Miksi varhaisperunoissa ei ole enää sitä samaa herkullista varhaisperunan makua kuin 20 vuotta sitten?
Kommentit (39)
Varhaisperunat ja uudet perunat ovat kaksi eri asiaa. Varhaisperunat usein mautonta vetistä höttöä ja uudet perunat sitten taas hyviä ja kiinteämpiä.
En tiedä syytä, mutta torilta saa ihan eri makuisia uusia perunoita kuin kaupasta. Hintakin on kyllä moninkertainen. Torin perunat on sellaisia kuin ennen vanhaan.
Ostan vain oikeita lajikkeita kuten Annabelle niin on makua. Ei nimettömiä.
Peruna on parhaillaan juuri silloin kun perunakuokka osuu maahan. Nosta potut suoraan kattilaan.
On niissä makua, kun ostaa kunnollista. Jopa vanhoissa perunoissa on hyviä 70- luvun veroisia, mutta halpoja ne eivät ole. 4€ kilo vs. 65 sentin vesipallot.
Tuntuu, että ainoa lajike mikä enää maistuu millekään on Siikli.
Kotona kasvatetut uudet perunat eivät ikinä olleet vetisiä tai muutoin huonoja. Perunat keitettiin aina näin, ei ihan kypsäksi ja kansi päälle tilliä mukaan. Höyry kypsensi loput. Kaupasta en ole saanut yhtä hyviä.
Keväällä oli hyviä, nyt kun tein niin vähän jop sitkeitä 😁
Ovat nopeasti kasvaviksi jalostettuja lajikkeita, joissa maku on sivuseikka. Tärkeintä on se, että saa aikaisin myyntiin.
Vetisyys selviää ostajalle vasta siinä vaiheessa, kun potut on jo maksettu ja ollaan syömässä.
Osta multaisia. Keitä höyryttämällä. Saat nopeammin kypsiksi ja jopa muutkin juurekset kypsyvät höuryttämällä nopeammin. Eivät ole vetisiä.
Vanhat lajikkeet ovat degeneroituneet, eivätkä uudet ole maultaan niiden veroisia.
Muutaman vuoden kasvatuksessa olleisiin perunoihin alkaa muodostua tauteja, ja silloin pitää ottaa uusi lajike käyttöön.
Prismassa oli kolmea eri hintaluokan varhaisperunaa myynnissä, ostettiin sitä 7.99€/kg maksavaa ja oli tosi maukasta. Maistui ihan samalta hyvältä kuin 30 vuotta sitten.
Olen ihmetellyt ihan samaa. Kai sekin on syy, että tehotuotannossa käytetään niin paljon kemiallisia lannotteita että perunat kasvaa liian nopeasti eikä niihin muodostu makuaineita.
Omalla lapsuudessa ja nuoruudessa maalla ensiäiset uudrt potut saatiin nippa nappa juhannukseksi ja kadvatethiin hevosen ja lehmien lannalla. Olivat kiintritä, keltaisia ja ah niin maukkaita.
Vierailija kirjoitti:
Tuntuu, että ainoa lajike mikä enää maistuu millekään on Siikli.
Paitsi että enää tänä vuonna ei maistunut sekään. Just nimittäin eilen keitin kattilallisen varhaissiikliä ja ei niissä kyllä makua ollut ollenkaan vaan olivat sellaisia mauttoman vetisiä.
Sen sijaan ostin aiemmin ruotsalaisia varhaisperunoita (en tiedä lajiketta) ja niissä oli yllätyksekseni ihan just se sellainen oikea varhaisperunan maku.
Ärsyttävää että tämäkin on nykyisin tällaista lottoamista. Ei luulisi olevan mahdotonta kasvattaa pottua niin, että se oikeasti maistuu perunalta.
Siikli on pahaa varhaisperunana on kesä ja syysperuna. Solist maistuu hyvälle varhaisperunana.
Vierailija kirjoitti:
Ostan vain oikeita lajikkeita kuten Annabelle niin on makua. Ei nimettömiä.
Kyllä. Perunan maku, kiinteys ja muut ominaisuudet ovat kiinni ennenkaikkea, perunalajikkeedra.
Samalla tavalla ne varhaisperunat kasvatetaan nyt, kuin 20 vuotta sitten.
Kesän edetessä, niihin kasvaa vain vahvempi, jolloin niitä aletaan kutsua kesäperunoiksi.
Itse uudet perunat, ovat sitten vasta uuden sadon perunoita, jotka kypysvät koko kesän ja eniten loppukesällä. Nehän nostetaankin vasta syyskuussa maasta.
Moni myös mokailee raskaasti, varhais-ja kesäperunoiden keittämisessä, jolloin perunoista tulee mauttomia.
Vierailija kirjoitti:
En tiedä syytä, mutta torilta saa ihan eri makuisia uusia perunoita kuin kaupasta. Hintakin on kyllä moninkertainen. Torin perunat on sellaisia kuin ennen vanhaan.
No, jos torimyyjä on samana aamuna kaivanut ne perunat maasta, kun tulee torille myymään niitä, ne ovat extra tuoreita.
Mutta torillakin on myyjiä, jotla ostavat perunat muualta, ja hoitavat vain myynnin. Näin perunat ovat seisoneet varastossa.
Sama kaupoissa.
Ennen syötiin enemmän kaikkea pahemmanmakuista ruokaa niin perunat maistui verrattaen paremmilta
Iän myötä makuaisti huononee.