Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Onko kokin ammatti niin paha kuin väitetään?

Vierailija
29.08.2023 |

Tässä hieman mielessä ollut uudelleenkouluttautuminen. Avoimia työpaikkoja selatessa tullut huomattua, että hoitajien lisäksi kokit ovat myös hyvin haettuja ilmoituksissa.

Hoitajatutuilta ja -kavereilta tullut kuultua ihan tarpeeksi kauhutarinoita alasta, eikä työ muutenkaan sopisi minulle ollenkaan.

Mutta ravintola-alasta en muista kuulleeni henkilökohtaista näkökulmaa, muuten kuin yleisellä tasolla sen olevan kiireistä ja stressaavaakin. Jotain työoloista voisin päätellä myös siitä, että kokin paikkoja on niin paljon avoinna. Olisiko ravintola-alan työntekijöiltä varoittavia esimerkkejä?

Kommentit (21)

Vierailija
1/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suurimpia ongelmia ovat osa-aikatyöt, huono palkka ja ikävät työajat. Ravintolassa voi olla arkena tylsää ja hiljaista, mutta lauantaina saa tosissaan juosta. Suurtalouskokki esim. koulun ruokalassa on hyvä työaikojen puolesta, mutta palkassa näkyy lisien puute.

Vierailija
2/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kummilapseni opiskeli kokiksi ja teki muutaman vuoden työtä.

Piti työstään, mutta totesi, ettei sillä elä.

On nyt yliopistossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

No mietippähän vähän mitä vampyyri tilaa juomaksi ravintolassa.

Vierailija
4/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen itse kokki. Sanon näin, että jos sulla on intohimoa näihin hommiin ja kiinnostaa kehittyä ja olla hyvä, niin ei ole paha ollenkaan, koska silloin se ei tunnu työltä. Vaatii sitoutumista ja pitkiä päiviä tiedossa. Oma taustani tälle alalle on isäni, setäni, tätini. Olen ravintola suvusta ja kaikilla noilla on oma ravintola ollut aina. Kokkeja riittää tssä suvussa. Mulla tämä virtaa suonissa ja on edelleen intohimo tähän ja olen ollut kokkina monessa maassa ennenkuin palasin suomeen.

Jos ei ole sellaista intohimoa ja tekee vaan näitä hommia saaden laskut maksettua, niin kyllä se käy raskaaksi. Kavereina on entisiä kokkeja paljon, mutta kaikki on nyt toisissa hommissa.

Suosittelen suurtalouskokiksi, vaikka kouluun, palvelutaloon. Siellä on normi työajat ja pääsee kotiinkin ajoissa. Se on lepposta hommaa ja ihan kivaa. Käy vaikka jossain palvelutalossa syömässä tai juomassa kahvit, niin näet omin silmin mitä se on siellä. Sinnehän saa mennä syömään muutkin, kun asukkaat ketkä elää siellä. Mitä se lounas siellä maksaa 7-10e ehkä.

Vierailija
5/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Asenteesta kii

Vierailija
6/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

If you can't stand the heat, stay out of kitchen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meinasin kirjoittaa,että mene sitten ravintolaan,jossa anniskeluoikeudet töihin. Parempi tessi

Mutta enpä tiedäkään,kun tulee se uuden hallituksen paikallinen sopiminen...

Sen voisin sanoa,että loppujen lopuksi suurin osa työstä tulee olemaan siivoamista. Ja virallisia taukoja ei ole. Ainakaan pienissä paikoissa.

Vierailija
8/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Näistä kahdesta huonosta ehdottomasti ennemmin ravintola-ala. Ja sieltä se suurtalouspuoli. On sitten paremmat työajat ja jossain koulun keittiöllä mukavat asiakkaatkin, jos lapsista tykkää. Fyysisesti kovaa, mutta henkisesti pääsee helpommalla kuin hoitotyössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Meinasin kirjoittaa,että mene sitten ravintolaan,jossa anniskeluoikeudet töihin. Parempi tessi

Mutta enpä tiedäkään,kun tulee se uuden hallituksen paikallinen sopiminen...

Sen voisin sanoa,että loppujen lopuksi suurin osa työstä tulee olemaan siivoamista. Ja virallisia taukoja ei ole. Ainakaan pienissä paikoissa.

Haloo. 10v olin ravintola-alalla ja en ikinä saanut TES palkkaa vaan aina parempaa joka neuvoteltiin suoraan yrittäjän tai esimiehen kanssa.

Vierailija
10/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuubi-dokumentteja leppoisasta kokin työstä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Meinasin kirjoittaa,että mene sitten ravintolaan,jossa anniskeluoikeudet töihin. Parempi tessi

Mutta enpä tiedäkään,kun tulee se uuden hallituksen paikallinen sopiminen...

Sen voisin sanoa,että loppujen lopuksi suurin osa työstä tulee olemaan siivoamista. Ja virallisia taukoja ei ole. Ainakaan pienissä paikoissa.

Pakko lisätä: Toisaalta. Itse olin aiemmin sijaistamassa lastenkodissa ja siellä oli ihanaa. Palkka ei ollut häävi, mutta lapset kävivät erikseen kiittämässä ja pyytämässä lisää ruokaa,jos oli hyvä ruoka. Jopa kaalikeittoa! Tosin tein asiat vähän omin päin; valmiit kiisselit jätin pois ja leivoin tilalle etc. Muokkasin vähän reseptejä.

Vierailija
12/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Koko ajan on kiire ja stressi, ahdasta, liian lämmintä, ronski ilmapiiri, seisomatyö, juopot epäluotettavat työkaverit, vaihtuvuus voi olla suurta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Meinasin kirjoittaa,että mene sitten ravintolaan,jossa anniskeluoikeudet töihin. Parempi tessi

Mutta enpä tiedäkään,kun tulee se uuden hallituksen paikallinen sopiminen...

Sen voisin sanoa,että loppujen lopuksi suurin osa työstä tulee olemaan siivoamista. Ja virallisia taukoja ei ole. Ainakaan pienissä paikoissa.

Haloo. 10v olin ravintola-alalla ja en ikinä saanut TES palkkaa vaan aina parempaa joka neuvoteltiin suoraan yrittäjän tai esimiehen kanssa.

Haloo itelles. Olisiko yrittäjiäkin eri lähtöön. Oma työnanatajani ei olisi halunnut edes maksaa pyhistä lisää. Vaan nekin piti vaatimalla vaatia. Tessiä suurempaa ei maksanut.

Että Haloo vaan sullekin. Ravintola alalla on todella paljon puljauksia. Halutaan maksaa pimeänä, yritetään kusettaa palkasta etc. Sinulla on oma kokemus, toisilla eri. Et varmaan ole joka paikassa ollut töissä.

Vierailija
14/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jaksatko seisoa koko päivän?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokin ammatti on vähän sellainen että ihmisillä on siitä romantisoituja mielikuvia jotka ovat peräisin enemmän jostain TV:n kokkiohjelmista kuin todellisuudesta.

Todellisuus on useimmiten vuorotyötä, pätkävuoroja, monotonista puurtamista kun aamuvuorossa pilkotaan 100kg kasviksia valmiiksi iltavuoroa varten, jossa sitten väännetään työvuoron aikana 242 identtistä hampurilaisannosta ja yksi pippuripihvi jonka tarjoilija tuo takaisin koska asiakas oli sitä mieltä että se on huonosti kypsennetty kun on niin sitkeää. Tosiasiassa sitkeys johtuu ketjuravintolan halvoista raaka-aineista.

Vuoron jälkeen (tai joskus jo aikana) voi onneksi vetää pään täyteen ja muiden ravintolatyöntekijöiden kanssa on kiva bilettää jos siitä tykkää. Ravintolakeittiö on ainoa kokemani työympäristö missä oli ihan normaalia että miespuolinen kolleega veti housut kinttuun esitelläkseen alapääkarvoituksensa viereen ottamaansa nokkelaa ruohonleikkaaja-tatuointia.

Vierailija
16/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Riippuu henkilöstä ja työpaikasta. Jos pitää kiireestä, niin kiireinen paikka voi olla hyvä ja aika menee nopeasti. Etenemismahdollisuuksia uralla ei paljon ole, mutta työpaikkoja voi aina vaihtaa. Isommissa keittiöissä paljon vaikuttaa se, miten hyvin toiminta on organisoitu, ja miten hyvin ne muut työntekijät noudattavat yhteisiä sääntöjä. Esim ei siitä tule mitään, jos joudut etsimään työvälineitä joka päivä jostain, koska muut työkaverit eivät osaa laittaa niitä omille paikoilleen.

Vierailija
17/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Naisena alan suurimpia haittoja on varmasti seksismi.

Tämän kyllä kestää ok, kunhan ei varatut työkaverit koeta iholle yrittämään.

Se on loukkaavaa ja ala-arvoistavaa.

Vierailija
18/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Naisena alan suurimpia haittoja on varmasti seksismi.

Lievän tämän kyllä kestää ihan ok, kunhan ei varatut työkaverit koeta iholle yrittämään.

Se on loukkaavaa ja ala-arvoistavaa.

#Edit.

Vierailija
19/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse olin ensin kokki, nyt lähihoitaja.

En menisi keittiöön takaisin, se on minulle valtava stressi. Rakastin työtä aikani, se vei mukanaan. Siinä oppii valtavasti, oli kiire, selviytymismoodi, pakotti luovuuteen (joka oli hyvä asia) ja silloin todella eli hetkessä. Minä elin työlle, menin sen imuun.

Ne olivat elämäni parhaimpia ja opettavaisempia vuosia. Tein lounasta usealle sadalle, ala cartea sekä tilauksia juhliin. Tein aamusta iltaan, työ oli vaihtelevaa. Ihania työkavereita sekä ihania onnistumisen kokemuksia.

Kunnes uuvuin ja pahasti. Stressi oli valtava. Se ei siis lopulta sopinut minulle. Lämmöllä kuitenkin mietin niitä aikoja vaikka olikin hektistä.

En osaa muuta sanoa, kuin, että mene kokeilemaan. Lounas on melko helppoa ja sieltä voi aloittaa vaikka ensin kylmäkkönä. Minulla nousi palkka tessin ulkopuolella jo muutamassa vuodessa.

Nyt lähihoitajan työssä viihdyn ok vaikka ei se intohimo ole. Ei ole niin stressaavaa, tietyt rutiinit ja melko helppoa. Palkka parempi kun tekee keikkaa ja niitä riittää. Nyt palkkaus 19€/h + lisät ja lomakorvaukset.

Vierailija
20/21 |
29.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Naisena alan suurimpia haittoja on varmasti seksismi.

Tämän kyllä kestää ok, kunhan ei varatut työkaverit koeta iholle yrittämään.

Se on loukkaavaa ja ala-arvoistavaa.

No jep. Tämä oli kamalaa.

Edelleen puistattaa. Harmi kun olin niin nuori enkä osannut pitää puoliani.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: seitsemän kuusi seitsemän