Rippijuhlien ruokamäärä - Auttakee
40 henkeä tulossa. Jestas kun on vaikea laskea. Siis tarjolla on lihaa, savukalaa, kahdenlaista salaattia, kahdenlaista suolaista piirakkaa plus makeat erikseen, ne osasin laskea kun olen leiponut paljon muillekin.
Mut siis eiköhän se niin mene, että jokainen tai lähes jokainen ottaa tuota lihaa x määrän ja samoin kalaa x määrän. Ja sit kaikkia muita tai lähes kaikkia muita tarjolla olevia pienen annoksen.
Mies on sitä mieltä että lihat ja kalat voisi laskea niin että osa ottaa lihaa ja osa kalaa. Mutta kokemukseni mukaan näin ei mene jos kerran seisova pöytä on ja ihmiset saa itse valita.
Ja sit se, että paljonko liha menettää painostaan kun sen kypsentää. Teemme nyhtöpossu-tyylistä ylikypsää possua. Jos me ostetaan 6kg lihaa, niin paljonko siitä tulee valmista tarjottavaa? Ja riittääkö se? Entä paljonko kalaa?
Riittääkö salaateissa, että tekee vihersalaattia kaksi normaalikokoista salaattikulhollista? Sit toi toinen on kuskus-salaatti ja olen ajatellut että sitä riittäisi yksi kulhollinen? Vai ottaako ihmiset sitä sen lihan lisäkkeenä perunan/ pastan tapaan, kun niitä ei ole tarjolla?
Auttakaa. Pahinta on, että ruoka loppuu kesken. Puolet vieraista pitkän matkan takaa, ja tarkoitus on siis juhlia ehkä hieman pidempään, meillä on siellä muutama musiikkiesitys ja idea olisi pitää ruokaa tarjolla kylmillä alustoilla pidempään.
Kommentit (38)
Kokonainen sika ja pihalla ouolijoukkueteltassa kypsennät. Kaksi sangollista vihersalaattia ja neljä kottikärryllistä kaljatölkkejä. Kaksi sangollista boolia. Näillä ruokittiin 80 hengen porukka 50-juhlilla. Puolita tuo määrä ja avot.
Vähän riippuu vieraissakin. Tein äitini 70-v juhlat jonne tuli vanhempi sukulaisia ja ikätovereita. Ruoan menekki oli ihan toinen kuin lapsen rippijuhlissa kaupungissa, kun juhliin tuli lähinnä 30-40 vuotiaita aikuisia sekä lapsia ja kourallinen vanhempaa porukkaa. Vanhemmat miehet todellakin ottaa kukkurapäin sitä ruokaa.
Tee ennemmin liikaa kuin liian vähän.
Nyhtöpossua kylmänä? Siihen kuitenkin hyytyy rasvaa ja se on ikävää kylmänä. Nyhtöpossutyyppinen liha kutistuu aika paljon, mutta siinähän on sitten kuitenkin makuliemi kostuttamassa ja lisäämässä painoa.
Kaikki ei nykyään ota lihaa jos tarjolla on kalaa.
Liharuoka on siis lämmin? Tällöin jengi kyllä käyttää sitä kuskussalaattia perunan korvaajana.
Vihersalaattia menee myös paljon.
Sanoisin että 7 kg raakaa lihaa
7 kg raakaa kalaa
2 kpl molempia piirakkalaatuja
2 kulhollista molempia salaatteja
Tuollaista nyhtöpossuahan tarvitaan ihan hirveästi kun menee niin pahasti kasaan. Ehkä olisi syytä vaihtaa tuo johonkin halvempaan ja riittoisampaan vaihtoehtoon. Hyvää nyhtöpossu toki on, mutta ei ehkä kuitenkaan paras tai hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto tällaisiin juhliin.
lihaa 100g henkeä kohden samoin kalaa.
Mikä on normaalikokoinen salaattikulho? Jos se on joku puolitoistalitrainen, niin on siinä aika vähän 40 hengelle, jos lihojen ja kalojen kanssa ei ole tarjolla mitään muuta lisäkettä. Kuka niitä kaloja tai lihoja haluaa pelkästään sellaisenaan syödä?
Vierailija kirjoitti:
Tuollaista nyhtöpossuahan tarvitaan ihan hirveästi kun menee niin pahasti kasaan. Ehkä olisi syytä vaihtaa tuo johonkin halvempaan ja riittoisampaan vaihtoehtoon. Hyvää nyhtöpossu toki on, mutta ei ehkä kuitenkaan paras tai hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto tällaisiin juhliin.
Possun niska/kassler on niitä halvimpia lihoja kilohinnaltaan, mitä kaupasta saa.
Kamala nyt sanoa, mutta olisiko sittenkin syytä harkita tarjolle myös juhlavampaa versiota makaronilaatikosta, kinkkukiusauksesta ja raikkaista voileivistä. Jossakin makaronilaatikossa ja kinkkukiusauksessa nimittäin on lopulta yllättävänkin hyvä hinta-laatusuhde verrattuna moneen muuhun muka hienompaan ruokaan ja nuo ns. kunnon ruoat myös täyttävät paremmin.
Nyhtöpossua voi tehdä reilusti
Loput menee tortilloissa kun pakastst perheelle sopiviin annoksiin
Ensimmäinen ohje on, että laske ruokamäärä niin, että siitä riittää teidän perheellenne syötävää pariksi päiväksi juhlien jälkeenkin. Silloin se ei lopu niin helposti kesken, vaikka tulisikin tehtyä laskuvirhe.
Oletan nyt, että tarkoituksenne on, että porukka syö ihan oikean aterian teillä, ettekä ajattele, että siinä on jotain pientä tarjolla. Piirakkaa varataan 1-2 palaa per sortti per vieras riippuen palojen koosta. Jotkut eivät ota yhtään, jotkut ottavat useamman. Kypsää lihaa ja kalaa yhteensä 200-300 g per vieras, kun tarjolla ei ole tukevaa hiilaripohjaista lisäkettä. Jos tarjolla olisi vain yhtä lajia, vähän vähempi riittäisi, mutta yleensä ihmiset ottava kaikkea reilusti. Couscousalaattia n. 1 dl per vieras, eli nelisen litraa. Jos mukana on kasvissyöjiä ja tämä on heidän pääasiallinen ruokansa, niin tarvitaan enemmän. Vihersalaattia voi ostaa aika reilusti, koska se on niin höttöistä, että täyttää kulhoja. Tietenkin, jos seassa on muutakin kuin vain salaatinlehtiä, se on vähän tuhdimpaa kamaa. Itse keittäisin tuollaiseen settiin kylkeen tähän aikaan vuodesta uusia perunoita. Kaikki tykkäävät niistä, ne ovat helppoja eivätkä maksa mitään.
6 kilosta luutonta lihaa tulee ehkä 4 kg nyhtöpossua. Riippuu tietenkin isosti palasta, että onko siinä esim. nahat ja paksu rasvakerros mukana. Itse teen nyhtöpossun aina sian etuneljänneksestä, joka painaa n. 12 kg, mutta siinä on luut ja nahat mukana ja valmista ruokaa tulee ehkä 5-6 kg.
Noilla määrillä voisin kuvitella, että ruokaa jää myös rääppiäisiin, mutta kannattaa tuntea vieraansa. Jos mukana on paljon urheilevia teinipoikia, niin voi olla, että loppuu kesken tuollakin matikalla.
Vierailija kirjoitti:
Tuollaista nyhtöpossuahan tarvitaan ihan hirveästi kun menee niin pahasti kasaan. Ehkä olisi syytä vaihtaa tuo johonkin halvempaan ja riittoisampaan vaihtoehtoon. Hyvää nyhtöpossu toki on, mutta ei ehkä kuitenkaan paras tai hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto tällaisiin juhliin.
Oletko miettinyt, että maailmassa on myös ihmisiä, jotka eivät juhlissa mieti sitä absoluuttisesti halvinta tapaa ruokkia ihmiset, vaan haluavat tarjota jotain hyvää?
Vierailija kirjoitti:
Kamala nyt sanoa, mutta olisiko sittenkin syytä harkita tarjolle myös juhlavampaa versiota makaronilaatikosta, kinkkukiusauksesta ja raikkaista voileivistä. Jossakin makaronilaatikossa ja kinkkukiusauksessa nimittäin on lopulta yllättävänkin hyvä hinta-laatusuhde verrattuna moneen muuhun muka hienompaan ruokaan ja nuo ns. kunnon ruoat myös täyttävät paremmin.
Olet aivan oikeassa. On aika kamalaa sanoa, että makaronilaatikko on hyvä ruoka rippijuhliin. Onko teillä juhlan kunniaksi ihan Heinzia tarjolla kasvislisäkkeeksi?
Vierailija kirjoitti:
Kamala nyt sanoa, mutta olisiko sittenkin syytä harkita tarjolle myös juhlavampaa versiota makaronilaatikosta, kinkkukiusauksesta ja raikkaista voileivistä. Jossakin makaronilaatikossa ja kinkkukiusauksessa nimittäin on lopulta yllättävänkin hyvä hinta-laatusuhde verrattuna moneen muuhun muka hienompaan ruokaan ja nuo ns. kunnon ruoat myös täyttävät paremmin.
Haluaisin kyllä nähdä, mikä se juhlava versio makaronilaatikosta tai kiusauksesta olisi. Nuo ovat arkisista arkisinta ruokaa, josta ei kovin helpolla juhlavaa saa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kamala nyt sanoa, mutta olisiko sittenkin syytä harkita tarjolle myös juhlavampaa versiota makaronilaatikosta, kinkkukiusauksesta ja raikkaista voileivistä. Jossakin makaronilaatikossa ja kinkkukiusauksessa nimittäin on lopulta yllättävänkin hyvä hinta-laatusuhde verrattuna moneen muuhun muka hienompaan ruokaan ja nuo ns. kunnon ruoat myös täyttävät paremmin.
Haluaisin kyllä nähdä, mikä se juhlava versio makaronilaatikosta tai kiusauksesta olisi. Nuo ovat arkisista arkisinta ruokaa, josta ei kovin helpolla juhlavaa saa.
Makaronilaatikoon naudan jauhelihaa ja tummaa maaronia sika-naudan ja valkoisen makaronin sijaan ja kinkkukiusaukseen lihaisaa kinkkua ja joukkoon ihan kunnon kermaa ja ehkä esim. homejuustoa. Lisäksi valmistusajan uunissa pitää olla tarpeeksi pitkä, että on kunnolla kypsää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kamala nyt sanoa, mutta olisiko sittenkin syytä harkita tarjolle myös juhlavampaa versiota makaronilaatikosta, kinkkukiusauksesta ja raikkaista voileivistä. Jossakin makaronilaatikossa ja kinkkukiusauksessa nimittäin on lopulta yllättävänkin hyvä hinta-laatusuhde verrattuna moneen muuhun muka hienompaan ruokaan ja nuo ns. kunnon ruoat myös täyttävät paremmin.
Haluaisin kyllä nähdä, mikä se juhlava versio makaronilaatikosta tai kiusauksesta olisi. Nuo ovat arkisista arkisinta ruokaa, josta ei kovin helpolla juhlavaa saa.
Makaronilaatikoon naudan jauhelihaa ja tummaa maaronia sika-naudan ja valkoisen makaronin sijaan ja kinkkukiusaukseen lihaisaa kinkkua ja joukkoon ihan kunnon kermaa ja ehkä esim. homejuustoa. Lisäksi valmistusajan uunissa pitää olla tarpeeksi pitkä, että on kunnolla kypsää.
Meidän arkisista arkisin makaroonilaatikko on aina tummasta makaronista ja naudan jauhelihasta (10%rasvaa).
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kamala nyt sanoa, mutta olisiko sittenkin syytä harkita tarjolle myös juhlavampaa versiota makaronilaatikosta, kinkkukiusauksesta ja raikkaista voileivistä. Jossakin makaronilaatikossa ja kinkkukiusauksessa nimittäin on lopulta yllättävänkin hyvä hinta-laatusuhde verrattuna moneen muuhun muka hienompaan ruokaan ja nuo ns. kunnon ruoat myös täyttävät paremmin.
Haluaisin kyllä nähdä, mikä se juhlava versio makaronilaatikosta tai kiusauksesta olisi. Nuo ovat arkisista arkisinta ruokaa, josta ei kovin helpolla juhlavaa saa.
Makaronilaatikoon naudan jauhelihaa ja tummaa maaronia sika-naudan ja valkoisen makaronin sijaan ja kinkkukiusaukseen lihaisaa kinkkua ja joukkoon ihan kunnon kermaa ja ehkä esim. homejuustoa. Lisäksi valmistusajan uunissa pitää olla tarpeeksi pitkä, että on kunnolla kypsää.
Olisi kyllä kauheaa päätyä juhliin, jossa tuo olisi olevinaan juhlaruokaa.
Aivan liikaa piperrystä yhen rippijuhlan takia. Kevennä listaa