Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Jääkaapin lämpötila, pilaantuuko ruoka?

Vierailija
26.05.2023 |

Meillä on kaappi säädetty aika kylmälle ja normaalisti alimmat hyllyt ovat aamulla noin +1. Nyt olen välillä katsonut lämpömittaria ja näyttää vaihtelevan aika paljon. Esim tänään laitoin jäähdytetyn keiton jääkaappiin kylmäkallen kanssa. Silti jääkaapin lämpötila on ollut nyt 3h +10 astetta. Alkaako muut ruuat kuten maitotuotteet ja kanat pilaantumaan kuinka nopeasti tuossa lämpötilassa? Monessahan on suosituksena max 4 astetta.

Kommentit (23)

Vierailija
1/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä on +6 ja ei ongelmia säilyvyyden kanssa. Säästää myös energiaa.

Vierailija
2/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi siis laitoit kylmäkallen jääkaappiin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oletko mitannut lämpötilaa? Tarkoitan siis oikein eikä jääkaapin omalla mittarilla? Ei nimittäin varmasti ole kokoajan 6 asteinen... myöskin jos alin lokero on 6 astetta niin ylin voi olla vaikka 12...

Vierailija
4/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siis miksi en? Huolehtii hetken siitä että ruoka-astia on varmasti viileä. -ap

Vierailija
5/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Up

Vierailija
6/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pilalla ovat ruuat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Siis miksi en? Huolehtii hetken siitä että ruoka-astia on varmasti viileä. -ap

Aattelin vaan, et oliko keitto jäähtyny vai vielä kuuma, kun kallenkin laitoit. Ja sillävälin jääkaapin lämpötila oli noussu 9 astetta.

Kunhan kysyin, kun olen nähnyt erään jäähdyttävän pakastimessakin kuumaa puuroa, mikä taas nostaa sen pakastimen lämpötilaa kun kiehuvan puuron sinne laittaa.

Vierailija
8/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Keitto oli todella kylmässä vesihauteessa riittävän aikaa. Kattila ja keitto tuntuivat viileiltä. Kylmäkallen laitan aina kun laitan jäänyttä ruokaa jääkaappiin.

Siis jääkaapin lämpötila on aamulla 1 astetta, silloin kun sitä ei ole aiottu tunteihin. Päivällä lämpötila vaihtelee hyllyittäin +3-8 välillä. Nyt on kuitenkin se alinkin hylly +10 mitä ei yleensä kyllä ole. Tuotteiden säilyvyys kiinnostaa. Luinkin kyllä jo että esim maito säilyy +12 asteessa vain 1,5 päivää vaikka päiväystä olisi reilusti jäljellä.

-ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Alkaa kai ne. Eikse ollut joku testi että hyvin kalliilla jääkaapillakin vei jotain 16h tai kauemmin jäähdyttää huoneenlämpöinen ruoka (?), ja sinä aikana ne muutkin tuotteet lämpenevät jonnekin 10 asteeseen...

Iso erä ainakin varaa lämpöä niin hyvin, ts. kokonainrn kattila, niin oletko varma että oli edes huoneenlämpöistä?

Vierailija
10/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

No ihan 100% varma en toki voi olla, mutta ruoka tuntui viileältä. Ei ollut siis yhtään lämpimän tuntuista. Kattila itse oli kauttaaltaan kylmä ja kylmäkalle vielä varmisti kylmyyttä.

Lähinnä siis mietin sitä että kuinka nopeasti tuotteet alkaa tuollaisesta lämmönnoususta pilaantumaan? Eli jos rahka on normaalisti +7 lämpöisellä hyllyllä ja nyt on 4 tuntia +10 lämpöisellä hyllyllä. Joo alkaa pilaantumaan normaalia nopeammin tottakai mutta kuinka nopeasti? Tuskin se tuossa lämpötilassa kuitenkaan muutamassa tunnissa pilalle menee vaan vaatisi pidemmän ajan .

Oletettavasti jääkaappini palaa yön aikana normaaliin lämpötilaansa.

Olen lukenut että suuri osa ihmisistä säilyttää ruokaansa liian lämpimässä jääkaapissa aina joten voisi kuvitella että ruoka tosiaan ei ihan päivässä pilaannu( paitsi ehkä joku kala).

-ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Up.

Vierailija
12/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Keitto oli todella kylmässä vesihauteessa riittävän aikaa. Kattila ja keitto tuntuivat viileiltä. Kylmäkallen laitan aina kun laitan jäänyttä ruokaa jääkaappiin.

Siis jääkaapin lämpötila on aamulla 1 astetta, silloin kun sitä ei ole aiottu tunteihin. Päivällä lämpötila vaihtelee hyllyittäin +3-8 välillä. Nyt on kuitenkin se alinkin hylly +10 mitä ei yleensä kyllä ole. Tuotteiden säilyvyys kiinnostaa. Luinkin kyllä jo että esim maito säilyy +12 asteessa vain 1,5 päivää vaikka päiväystä olisi reilusti jäljellä.

-ap

No ylähyllyllä sulaa kohta suklaakin, jos alahyllyllä +10. Mut se kylmäkalle on ihan turha. Saattaa se jääkaapin omat anturitkin luulla, et jääkaapissa on kylmempi kallen takia ja se kalle hämää jääkaapin omia antureita ja jääkaappi laittaa viilennyksen hetkeksi pois päältä. Mut jos keitto on ollu kylmässä hauteessa, se kalle on todellakin turha. Ei mitään ylimääräisiä jääjuttuja jääkaappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Päinvastoin. Usein kehoitetaankin laittamaan kylmäkalle mukaan jos haluaa että ruuat viilenevät nopeasti jääkaapissa. Ei siis mikään uusi keksintö.

Vierailija
14/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miten voi jonkun jääkaapin käyttäminenkin olla noin vaikeaa joillekin? 🙈

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja siis kaikki hyllyt olivat tuon 10 astetta, ylin hylly myös. Toki jääkaapilla oli myös paljon aukaisuja kun jokainen perheenjäsen erikseen haki asioita.

Katsotaan kohta onko lämpötila yhtään laskenut.

Vierailija
16/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Päinvastoin. Usein kehoitetaankin laittamaan kylmäkalle mukaan jos haluaa että ruuat viilenevät nopeasti jääkaapissa. Ei siis mikään uusi keksintö.

Missäs näin on usein kehotettu? Olen 40v enkä ikinä ole lukenut mistään? Mulla on kyllä sellanen jääkaappi, joka säätelee sitä lämpötilaa itse, että se pysyy samassa.

Vierailija
17/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ja siis kaikki hyllyt olivat tuon 10 astetta, ylin hylly myös. Toki jääkaapilla oli myös paljon aukaisuja kun jokainen perheenjäsen erikseen haki asioita.

Katsotaan kohta onko lämpötila yhtään laskenut.

Älä sitä sitten mittaile yhtään kun sitä on avattu useita kertoja peräkkäin. Paras tulos saadaan aamulla, kun se on ollu yön kiinni.

Vierailija
18/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miten voi jonkun jääkaapin käyttäminenkin olla noin vaikeaa joillekin? 🙈

Eihän se olekaan jos ei välitä missä lämpötilassa ruuat ovat. En minäkään ennen välittänyt, säädin vain jääkaapin ohjelämpötilaan. Sitten sainkin sairauden jonka takia vatsani on todella herkkä enkä ota mitään riskiä pilaantuneesta ruuasta.

Nykyään olen tarkka siitä että ruuat ovat oikeassa kohtaa jääkaappia, esim maidot eivät todellakaan ovessa niinkuin monilla muilla. Lämpötilas vilkaisen yleensä muutaman kerran vkossa mutta nyt osui sattumalta silmään tämä lämpötila.

-ap

Vierailija
19/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

vesilasimittaus on oikea tapa mitata jääkaapin lämpötilaa. Jos ei ole, niin osta Prisma tai Tokmanni tmv sellainen yksinkertainen lämpömittari ja laita se vesilasiin yöksi jääkaappiin, aamulla katsot, mitä mittari näyttää. Itselläni on ensimmäisen hyllyn takaosassa n +3 ja ylemmillä hyllyillä +5-6 astetta.

Vierailija
20/23 |
26.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paljonkohan edellisellä vastaajalla olisi lämpötilat päivällä mitattuna?

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kaksi kahdeksan seitsemän