Miksi moni yritys mielummin menee konkurssiin kuin tinkii katteistaan?
Vertauskuvainnollisesti (summat voivat elää firman suuruusluokan mukaan), eikö ole järkevämpi jatkaa ja tienata sata tonnia vuodessa viidensadan tonnin sijasta, sen sijaan että tienaa firmalla tasan nolla euroa?
Esim. moni ravintola ei yksinkertaisesti suostu alentamaan korona-ukraina-korotettuja hintoja nyt kun yleinen hintataso muutenkin laskee kuluttajakysynnän romahdettua. Vaan pitävät yllä huijaushintoja, surkuttelevat lehdessä asiakaskatoa ja laittavat lapun luukulle.
Ottaako se noin itsetunnon päälle laskea se 19 euron annoksen hinta takaisin 13 euroon?
Kommentit (39)
kysynnän ja tarjonnan laki pätee vain nimellisesti ottamatta huomioon lainkaan ihmispsykologiaa. todellisuudessa kysynnän laskiessa moni yrittäjä ei halua laskea hintoja koska näkee sen "häviönä". eli nämä puusilmät näkevät maksavat asiakkaat vihollisina.
rationaalisessa maailmassa aina kysynnän romahtaessa hinnatkin romahtaisivat. näin ei kuitenkaan käy lähes missään tuotesegmentissä missään päin suomea.
en keksi yhtäkään tuotetta tai palvelua joka olisi halventunut siitä huolimatta että asiakasvirrat ovat romahtaneet. paitsi ehkä parturit, olen huomannut että miesten hiustenleikkuuta on nyt alkanut saamaan jopa kympillä. ennen koronaa olivat järjestään 15-20e
Miten niin huijaushintoja? Meinaat että neljän vuoden aikana kulut eivät ole nousseet
Perusta ravintola ap, ja kokeile myydä ruokaa kymmeniä prosentteja muita halvemmalla.
Vierailija kirjoitti:
13 euron ravintola-annos? Missähän räkälöissä sinäkin oikein käyt?
https://www.restaurantnatura.com/food-drinks
1 Michelin-tähti
Vapaavalintaiset pääannokset:
WILD SALMON
Salmon from Kotka, tomato vinaigrette, crispy Finnish quinoa, onion, chili & egg yolk
9€
TARTAR
Venison tartar French toast, fermented chili, mustard seeds & Savu Hilma -cheese
14€
LANGUSTINE
Langoustine hollandaise, summer vegetables & wild garlic
€16
Jos sen sadan tonnin tuloksen tekemiseen joutuu tekemään yhtä paljon töitä kuin sen puolen miljoonan tuloksen tekemiseen, niin eihän siinä välttämättä järkeä ole. Ihan hyvin voi tuollaisessa tilanteessa yrittäjä todeta, että ympäristötekijät ovat muuttuneet niin paljon, ettei hommaa kannata jatkaa. Pillit pussiin ja sitten tuumaustaukoa, minkälainen liikentoimintamalli voisi toimia.
Markkinatalouteen kuuluu se, että yrityksiä menee välillä konkurssiin tai poistuu kentältä muuten vain. Ei täällä kaivata huonosti kannattavaa liiketoimintaa. Parempi, että nekin yrittäjät miettivät, miten homman saisi kannattamaan paremmin. Jos eivät keksi, niin palkkatöistä saa elantonta vähemmällä vaivalla ja pienemmällä stressillä.
Vierailija kirjoitti:
Miten niin huijaushintoja? Meinaat että neljän vuoden aikana kulut eivät ole nousseet
Inflaatio on 8% luokkaa. Moni ruuan raaka-aine kuten liha on kysynnän laskiessa laskenut. Ei se selitä sitä että annoksen hinta listalla tuplaantuu.
Kts. greedflation googlesta.
Toiminnan lopettaminen kannattamattomana ja konkurssi ovat kaksi eri asiaa. Ei kukaan hakeudu konkurssiin siksi, että tulos jääkin vähän toivottua pienemmäksi, eikä käräjäoikeus taatusti aseta maksukykyistä yritystä konkurssiin.
Ei ole järkeä myydä tappiolla. Ei jää voittoja yhtään. Monella kuluttajalla on harhakäsitys paljonko yritykselle jää heidän ostostaan. Kulut on Valtavat ja ne pitää maksaa. Pitää myös varautua henkilökunnan sairaslomiin. Silloin 5 € katteesta/ per ostos alkaa helposti tulla - merkkistä kun tuurajalle menee palkka siitä summasta. Menee aikaa enne kuin se tasaantuu.
Vierailija kirjoitti:
Jos sen sadan tonnin tuloksen tekemiseen joutuu tekemään yhtä paljon töitä kuin sen puolen miljoonan tuloksen tekemiseen, niin eihän siinä välttämättä järkeä ole. Ihan hyvin voi tuollaisessa tilanteessa yrittäjä todeta, että ympäristötekijät ovat muuttuneet niin paljon, ettei hommaa kannata jatkaa. Pillit pussiin ja sitten tuumaustaukoa, minkälainen liikentoimintamalli voisi toimia.
Markkinatalouteen kuuluu se, että yrityksiä menee välillä konkurssiin tai poistuu kentältä muuten vain. Ei täällä kaivata huonosti kannattavaa liiketoimintaa. Parempi, että nekin yrittäjät miettivät, miten homman saisi kannattamaan paremmin. Jos eivät keksi, niin palkkatöistä saa elantonta vähemmällä vaivalla ja pienemmällä stressillä.
Kaveri teki noin. Lappu luukulle (veneilyalan firma) koska tuotto alle sen mitä toivoi vaikka silti monen duunarin vuosipalkka puhtaana käteen. Eli pelkkä harrastus koska rahaa on jo.
Moni ei vaivaudu yrittämään ellei sillä saa valtavia voittoja. Jos saa puolet vähemmän kuin ennen vaikka se olisi satoja tonneja, moni rikas ei vaivaudu.
Ylpeys ei anna periksi. Mitä naapuritkin ajattelisivat jos hinnat putoaisivat. Luulevat että tuotteemme eivät ole laadukkaita.
Katteiden laskeminen voi sen konkan tehdä.
Pk-yrittäjät usein paahtavat vaikka läpi harmaan kiven vaikka tuottoa tulisi 20k€ vuodessa.
Kroisokset jotka huvikseen yrittelevät luovuttavat heti jos voitot tippuvat useampana vuotena 200k -> 150k nousemisen sijasta.
Siinä on vissi ero. Itse olen köyhä yrittäjä ja en voi laittaa lappua luukulle vaikka voittoa tulisi vain 5000€ vuodessa koska mulla ei ole mitään muuta elämässä, ja asuntokin on velkainen vielä vuosikymmenen.
Ylpeys ei kannata. Kaikki tietysti haluaisi olla bisnesneroja mutta oikeasti moni ulkoapäin hohdokas ja menestyvä yritys tekee töitä hiki hatussa pienillä katteilla ja tulos tehdään ihan tavanomaisesti ei niin mediaseksikkäällä toiminnalla.
Vierailija kirjoitti:
kysynnän ja tarjonnan laki pätee vain nimellisesti ottamatta huomioon lainkaan ihmispsykologiaa. todellisuudessa kysynnän laskiessa moni yrittäjä ei halua laskea hintoja koska näkee sen "häviönä". eli nämä puusilmät näkevät maksavat asiakkaat vihollisina.
rationaalisessa maailmassa aina kysynnän romahtaessa hinnatkin romahtaisivat. näin ei kuitenkaan käy lähes missään tuotesegmentissä missään päin suomea.
en keksi yhtäkään tuotetta tai palvelua joka olisi halventunut siitä huolimatta että asiakasvirrat ovat romahtaneet. paitsi ehkä parturit, olen huomannut että miesten hiustenleikkuuta on nyt alkanut saamaan jopa kympillä. ennen koronaa olivat järjestään 15-20e
No en osaa sanoa kauanko tämmönen 10 leikkaus kestää, mutta ainakin vuokra, palkansivukulut, työvälineet, vakuutukset, verot, mainostus, kirjanpito kun vähennetään, nii aika nopea huitaisu täytyy olla että sillä elää ja pystyy kulkemaan edes työpaikalle. Tai sitten tehdään pitkää päivää pienellä palkalla. Vaikkapa 30min ja päivässä ehtii leikata 16 päätä on 160€. Mahtaako riittää edes keskustassa liiketilan päivävuokraan. Kysytkö siis miksi? Minä kysyn miksi joku tekee tätä?
Joutuu myymään paljon enemmän pysyäkseen voitolla jos hinnat ja katteet laskevat ja konkurssi uhkaa muutenkin. Lisäksi mistäs sinä tiedät paljonko mikäkin yritys saa katteita ja ennekaikkea voittoa hinnoillaan? Suurin osa yrityksistä tietää erittäin tarkkaan paljonko tarvitaan katteita ja myyntiä että pysytään pinnalla mutta sinä et tiedä millaiset kulut heillä on.
Vierailija kirjoitti:
Ylpeys ei anna periksi. Mitä naapuritkin ajattelisivat jos hinnat putoaisivat. Luulevat että tuotteemme eivät ole laadukkaita.
Voi pyhä yksinkertaisuus - konkurssiko sitten ei olisi häpeä? Tietenkin firmat yrittävät kaikin tavoin pysyä pystyssä. Hintojen lasku vain ei ole selvästikään ollut mahdollista, jos lopputulos on joka tapauksessa konkurssi.
Sinä se et ymmärrä liiketoiminnasta hevon kukkua.
Ap osoittaa taas tyhmyytensä. Ja tuollaiset saa vielä äänestää.
Ihan yhtä hyvin työntekijät kun voisivat tinkiä 2000€ palkastaan, vaikka puolet pois.
13 euron ravintola-annos? Missähän räkälöissä sinäkin oikein käyt?