Yle: Äärimmäiset sääilmiöt, pilaantuneet sadot ja kysyntä nostaneet kaakaon hinnan vuodessa kolminkertaiseksi
Ja kasvattaminen käy vaikeammaksi vuosi vuodelta.
Oikeasta suklaasta tulee jo muutamassa vuodessa kaviaarin kaltainen ylellisyystuote, kun suklaalevykin voi maksaa toistakymmentä euroa.
Valmistajat joutuvat todennäköisesti kompensoimaan luomalla keinotekoisia palmuöljyllä jatkettuja tuotteita, "valkosuklaatuotteita" jossa suklaan tilalla on esim. vanilja-aromia ja värjättyä rypsiöljyä, sokerin määrää joudutaan lisämään roimasti ja kaakaomassan laskemaan, koska tavallisella kuluttajalla ei oikeaan suklaaseen tule olemaan varaa.
Nyt kannattaa vielä nauttia halvasta suklaasta kun voi. Ja kyllä, vaikka Fazerin levy on nyt noussut parissa vuodessa kahdesta eurosta 3,60€:n per levy, se on edelleen halpaa sen edessä mitä tullaan näkemään lähivuosina.
Kommentit (19)
Eikä vain kaakaon, monista muistakin ruoka-aineista tulee pula.
Tuo "valkosuklaa" on kyllä yksi v_tun kusetustuote. Sokeria 52 grammaa, palmuöljyä ja teollisuusrasvoja 35 grammaa, maitojauhetta 8%, kaakaovoita 5%. Ihan muutama molekyyli esanssista, teollista vanilja-aromia.
Ihmettelen kuka näitä syö.
No onpa taas keinotekoinen uhka tämäkin. Vai suklaa loppuu.
Vierailija kirjoitti:
Tuo "valkosuklaa" on kyllä yksi v_tun kusetustuote. Sokeria 52 grammaa, palmuöljyä ja teollisuusrasvoja 35 grammaa, maitojauhetta 8%, kaakaovoita 5%. Ihan muutama molekyyli esanssista, teollista vanilja-aromia.
Ihmettelen kuka näitä syö.
Fasu ja Orkla tekevät kovaa tulosta juuri siksi että tavallinen kuluttaja on niin puukieli, että tämän mielestä sokeri-palmu mössö maustettuna vaniljaesanssilla on "herkullista".
Miksi panostaa laatuun kun voi myydä 0,20€ kilohintaista kirjaimellista paskaa 40 euron kilohinnalla kauniissa kääreessä.
Siis oikeastiko tässä tilanteessa sinun suurin murhe on se, ettet enää pääse lihottamaan itseäsi aidolla ja edullisella suklaalla?
Tulisipa se nälänhätä jo pian, niin pääsisi sinunlaisista eroon.
No, rehellisyyden nimissä. Me voimme elää ilman kaakaota ja suklaata.
t. Suklaa-addikti
Vierailija kirjoitti:
No onpa taas keinotekoinen uhka tämäkin. Vai suklaa loppuu.
Ei se lopu niin kauan kuin ihmiskuntaa on olemassa. Tulee tosin niin kalliiksi että vuosikymmenien päästä kehittyvissä maissa yksikään ihminen ei sitä oikeaa versiota maista elämänsä aikana ja länsimaissakin vain ylempi keskiluokka tai yläluokka.
Muut länsimaalaiset syövät sitä ehkä kerran vuodessa tai viidessä vuodessa samanlaisena arvoherkkuna kuin jotain kallista punaviiniä tai jotain wagyu-pihviä. Eli merkittävä osa ei saa maistaa sitä koskaan.
Muille tarjotaan raskaasti öljyillä ja sokerilla jatkettua massaa joka on värjätty suklaan näköiseksi.
Vierailija kirjoitti:
Siis oikeastiko tässä tilanteessa sinun suurin murhe on se, ettet enää pääse lihottamaan itseäsi aidolla ja edullisella suklaalla?
Tulisipa se nälänhätä jo pian, niin pääsisi sinunlaisista eroon.
Ironia tässä on että se sokeri ja palmuöljy lihottavat ihmisiä paljon tehokkaammin kuin joku 80% tummasuklaa, joka on vieläpä erittäin terveellistä sen sisältämien polyfenolien, antosyaanien, magnesiumin, raudan, sinkin ja kaliumin takia.
Lisätty sokeri on vain puhdasta tyhjää energiaa vailla mitään ravinteita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No onpa taas keinotekoinen uhka tämäkin. Vai suklaa loppuu.
Ei se lopu niin kauan kuin ihmiskuntaa on olemassa. Tulee tosin niin kalliiksi että vuosikymmenien päästä kehittyvissä maissa yksikään ihminen ei sitä oikeaa versiota maista elämänsä aikana ja länsimaissakin vain ylempi keskiluokka tai yläluokka.
Muut länsimaalaiset syövät sitä ehkä kerran vuodessa tai viidessä vuodessa samanlaisena arvoherkkuna kuin jotain kallista punaviiniä tai jotain wagyu-pihviä. Eli merkittävä osa ei saa maistaa sitä koskaan.
Muille tarjotaan raskaasti öljyillä ja sokerilla jatkettua massaa joka on värjätty suklaan näköiseksi.
Tänks Nostradamus. Olipa taas skenaario.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Siis oikeastiko tässä tilanteessa sinun suurin murhe on se, ettet enää pääse lihottamaan itseäsi aidolla ja edullisella suklaalla?
Tulisipa se nälänhätä jo pian, niin pääsisi sinunlaisista eroon.
Ironia tässä on että se sokeri ja palmuöljy lihottavat ihmisiä paljon tehokkaammin kuin joku 80% tummasuklaa, joka on vieläpä erittäin terveellistä sen sisältämien polyfenolien, antosyaanien, magnesiumin, raudan, sinkin ja kaliumin takia.
Lisätty sokeri on vain puhdasta tyhjää energiaa vailla mitään ravinteita.
AP puhuu Fazerin sinisestä eikä mistään 80% suklaasta.
Väitän, että aika paljon ekologisempia vaihtehtoja sukaalle on olemassa. En usko, että kukaan syö suklaata terveyssyistä vaan puhtaasti itsekkäistä syistä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No onpa taas keinotekoinen uhka tämäkin. Vai suklaa loppuu.
Ei se lopu niin kauan kuin ihmiskuntaa on olemassa. Tulee tosin niin kalliiksi että vuosikymmenien päästä kehittyvissä maissa yksikään ihminen ei sitä oikeaa versiota maista elämänsä aikana ja länsimaissakin vain ylempi keskiluokka tai yläluokka.
Muut länsimaalaiset syövät sitä ehkä kerran vuodessa tai viidessä vuodessa samanlaisena arvoherkkuna kuin jotain kallista punaviiniä tai jotain wagyu-pihviä. Eli merkittävä osa ei saa maistaa sitä koskaan.
Muille tarjotaan raskaasti öljyillä ja sokerilla jatkettua massaa joka on värjätty suklaan näköiseksi.
Tänks Nostradamus. Olipa taas skenaario.
Oot niin pihalla tosielämästä. Niinkuin monet muutkin luontokadon kieltävät ihmiset. Monimuotoisuuden kadotessa taudit lisääntyvät ja menetämme monet nykyään itsestäänselvyyksinä pidetyt asiat.
Manipuloitua. Kaakao on kasvanut vuosikymmeniä. Aiemmin peloteltiin banaanin ja kahvin katoamisella. Välillä kaakaon. Aletaan sitten itse kasvattaa luomua kasvihuoneissa? Tai jossain Chilessä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Siis oikeastiko tässä tilanteessa sinun suurin murhe on se, ettet enää pääse lihottamaan itseäsi aidolla ja edullisella suklaalla?
Tulisipa se nälänhätä jo pian, niin pääsisi sinunlaisista eroon.
Ironia tässä on että se sokeri ja palmuöljy lihottavat ihmisiä paljon tehokkaammin kuin joku 80% tummasuklaa, joka on vieläpä erittäin terveellistä sen sisältämien polyfenolien, antosyaanien, magnesiumin, raudan, sinkin ja kaliumin takia.
Lisätty sokeri on vain puhdasta tyhjää energiaa vailla mitään ravinteita.
AP puhuu Fazerin sinisestä eikä mistään 80% suklaasta.
Väitän, että aika paljon ekologisempia vaihtehtoja sukaalle on olemassa. En usko, että kukaan syö suklaata terveyssyistä vaan puhtaasti itsekkäistä syistä.
Sinisessäkin on lopulta aika vähän sitä kaakaomassaa ja kaakaovoita. Siinä on sokeria 48g eli melkein puolet tuotteen painosta, ja tuoretta maitoa 30g.
Se tuore maito luo kyllä uniikin makuprofiilin jota ei mistään muista maailman suklaista löydy. Toivon ettei Fazer muuta reseptiä tai ala halpuuttamaan sitä.
Hyvätuloiselta näyttävän kauppakassit voi sitten napata lennosta, jos jatkossa haluaa suklaan makuun päästä.
Ja Espanjassa oliviöljyn hinta viisinkertaistunut 6 vuoden kuivuuden takia.
Vierailija kirjoitti:
Ja Espanjassa oliviöljyn hinta viisinkertaistunut 6 vuoden kuivuuden takia.
Jep. Siellä jo ammattivarkaat vievät oliiviöljyä kaupoista koska pieni puolen litran pullo voi olla 30 euron arvoinen.
wienernougatin rasian hinta pomppasi 3.95 eurosta 7.75 euroon kun palauttivat 2021 jouluna palmuöljyn tilalle kaakaovoin... maksaakohan 2030 jouluna kyseinen pikkurasia 20 euroa