Jos vegaani opiskelee kokiksi, onko hänen pakko valmistaa ei-vegaanisia ruokia?
Jos on eettisistä syistä vegaani/kasvissyöjä ja opiskelee ammattikoulussa kokiksi, niin onko hänen pakko opetella laittamaan ruokaa myös lihasta, kalasta, broilerista, munista ja maitotuotteista?
Entä jos on mus*limi, niin onko hänen pakko opetella valmistamaan koulussa ruokaa sianlihasta, esim. Joulukinkku ja pihvit jne?
Ainakin yksi parturi- kampaaja kertoi, että hänen luokallaan opiskeli musli*mityttö, joka ei hyväksynyt miesopettajia eikä hän suostunut leikkaamaan miesasiakkaiden hiuksia. Voiko tätä periaatetta samaa soveltaa jos opiskelee kokiksi?
Kommentit (12)
Kokki valmistaa kaikki tilatut ruuvat ja niitä on myös maisteltava. Jossei sovi niin voi poistua firmasta, kyllä tulijoita riittää!
No jokuhan ne ruuat kuitenkin laittaa. Ei siitä kieltäytyminen taida konkreettisesti vaikuttaa eläinperäisen ruuan menekkiin.
Ehkä voi jotenkin sopeutetusti opiskella, mutta harjoittelupaikkojen löytäminen voi vaatia aika paljon oma-aloitteisuutta ja työpaikoista voi tulla aika iso pula, puhtaita vegaaniravintoloita lienee vähänlaisesti eikä muut ravintolat voi palkata kokkia sitä pelkkää listan vegaaniannosta tekemään.
Kysy jostain ammattikoulusta. Täällä ei ole niin korkeasti koulutettuja ihmisiä, että osaisivat vastata tuollaiseen kysymykseen.
Mitä jos on freganisti? Eli ei syö kuin maahan tippuneita hedelmiä. Ruoan valmistus rajoittuu omenoiden maasta noukkimiseen.
Entä jos muslimikampaaja huomaisi kesken hiusten leikkuun, että asiakas onkin mies eikä nainen.
Tai jos haluaa oppia laittamaan aitoa kiinalaista Koiraa. Voiko naapurin Koiraa lainata?
Koulut tekee ties mitä myönnytyksiä ja henkilökohtaisia opinto suunnitelmia, ehkä se voisi onnistua, mutta työharjoittelu tosiaan tulisi olemaan ongelmallista ja myöhemmin työpaikan saanti. Jos noin iso osa ruoka-aineista on sellaisia että ei voi tai halua niitä käsitellä niin ehkä ei kannata kokiksi opiskella. Perusta oma vegaaniravintola, siellä voit kokata vain kasviksia.
En suosittele opiskelemaan kokiksi jos ei halua mitään eläinperäistä valmistaa. Ehkä pääsisi vielä kouluista läpi mutta työelämässä pärjääminen ihan älyttömän vaikeaa. Pelkästään vegeruokaa tarjoilevia paikkoja on tosi vähän ja niillä on yleisesti vaikeuksia kannattavuuden kanssa. Sekaravintolaan ei takuulla palkata pelkästään vegeä valmistavaa kokkia. Oman vegeravintolan voisi jossain vaiheessa laittaa pystyyn mutta ei siihenkään hommaan ole mitään järkeä lähteä suoraan koulun penkiltä.
Olin ravintolassa kestöissä. 90 luvulla..silloin jo ooi kasvissyöjä krittiössä töissä.
Hänellä oli saarioisten punainen matala sanko, mihin sylki maistamansa. Muista, kun tarkastaja tuli ja eihän sankoja saanut keittiössä olla. Erikseen jutteli esimiehen kanssa ja kehui miten hyvin meillä otettiin tämä huomioon. Joka työpäivä tyhjensi sangon, laittoi koneeseen ja hyllylle. Muistan vie siinä luki Maiju, älä vie. Maiju oli tietty hänen nimensä
Tai jos on intialainen hindu, onko pakko koulussa valmistaa nautaruokia?