Jos alkaa käyttää ruokavaliossa linssejä, kannattaako valita kuivatut linssit vai suolaliemessä myytävät? Mihin ruokiin noita käytätte?
Miten aloittaa linssien käyttäminen? Mihin ruokiin noita käytät?
Kommentit (28)
Teen kuivatuista linsseistä linssikeittoa.
Koiralle laitan kuivana papanoiden sekaan.
Jos laittaa salaattiin niin silloin valmis paketti on helppo. Muissa ruoissa kuivatut.
Käytän molempia. Keittoihin ja patoihin kuivattuja, intialaistyyppisiin kastikkeisiin ja salaatteihin niitä säilykkeitä.
Kuivattuja yleensä keittoihin ja curryyn yms patoihin.
Valmiita salaatteihin
Just tein keittoa johon kiehautin juureksia ja loppuvaiheessa kuivattuja linssejä, hetken lisää kiehumista, soseutus ja kermaa sekaan. Purkkilinssejä käytän eväänä ja salaatteihin.
Miksi noita linssejä pitää edes syödä?
Vierailija wrote:
Miksi noita linssejä pitää edes syödä?
Ei kukaan pakota. Minä syön, koska tykkään niistä.
Punasissa linsseissä on paljon rautaa.
Tölkkilinssit on hyviä, ja myös kuivatut punaiset linssit kun ne kypsyy nopeasti eikä tarvitse liottaa. Joitain kuivattuja linssejä pitää liottaa tai keittää pitkän ajan.
Kuivatut linssit kannattaa huuhdella ennen kypsentämistä.
Kuivista vihreät linssit pitää liottaa yön yli, punaiset voi lisätä suoraan kypsennettävään ruokaan.
Helpointa on käyttää purkkilinssejä. Niitä kun keikauttaa vaikka eilisen perunan ja lihan sekä pakastevihannesten kanssa pannulle on hyvää, riittoisaa ja halpaa sekapataa.
Sitten teen Mexikonpataa: lihaa, riisiä, linssejä tai papuja tomaattikastikkeessa ja tuhdisti chiliä ja muita mausteita. On tosi hyvää.
Vierailija wrote:
Kuivista vihreät linssit pitää liottaa yön yli, punaiset voi lisätä suoraan kypsennettävään ruokaan.
Ei tarvitse yön yli liottaa. Sekoitatko herneisiin ja hernekeiton tekoon?
Kuivatut on halvempia eikä keittoaikakaan ole kuin 8 min.
Lapsi söi niitä liemeen pakattuja välipalana koulun jälkeen suoraan purkista : )
Jauheliharuokia monesti jatkan kourallisella tai parilla linssejä. Ja linssikeitto maistuu meillä kaikille.
Käytän sekä kuivattuja että säilykelinssejä. Molemmille eri tarkoitus. Vihreitä linssejä myös idätän (punaisethan on kuorittu, eivät idä). Kuivatut linssit on yleensä halvempia, ja jos tekee just jotain salaattia tms. niin silloin ne säilyke linssit (vihreät) on jees.
Tykkään linssiniduista ja pavuniduista ylipäätään, hampuniduista en tykkää. Lapset tykkää daalista ja curryistä, niissä meillä enimmäkseen linssejä "lämpimissä ruuissa" syödään.
Vierailija wrote:
Kuivatut on halvempia eikä keittoaikakaan ole kuin 8 min.
Lapsi söi niitä liemeen pakattuja välipalana koulun jälkeen suoraan purkista : )
Jauheliharuokia monesti jatkan kourallisella tai parilla linssejä. Ja linssikeitto maistuu meillä kaikille.
Lisään vielä että ostan linssini saksasta kilon pusseissa. Nauretavia ne go greenin (vai oliko jonkun muut) pikkupikku-pahvilaatikot.
Vierailija wrote:
Miksi noita linssejä pitää edes syödä?
Runsaasti proteiinia: Linssit ovat erinomainen kasvipohjainen proteiininlähde. Ne sisältävät noin 25-30 % proteiinia kuivapainostaan. Proteiini on välttämätön kehon rakennusaineiden, kuten lihasten, hiusten ja kynsien, muodostumiselle.
Kuitupitoinen: Linssit ovat hyviä kuidun lähteitä. Kuitu auttaa ruoansulatusta ja voi vähentää ummetusta. Se myös auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja edistää kylläisyyden tunnetta.
Rautapitoinen: Linssit ovat hyvä raudan lähde. Rauta on tärkeä happea kuljettava aine kehossa, ja sen puute voi johtaa anemiaan. Kasvissyöjille ja vegaaneille linssit voivat olla erityisen tärkeä raudan lähde.
Vitamiinit ja kivennäisaineet: Linssit sisältävät runsaasti B-vitamiineja, kuten folaattia, B-vitamiinia, sekä monia muita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia.
Alhainen rasvapitoisuus: Linssit ovat käytännössä rasvattomia ja sisältävät vain hyvin vähän tyydyttynyttä rasvaa. Ne voivat auttaa ylläpitämään terveellistä painoa ja sydäntä.
Helppo valmistaa: Linssit ovat nopeita ja helppoja valmistaa, eikä niitä tarvitse liottaa pitkään kuten muita palkokasveja. Voit käyttää niitä moniin eri ruokalajeihin, kuten keittoihin, salaatteihin, patoihin ja lisukkeisiin.
Monista etnisistä ruokakaupoista saa edullisesti linssejä isommissa pakkauksissa.
Vierailija wrote:
Vierailija wrote:
Kuivatut on halvempia eikä keittoaikakaan ole kuin 8 min.
Lapsi söi niitä liemeen pakattuja välipalana koulun jälkeen suoraan purkista : )
Jauheliharuokia monesti jatkan kourallisella tai parilla linssejä. Ja linssikeitto maistuu meillä kaikille.
Lisään vielä että ostan linssini saksasta kilon pusseissa. Nauretavia ne go greenin (vai oliko jonkun muut) pikkupikku-pahvilaatikot.
Mä ostan gogreeniltä niitä, mitkä on viljelty Ruotsissa. Suomessa kun ei kaupallisesti viljellä linssejä eikä papuja härkäpapuja lukuunottamatta, niin pohjoismaisen yhteistyön nimissä sitten suosin ruotsalaista.
Kuivattuja tulee käytettyä. Usein teen punaista linsseistä linssipataa tai keittoa mutta joskus laitan esimerkiksi lasagneen.