En osaa tehdä perinteistä murukastiketta. Neuvoja?
Kommentit (13)
mä en pyyhkisi edes persettäni, on se niin pahaa.
niin maku tasaantuu.
Valitin kerran yhdelle vanhemmalle työkaverille samaa ongelmaa ja hän sanoi heti että keität liian vähän aikaa ja kun noudatin hänen neuvoa niin johan makua alkoi löytymään.
eli keität ilman kantta, niin että nestettä haihtuu ja kastikkeen maku tiivistyy. Käytä myös tarpeeksi suolaa. Suolaton kastike ei tosiaankaan maistu oikein miltään.
Itse laitan kastikkeen joukkoon myös teelusikallisen siirappia, pyöristää makua sopivasti ja saa maut tasapainoon. Äläkä tosiaan laita sitä lihaliemikuutiota tms. joukkoon! Parempaa tulee ilman sitä.
liemikuution, niin maistuu vain sille ja se on pahaa. Murukastike on siis jauhelihakastike, jossa se jauheliha on ihan sellaista pientä murua :) ap
mä en pyyhkisi edes persettäni, on se niin pahaa.
Sulata pari kökkärettä rasvaa (noin 50grammaa vaikka) paistinpannussa, lisää jauhoja saman verran niin että jää vähän löysäksi. Paistele kunnes on ruskeaa, varo ettei pala. Kaada vettä joukkoon samalla vatkaten puuhaarukalla tai (muovi)vispilällä, niin että kiehuu jatkuvasti. Seos paksuuntuu kiehuessaan mutta älä laita liikaa vettä. Vähän kerrallaan, aluksi pari desiä max.
Keitä 5 minuuttia.
Muistan että teki sen aina valurautapannussa kaasuhellalla ja jauheliha oli paistettu tosi tummaksi lähes palaneeksi.
Tomaattia ei mun mummo laittanut, kastike oli sellaista aika kermaista.
Voin kun saisikin vielä kerran mummon tekemää murukastiketta:´(
eli jos jauhelihakastiketta perinteisellä tyylillä tarkoitat?
100-200g jauhelihaa
1 sipuli
vehnäjauhoja
margariinia, voita tai öljyä
vettä
maustepippuria
suolaa, lihafondia tai lihaliemikuutio
paista jauheliha ruskeaksi pannulla välillä sekoitellen. Jos jauhelihasta ei irtoa rasvaa lisää rasvaa. Lihojen ollessa lähes kypsiä lisää vehnäjauhoja pari ruokalusikallista ja sekoittele.
Kun jauhot alkavat ruskistua lisää hienonnettu sipuli. Paita näitä vielä hetki kunnes sipulit kuullottuvat. Lisää vettä vähitellen, jotta saat mieluisan kastikkeen paksuuden. Lisää mausteet ja anna hautua n. 10 min.
Jos haluat lisämakua voi laittaa esim. tomaattimurskaa tms.
ja se tehdään näin:
ruskistetaan paketillinen jauhelihaa niin että se samalla murennetaan ihan pieniksi murusiksi. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Paloitellaan sipuli tai pari ihan pieniksi palasiksi ja kuullotetaan niitä kevyesti jauhelihan seassa. nostetaan tämä paistinpannu pois liedeltä.
Toisella paistinpannulla sulatetaan ja hieman ruskistetaan isohko kimpale voita. noin 25-50g. Lisätään siihen 4-5 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja kuullotetaan/ruskistetaan ne. Lisätään noin reilu puoli litraa vettä tai lihalientä (jos mummosi on oikein rohkea, hän on voinut lisätä myös punaviiniä) ja sekoitetaan huolellisesti niin että jauhosuuruste sekoaa kokonaan liemeen, eikä kökköjä jää. Lämmitetään koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa. Kaadetaan lihamurujen päälle joko paistinpannuun tai kaikki kasariin. Haudutellaan noin puoli tuntia. Tarkistetaan maku.
Perinteisesti tässä ei käytetä muita mausteita kuin suolaa pippuria ja sipulia. Tarjotaan keitettyjen perunoiden tai perunasoseen ja porkkanaraasteen kanssa.
sitä syötiin aina spagetin kanssa. Ohje oli lihaliemikuutiopaketin kyljessä, äitini ei koskaan saanut siitä yhtä hyvää vaikka onkin hyvä laittamaan ruokaa.
liemikuution, niin maistuu vain sille ja se on pahaa.
Murukastike on siis jauhelihakastike, jossa se jauheliha on ihan sellaista pientä murua :)
ap