Spaghetti Bolognese
Eli miten valmistat tuon ruokalajin, kun siitä tuntuu jokaisella olevan oma versio. Tänään olis tarkoitus sitä tehdä ja olisi kiva kuulla eri variaatioita=)
Kommentit (9)
jauhelihaa n. 700g, sipulia, valkosipulia, purkki tomaattimurskaa ja pieni purkki tomaattipyrettä ja porkkanaraastetta. Tuoreita yrttejä ja parmesaanijuustoa päälle. nam!
kuullostan paljon sipulia, joukkoon myös valkosipulia
ruskistan jauhelihan, maustan suolalla ja pippurilla
laitan mukaan tomaattikastikkeen tai tomaattimurskaa, joka mahdollisesti maustettu valkosipulilla tai yrteillä
tomaatin määrästä riippuen lisään vettä nesteeksi
laitan joukkoon hienoksi raastettua porkkanaa
mausteeksi yrttejä, vaikka ihan pitsamaustetta tai oreganoa tms.
annan hautua
tarvittaessa suurustan maizenalla kastiketta
maistelen ja lisään mausteita tarvittaessa
tarjoilen pastan kanssa, joskus tarjolla myös itse basilikasta tehtyä pestoa ja parmesan raastetta
Kuullotetaan sipuli, ruskistetaan jauheliha. Lisätään punaviiniä, kiehautetaan. Lisätään tuoreita tomaatteja ja lihafondia. Haudutetaan kauan. Maustetaan valkosipulilla, mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä. Tarjotaan spagetin kanssa, raastettua parmesaania päälle.
Lisataan pieneksi pilkotut porkkanat, valkosipuli. Kaadetaan pannulle n. desi maitoa. Annetaan keittya hiljaisella tulella kunnes kaikki maito on havinnyt. Lisataan tomaattimurska. Haudutetaa lisaa. Paistetaan eri pannulla jauheliha kunnes ruskistunut. Sekoitetaan kahden pannun sisalto yhteen. Maustetaan suolalla. Samaan aikaan keitetaan spagetti al denteksi. Sekoitetaan kastike spagettiin niin etta sita tulee joka puolelle spagettia. Laitetaan lautasee. Tarjotaan raastetun parmesaanin kanssa.
Kuullotan kuutioitua porkkanaa, varsiselleriä, sipulia, valkosipulia ja pekonia kattilanpohjalla. Lisään jauhelihan ja ruskistan. Kaadan päälle punaviiniä ja annan hautua hetken. Sitten saman verran maitoa ja haudutus; viini ja maitoa saavat ikänkuin imeytyä lihaan ja kasviksiin. Lisään tomaattimurskaa + purkillisen vettä + tomaattipyreetä. Kansi raolleen ja hauduttelen parisen tuntia.
Maustan suolalla, pippurilla, cayennea voin laittaa vähän, ripauksen sokeria, timjamia.
Arvaat varmaan, että teen aina kerralla paljon ja pakastan :) Tarjoilen pastan kanssa, tai uuniperunoiden. Jämiä voi laittaa perunamuusin alle uunivuokaan, pizzalle, lämpimille voileiville ...
en tiedä, onko tämä "aito" tai edes mitään siinne päin, mut näin mä teen:
naudanjauhelihaa ruskistetaan, sekaan kuullotetaan 1-2 sipulia ja 1-2 porkkana ja vähän selleriä (juuriselleri on parempaa, mutta varsiselleriakin voi käyttää). Tämän jälkeen lisätään tomaattia tai tomaattimurskaa (ei oo suurta eroa, kumpaa) ja reipas loraus punaviiniä. Maustettaan mustapippurilla ja suolalla ja hunajalla. Sit haudutellaan ja haudutellaan ja haudutellaan. mitä kauemmin, sen parempi. Lopuksi lisätään yrttejä (basilika, oregano, timjami, jne) ja ehkä vielä loraus oliiviöljyä. Tarjotaan spagetin tai nauhamakaronin tai jonkun muun makaronin kanssa.
Erilaisia muunnoksia voi tehdä vaihtamalla porkkanan ja sellerin johonkin muuhun kasvikseen, jos tekee pikaversion, jota ei ehdi hauduttaa, niin pussillinen juuressuikaleita tai herne-maissi-paprikaakin ajaa asian. Makeamman ja tummemman makuvivahteen saa, jos laittaa vähän jauhettua maksaa sekaan (mut ei todellakaan paljoa).
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 selleri
1 porkkana
100 g silavaa
200g jauhelihaa
3 rkl extra virgin oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
200 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
oreganoa, laakerinlehti, suolaa, pippuria
2 dl lihalientä
(hienonnettua kananmaksaa)
1. hienonna kasvikset, paloittele silava
2. Kuumenna öljy, lisää sipuli, valkosipuli, selleri, porkkana ja silava, paista
3. Lisää jauheliha (ja mahd. kananmaksa), paista.
4. Lisää valkoviini, sekoita hyvin
5. Lisää tomaattijutut ja mausteet
6. Lisää lihaliemi, anna hautua VÄHINTÄÄN TUNTI.
KAverin mies sanoo, että muunnelmia on tietysti suunnilleen yhtä paljon kuin kokkeja, mutta olennaista on pitkä haudutusaika.
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 selleri
1 porkkana
100 g silavaa
200g jauhelihaa
3 rkl extra virgin oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
200 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
oreganoa, laakerinlehti, suolaa, pippuria
2 dl lihalientä
(hienonnettua kananmaksaa)1. hienonna kasvikset, paloittele silava
2. Kuumenna öljy, lisää sipuli, valkosipuli, selleri, porkkana ja silava, paista
3. Lisää jauheliha (ja mahd. kananmaksa), paista.
4. Lisää valkoviini, sekoita hyvin
5. Lisää tomaattijutut ja mausteet
6. Lisää lihaliemi, anna hautua VÄHINTÄÄN TUNTI.KAverin mies sanoo, että muunnelmia on tietysti suunnilleen yhtä paljon kuin kokkeja, mutta olennaista on pitkä haudutusaika.
ja lisään pannulle loppuvaiheessa sipulisilpun. Kun noi valmiita ja rasva haihtunut, lisään purkillisen tomaattisosetta (barillo tai raguletto tai muu maustettu), sekoitan ja kiehautan. tarjoan keitetyn pastan/makaronin kanssa, joka maustettu voilla ja annoksen päälle vielä parmesanjuustoa raasteena.