Kertokaa kompostorin käytön konkarit!
Viikko sitten aloitettiin kompostorin käyttö, ei sinne vielä hirveästi ole jätettä kertynyt. Milloin voisi olettaa että lämpö alkaa nousta kunnolla? On nyt vähän alle 30. Ja se keittiön biojäteastia: käytättekö siinä jotain pussia tai alustaa että tyhjennys kompostoriin olisi siisti homma ja astiaa ei tarvitsisi joka kerta pestä?
Kommentit (4)
Riippuu siitä millainen kompostori sulla on. Massaa pitää olla ehkä 30-40 litraa, ennenkuin se alkaa lämmetä. Toki näin kesällä kompostoituminen voi alkaa nopeamminkin.
käytän biojäteastian suojaukseen ihan pari sivua sanomalehteä.
Minä laitan biojäteastian pohjalle talouspaperiarkin niin lähtee kaikki irti kun kippaa kompostoriin. En käytä biojätepusseja kun ei ne ehdi maatua kotitalouskompostorissa. En laita myöskään koskaan kananmunankuoria enkä avocadon kiviä ja kuoria koska nekään eivät kompostoidu kunnolla.
Kerään ruokajätteet tiiviiseen kannelliseen ämpäriin, jonka tyhjennän, kun alkaa olla täynnä. Pohjalla on yksi arkki talouspaperia, jotta ämpäri tyhjentyy helposti. Se on kuitenkin pestävä joka kerta, koska ei kompostointi ole mitään kovin siistiä hommaa.
Tyhjennyksen yhteydessä laitan herätejauhetta, (en muista nimeä), ja kuiviketta niin, että kaikki peittyy hyvin. Noin toimien se ei haise. Kun sinne on lisätty tavaraa, lämpö nousee muutaman päivän ajaksi n. 40:ään asteeseen, jopa yli, ja laskee sitten hiukan. Sinulla ei ole vielä kertynyt tarpeeksi tavaraa, siksi lämpö ei ole noussut.
Biojätepussia käytän mutta silti astia on pestävä. Pussit ei kompostoidu nopeasti, joten parempi kipata ilman sitä. Aika paljon saa jätettä olla, että lämpö nousee. Lisäksi muista käyttää kompostikuiviketta! Kun komposti on noin puolillaan, voit käyttää jotain kompostiherätettä ellei se ala yhtään lämmetä. Meillä on kahden hengen taloudessa yksi kompostori, jota ei ole tyhjennetty pariin vuoteen, se toimii niin hyvin. Talvipakkasilla jäätyi hetkeksi, mutta suli nopeasti ja vajeni taas puolet yhtäkkiä.