Syötkö itäneitä perunoita?
Jopas oli melkoinen varoitus. Minä olen monesti syönyt, enkä ole edes kuorinut. Pyh, ei mitään oireita.
Vihertäviä ja itäneitä perunoita Somerpalo ei söisi. Ne sisältävät solaniinia, joka on luontainen toksiini eli myrkky. Suurina pitoisuuksina solaniini on haitallista terveydelle, sillä se voi aiheuttaa myrkytysoireita, kuten vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.
Kommentit (5)
Jos on itäneet enintään sentin-puolentoista sentin mittaisen idun, niin voin syödä. Niin ohjeistettiin raskauden aikaisessa ruokavaliossa ja pienen lapsen kanssa, ja sitä olemme noudattaneet noiden vaiheiden jälkeenkin.
Miksi en söisi? Olen elänyt sitä aikaa, kun perunat kasvatettiin itse ja maalaisille oli outo ajatuskin ostaa perunaa. Minulle oli oikeasti yllätys kun aikuisena kuulin, että pappani oli myynyt perunoita kauppaan. Niin, onhan aina ollut ihmisiä, joilla on ollut rahaa ostaa perunoita mutta ei ollut omaa perunamaata.
Aika usein edellisen vuoden perunat ehtivät itää ennen kuin saatiin uusia perunoita. En ole koskaan saanut perunamyrkytystä, vaikka olen syönyt itäneitäkin perunoita yli puoli vuosisataa. Oikeasti vihreä osa perunasta on myrkyllistä, mutta eihän perunan ituja syödä, vaikka olisivat valkoisiakin.
Syön, jos perunat ovat olleet täysin pimeässä. Vihertäviä perunoita en syö, ne maistuvat pahalta.
Joskus keväällä kellarissa on ollut perunoissa pitkät idut, mutta perunoiden maku on ollut ihan normaali, eikä niistä ole tullut mitään oireita.
En syö koska siitä saa myrkytyksen.