Mustelmaherkkyys. Mistä voisi johtua?
Kommentit (18)
Ylipainosta, tulee helposti mustelmia kun huono verenkierto.
Vierailija kirjoitti:
Ylipainosta, tulee helposti mustelmia kun huono verenkierto.
😂
Mulla BMI noin 20 ja oon lapsesta asti saanut mustelmia tosi herkästi.
Kun tein raksahommia ja jouduin kantelemaan ja tasapainoilemaan raksatikkailla niin näytin ihan mukiloidulta jatkuvasti. Myös pelkkä hieronta tekee mustelmaa.
Oon vaan tämmönen, en tiedä mistä johtuu, ainakin hemoglobiini on ihanteellinen.
Jos tämä taipumus yhtäkkiä esiintyy niin olisin huolissaan.
Joihinkin syöpiin liittyy mustelmaherkkyyttä mutta toisille mustelmia vain tulee helposti. Itselläni on aina muutama mustelma jossain, ollut jo lapsesta saakka. Lisäksi vereni hyytyy hitaasti mutta en tiedä liittyykö nämä toisiinsa.
Mulle työterveydestä sanottiin että toisilla vain on sellainen iho/vartalo että siihen tulee helposti mustelmia. Ei ole vakavaa eikä johdu mistään sairaudesta/puutostilasta.
Trombosyytit muodostuvat luuytimessä ja kiertävät verenkierrossa keskimäärin runsaan viikon, jonka jälkeen ne tuhotaan ja ne korvautuvat uusilla. Liian pieni trombosyyttien määrä voi johtua tuotantohäiriöstä luuytimessä tai lisääntyneestä hajoamisesta elimistössä.
Onko sulla väkivaltainen kumppani?
Mulla on ohut iho ja suonet pinnassa. Mustelmia tulee helposti. Ei kovin vakavaa.
Sama mulla ja se ettei veri hyydy jos tulee haava. Eivät näe mitään ongelmaa asian kanssa, verikokeet oli ihan ok ja jos mulle tehdään jotain mistä tulee verenvuotoa niin ne antaa lääkettä, jotta hyytyy nopeammin.
Veren ohennuslääkkeet aiheuttavat ainakin mustelmia.Joskus vain ei muista että on johonkin lyönyt raajansa.Näin ainakin minulla.
Sulla on liian ohut veri. Syötkö jotain lääkettä tai ruokaa? Esim. kalanmaksaöljy ohentaa verta ja aspiriini jne.
Ootko alkkis?
veren hyytymisriskiä alentavat ainesosat tunnetaan salisylaatteina. Salisylaatteja on myös monissa hedelmissä ja vihanneksissa.
Salisylaattipitoisia ruokia:
Ananas
Hunaja
Viinirypäleet ja sen johdannaiset: viini, etikka, siideri, rusinat
Marjat: mansikat, karhunvatukat, vadelmat, karpalot
Luumut ja kuivatut luumut
Appelsiinit ja mandariinit
Oliivit
Retiisit
Tomaatit
Sikuri
Aprikoosit
Mustaherukat
Chilipaprikat
Paljon salisylaatteja sisältävät yrtit ja mausteet ovat curry, cayennepippuri, paprika, timjami, kurkuma, inkivääri, lakritsi ja minttu.
Omega-3
Omega-3 -rasvahapot ovat välttämättömiä ravintoaineita, jotka auttavat säätelemään veren hyytymistä. Suurin osa ihmisistä uskoo, että saadakseen riittävästi näitä rasvahappoja on syötävä paljon kalaa.
Vaikka kala tosiaan sisältää Omega-3:a, sitä löytyy myös monista kasviksista, kuten ruusukaalista, lehtikaalista, pinaatista ja lehtisalaatista. Muita lähteitä ovat pellavansiemenet, auringonkukansiemenet, rypsiöljy, maissiöljy ja soijapavut.
E-vitamiini
Vuonna 2011 Thrombosis Research -lehdessä julkaistu tutkimus tarkasteli E-vitamiinin vaikutusta verihyytymien muodostumiseen. Tutkijoille selvisi, että tämä vitamiini kykenee estämään verihiutaleita, veren hyytymisestä vastaavia soluja, ja se toimii näin ollen luontaisena antikoagulanttina.
E-vitamiinia löytyy monista eri öljyistä, sekä pinaatista, parsakaalista, kiiveistä, mangoista ja tomaateista.
Alkoholi
Alkoholi on tehokas veren hyytymistä estävä aine. Sen mekanismi näyttäisi olevan verihiutaleiden takertumisen vähentäminen, fibrinogeenin alentaminen (verta hyydyttävä tekijä) ja lisääntynyt fibrinolyysi, prosessi, jolla verihyytymät liukenevat.
Jotkut kai vaan on semmoisia. Minäkin olen ollut lapsesta asti aina täynnä mustelmia, niitä tuntuu tulevan ihan kaikesta. Mummoni oli samanlainen, hänellä kuulemma lapsena kaverit piirsi välillä otsaan kuvioita sormella painamalla kun tiesivät että siihen jää jälki. Itselläni en ole kokeillut. Mummo eli 89-vuotiaaksi että ei kai se kovin vakavaa ollut.
Vierailija kirjoitti:
Ootko alkkis?
veren hyytymisriskiä alentavat ainesosat tunnetaan salisylaatteina. Salisylaatteja on myös monissa hedelmissä ja vihanneksissa.
Salisylaattipitoisia ruokia:
Ananas
Hunaja
Viinirypäleet ja sen johdannaiset: viini, etikka, siideri, rusinat
Marjat: mansikat, karhunvatukat, vadelmat, karpalot
Luumut ja kuivatut luumut
Appelsiinit ja mandariinit
Oliivit
Retiisit
Tomaatit
Sikuri
Aprikoosit
Mustaherukat
Chilipaprikat
Paljon salisylaatteja sisältävät yrtit ja mausteet ovat curry, cayennepippuri, paprika, timjami, kurkuma, inkivääri, lakritsi ja minttu.
Omega-3
Omega-3 -rasvahapot ovat välttämättömiä ravintoaineita, jotka auttavat säätelemään veren hyytymistä. Suurin osa ihmisistä uskoo, että saadakseen riittävästi näitä rasvahappoja on syötävä paljon kalaa.
Vaikka kala tosiaan sisältää Omega-3:a, sitä löytyy myös monista kasviksista, kuten ruusukaalista, lehtikaalista, pinaatista ja lehtisalaatista. Muita lähteitä ovat pellavansiemenet, auringonkukansiemenet, rypsiöljy, maissiöljy ja soijapavut.
E-vitamiini
Vuonna 2011 Thrombosis Research -lehdessä julkaistu tutkimus tarkasteli E-vitamiinin vaikutusta verihyytymien muodostumiseen. Tutkijoille selvisi, että tämä vitamiini kykenee estämään verihiutaleita, veren hyytymisestä vastaavia soluja, ja se toimii näin ollen luontaisena antikoagulanttina.
E-vitamiinia löytyy monista eri öljyistä, sekä pinaatista, parsakaalista, kiiveistä, mangoista ja tomaateista.
Alkoholi
Alkoholi on tehokas veren hyytymistä estävä aine. Sen mekanismi näyttäisi olevan verihiutaleiden takertumisen vähentäminen, fibrinogeenin alentaminen (verta hyydyttävä tekijä) ja lisääntynyt fibrinolyysi, prosessi, jolla verihyytymät liukenevat.
Ja statiinit.649
Kudostyyppi + iho ohenee vanhetessa. Joudutko ottamaan usein buranaa tai aspiriinia? Käytätkö paljon jotain lisäravinteita, niissä on joissain vertaohentavia ainesosia.