Mitä tarkoittaa tuotetiedoissa "vehnägluteeni"
Jos se on siis mainittu erillään vehnäjauhosta. Onko tuotteeseen jotenkin lisätty vehnägluteenia ja jos kyllä niin miksi ihmeessä?
Kommentit (9)
Vierailija kirjoitti:
Vehnägluteeni on vehnän proteiini. Sitä on tavallisessa vehnäjauhossa luonnostaan. Gluteeni voidaan erottaa huuhtomalla vehnästä tärkkelys pois. Ei ole siis mikään lisäaine tai keinotekoisesti valmistettu ainesosa. Gluteeni on osattu erottaa vehnästä jo tuhansia vuosia.
Mutta miksi sitä on lisätty joihinkin tuotteisiin?
Unohtui vastata siihen, miksi gluteenia joskus lisätään jauhoihin. Gluteeni on se, joka synnyttää esimerkiksi pullataikinaan sitkon, ja joissain leivonnaisissa suurempi gluteenipitoisuus tekee paremman lopputuloksen.
Gluteenilla on merkittävä rooli leivän ja leivonnaisten valmistuksessa. Jauhoista ja vedestä tehtyä taikinaa vaivattaessa gliadiini ja gluteniini järjestyvät gluteeniksi eli tiiviiksi, venyväksi ja joustavaksi verkostoksi, joka antaa taikinalle sen sitkon.
Esimerkiksi kasvisproteiini seitan on tehty nimenomaan vehnäglutteenista, joka on sen pääraaka-aine. Se on herkkua, mutta ei sovi gluteeniherkille.
Se parantaa taikinan sitkoa (rakennetta)
Lisää sitkoa. Tärkeä tieto sekä keliaakikoille että vehnäallergikoille, joilla ei välttämättä ole gluteeniongelmaa.
Vehnägluteeni on vehnän proteiini. Sitä on tavallisessa vehnäjauhossa luonnostaan. Gluteeni voidaan erottaa huuhtomalla vehnästä tärkkelys pois. Ei ole siis mikään lisäaine tai keinotekoisesti valmistettu ainesosa. Gluteeni on osattu erottaa vehnästä jo tuhansia vuosia.