikka sen jättäisi syömättä, niitä taudinaiheuttajia on jo siinä lautasella. Ja lihan/kanan/kalan tuoreudesta ei ikinä tiedä.
Kaikki buffetit on pois laskuista, valitettavan monessa hotellissa on aamupalabuffet. ( ja oikeasti Suomessa on ne ihan samat riskit)
mutta jos pilkkua viilataan niin Suomessa ei ole turistiripulin riskiä, kuten ei muuallakaan länsimaissa, Pohjois-Amerikassa ja Japanissa. Se koskee vain noita huonomman hygienian maita.
Voit huoleti vaikka syödä sen salaatinlehdenkin. Ainoastaan pikkuvauvan ravinnosta olisin huolissani, ts ostaisin alle 1v lapselle ruoat purkissa tai muuten suojattuina. Ja pullovettä kaikille tietysti. Toistaiseksi oon kuitenkin luottanut maalaisjärkeen ja aisteihin. Monissa maissa on muuten tosi hyvää kasvisruokaa, siellä "Etelässäkin", taudinaiheuttajia vähemmän kuin eläinjutuissa. Thaimaanreissut menee ainakin ihan tofua syöden aamusta iltaan.
Euroopan alueella tohtii syödä mitä vaan missä vaan, mukaan lukien nämä perinteiset lomailukohteet kuten Kanarian saaret, Kreikan saaristo, Manner-Espanja, Portugali jne. jne. Jos tykkää simpukoista ja ostereista, kantsii ehkä olla A-hepatiittirokote otettuna. Hyvä hygienia on myös Kaakkois-Aasian lomakohteissa kuten Thaimaassa sekä esim. Karibian alueella.
Järkeä voi käyttää, hysteerinen ei kannata olla. Useita reissuja on mekin tehty sekä perheenä että työn merkeissä ilman yhtään ripulitartuntaa. Käsidesiä voi toki pitää mukana tai sitten niitä desipyyhkeitä, eihän tuo haittaa, jos ennen ruokailua kätensä puhdistaa. Mitään normaaliruokia ei kuitenkaan syömättä tarvitse jättää. Hyvätasoisissa hotelleissa myös aamiaisbuffetit ym. ihan ok tavaraa ja salaatteja, vihanneksia, hedelmiä, jäätelöä ym. on syöty ihan normaaliin tapaan. Silmiä ja nenää kannattaa hyödyntää ja selvästi pilaantunutta ei tietenkään kannata syödä - kuten ei täälläkään.
Intian, Afrikan, Väli-Amerikan (kuten Meksikon) alueella hygieniaan saa kiinnittää sitten ihan eri lailla huomiota ja giardiat, ameebat ym. on lisäksi vähän kinkkisempiä hoidettavia kuin lievä parin päivän ripuliepisodi.
Pahin tauti ikinä kuitenkin tullut Suomessa Tahkolla v. 1987, kun hotellin vesi oli jotenkin pilaantunut. Tuli tuutin täydeltä molemmista päistä ja nousi kova kuume. Että sattuu sitä suomessakin....
Onhan noita paikallisia epidemioita jossakin päin Suomea joka vuosi.
Matkaillessa riski tietysti kasvaa, mutta mitä siitä. Reissuun vaan ja maalaisjärki mukaan! Ihan kaikkea ei kannata suuhunsa pistää, mutta suhteellisen huoletta voi kuitenkin kulinaristisista elämyksistä nautiskella. Jos tauti tulee, niin matkalaukussa kannattaa olla ainakin Imodiumia ensiavuksi. Ja matkavakuutukset kunnossa. Jos oikein varman päälle haluaa ottaa, niin siprofloksasiiniantibioottia voi ottaa varuksi mukaan, etenkin jos suuntaa alueille, jossa lääkäriä/apteekkia ei ole ihan lähettyvillä.
Näiden lisäksi pullovettä, niin tauti on yleensä nopeasti ohi. Jos edes tulee. Ja yleensä ei tule.
Minä olen yh:na reissannut kolmen lapseni kanssa ympäriinsä, Euroopassa ja Aasiassa, ja vain kerran on meille iskenyt mahatauti. Eikä silloinkaan kaikille, vain minulle ja yhdelle lapsista. Imodiumilla, vedellä ja Ciproxinilla pääsimme taudista ohi erittäin nopeasti.
Matkailu avartaa ja reissaaminen on ihan mahtavaa. Ja ruoka muilla mailla todellinen nautinto. Reippaasti matkaan vaan!
ensimmäisen kerran Thaimaahan.
Ihan turhaan! Sen kyllä näkee mihin ei kannata mennä syömään. 4 kertaa olemme tuolla käyneet, eikä kellään ole ollut vatsanväänteitä (ei olla koskaan käyty lääkärissä minkään takia). Ollaan syöty jäätelöä, pirtelöä, salaatteja ja usein katukeittiöstä (kärrystä).
salaattia. Käsidesiä käytimme, ei vatsatauteja, vaikka Egyptissä esim. rahat ovat todella likaisia. Ehkä siellä tuli pestyä paremmin käsiä enemmänkin kuin suomessa. Mutta nyt myöhemmin, kihomatoja vastaan taistellessa ja kaikista muistakin loisista lukeneena en taitaisi enää uskaltaa syödä yhtään mitään. Ja tämä tartunta on kyllä ihan kotimaasta.
Tietty varovaisuus kannattaa pitää mielessä, mutta kypsennetty ruoka nyt varmaankin on aika turvallista.
Kun melkein kaikessa on joku riski; banaanit ja pullovesi on aika ankea ruokavalio.... Ja siis käsidesi, käsienpesu ja maitohappobakteeritabletit on ihan selvä juttu, mutta salaatit on riski, kypsentämättömät maitotuotteet on riski, liha- kana- ja kala on riski, riisi on riskielintarvike jne, jne jne. Mitä ihmettä voi syödä pelkäämättä mahatautia / ripulia?
Pysy kotona, maailma ei ole sinun paikkasi. Me muut syömme paikallisia antimia hyvällä ruokahalulla ulkomailla.
pelkkää pitsaa koko viikon ; )
tonnikala-ananasta ...
ja koksita päälle
valitsin ravintola t todella huolella
ja sen jälkeen olen matkustanut myös , ja vastustuskyky edelleen matala, mut olen jo uskaltanut syödä kaikkee
valitsemme hyvän väh 4 tähden hotellin, tutkimme ruokalat tarkkaan yms ja ne desit, happobakteerit sun muut mukana kaine aikaa
eikä ole koskaan saatu ripulia : ) ainakaan vielä..
ja samoin kaverit ja sukulaiset. Ani harvalle on minkäänlainen ripuli iskenyt, se on harvinaista. Yksi sai Intiasta pahan mahataudin mikä jatkui pitkään vielä suomessakin, yksi sai Egyptissä mahataudin (meni vuorokaudessa ohi) ja itse olen kerran saanut Turkissa ripulin. Muuten aika kattavassa otannassani ei ole mahataudit iskeneet. Normaali järjellä pärjää pitkälle, eli ihan joka "kojusta" osta ruokaa jne. Itse syön kaikkea, myös salaatteja ja otan jääpaloja juomiin, eli en varo oikeastaan yhtään mitään, käsidesiä tosin käytän ennen aterointia (myös Suomessa kun syön ravintolassa).
Yleensä se mahatatuti ei myöskään ole vakava juttu, toki todella IKÄVÄ asia, mutta ei vaarallinen aikuisille. Pitää muistaa nestetasapaino ja tarvittaessa kutsuu paikalle lääkärin ja saa lääkkeitä. Enemmän olisin huolissani a- ja b-hepatiiteista, malariasta ja muista vastaavista jotka vakavapia tauteja itä joku turistiripuli, salmonella tai vastaava.
olen saanut Hesassa:) Salaattia, majoneesia ja jäätelöä on syöty jopa Egyptissä:D
jos olisin noin pelokas. Me syödään melko huoletta mitä vaan. Jos se ripuli tulee, sitten tulee ja hoidetaan pois. Ei ole montaakaan kertaa tullut vaikka paljon matkaillaan.