Miten päätät mitä teet ruoaksi
Ruokia ja ruokaohjeita on lukemattomia, joten miten päätät, mitä ostat kaupasta ja teet päivän ruoaksi ?
Kommentit (24)
Näen kaupassa pihvin ja mietin että toi menee mun mahaan kohta.
Meillä on ollut vuosikymmeniä n 6-7 viikon kiertävät listat mitkä joustaa tarvittaessa.
Seuraavan viikon tarjouslehdet tulee ennen viikonvaihdetta joten sen mukaan yleensä katson mitä ja missä järjestyksessä ruokia tehdään. Helpottaa elämää kummasti kun ei tarvitse miettiä. Jos on oikein kiire viikko tulossa teen sunnuntaina 2x2 päivän ruuat joita syödään su/ti ja ma/ke.
Vielä nytkin vaikka olemme enää kaksin noudatamme jonkinlaista listaa ja pyrin ostamaan vähintään tuon 4 päivän satsin kerralla
En yleensä suunnittele arjen ruokia etukäteen. Käyn kaupassa ja ostan perusraaka-aineita. Vähän sen mukaan, mikä sattuu olemaan tarjouksessa. Mitä lopulta laitan ruuaksi päätän vasta sitten, kun alan laittaa ruokaa. Tekeekö mieli esimerkiksi italialaistyyppistä, texmexsiä vai kenties kiinalaistyyppistä ruokaa. Kaapista valitsen sitten raaka-aineet ja mausteet sen mukaisesti.
Suunnittelen sunnuntaina aina seuraavan viikon ruoat, sitten tilaan Odasta niihin ainekset. Fyysisissä kaupoissa en juuri enää käy, lähinnä jotain loppunutta täydentämässä.
Miten sitten sen suunnittelun teen? Pyrin tekemään vaihtelevia ruokia, viikolle liharuoka, pari kalaruokaa, kasvisruokia. Perjantaisin usein nachopeltiä, pizzaa, tortilloitta yms. Ja sunnuntaina ei ole meillä erikseen lounasta ja päivällistä vaan brunssi ja klo 17 aikaan lounas/päivällinen ja sitten iltapala. Arkisin lapset syö lounaan koulussa ja me aikuiset etätöissä yleensä syödään jotain salaattia, pilkottuja kasviksia ja sekaan joku proteiini + kastike. Eli päivällinen on se ainoa mitä enemmän täytyy suunnitella ja kokata.
Sovellan jotain kaapista löytyvistä aineksista. Tänään paistettua riisiä ja kanaa. Aika paljon tulee syötyä samoja ruokia, kun ei jaksa nähdä vaivaa suunnittelussa ja ruuanlaittoon haluan käyttää korkeintaan 15 minuuttia
Haen inspiraatiota netistä (esim. NYT Cooking, Food Network, Taste) ja sieltä katselen ideoita. Paljon myös sen mukaan mitä on sesonkissa tai mitä ruokia voin kehitellä sen perusteella mitä ruokia löytyy jääkaapista. Tänään teen pastaa säilötyistä sitruunoista kun niitä ja parmesaania sattui olemaan kaapissa. Jälkkäriksi hunajamansikkamuffinseja.
Sitä mitä on -60% ja lisuke siihen
Paprika-sovellus auttaa tosi paljon ruokalistojen suunnittelussa.
Mitä tekee mieli tai nään jossain kiinnostavan reseptin mitä haluan kokeilla tai nään kaupassa jonkun raaka-aineen joka herättää ajatuksen. Ei siihen liity mitään sen isompaa ennakkopohdintaa.
Sanon muijalle, että nyt haluun pihvii.
Viime aikoina olen kysellyt ideoita ja reseptejä bing ai:lta. Ensimmäinen hahmotelma ruokalistasta syntyy kaupassa ostosten mukaan.
Kaikki lähtee siitä, mitä minun tekee mieli - mutta ratkaisevaa on, mitä on saatavilla ja joudun jopa miettimään, mihin on varaa.
Toisin sanoen, en voi yksinkertaisesti etukäteen päättää, mitä syön. (Ainoastaan Coca Cola on tästä poikkeus. Sitä juon päivittäin.)
Jos minun tekee mieli kalaa tai lihaa, menen Kupittaan City Markettiin. Sieltä saa hyvää merilohta, ja "mestarin parempi" naudanjauheliha on laadukasta. 👍
Salaattia teen, talvea lukuun ottamatta, silloin kun saan kerättyä hyvät ainekset. Tietyiltä viljelijöiltä.
Teen hyvin yksinkertaista ruokaa, en käytä reseptejä.
Meitsillä on ala-asteaikainen ruokalista, jonka mukaan teen safkat. Oma asia eikä kuulu muille, ei edes teille.
Vierailija kirjoitti:
Kaikki lähtee siitä, mitä minun tekee mieli - mutta ratkaisevaa on, mitä on saatavilla ja joudun jopa miettimään, mihin on varaa.
Toisin sanoen, en voi yksinkertaisesti etukäteen päättää, mitä syön. (Ainoastaan Coca Cola on tästä poikkeus. Sitä juon päivittäin.)
Jos minun tekee mieli kalaa tai lihaa, menen Kupittaan City Markettiin. Sieltä saa hyvää merilohta, ja "mestarin parempi" naudanjauheliha on laadukasta. 👍
Salaattia teen, talvea lukuun ottamatta, silloin kun saan kerättyä hyvät ainekset. Tietyiltä viljelijöiltä.
Teen hyvin yksinkertaista ruokaa, en käytä reseptejä.
Joskus teen myös heräteostoksia, esim. "Tänään banaanit näyttää hyviltä, kotona on hyvää kermaa ym. joten teen banaani-marja-rahkan."
Kauppaa edeltävänä päivän suunnitellaan perheen kanssa seuraavat 5 päivää... Sen mukaan mitä kenenkin tekee mieli, onko jonain päivänä aikatauluhaasteita ja mitä pakasteessa sattuu olemaan. Viikolle perunaa, riisiä, makaronia, keitto, talvella uuniruoka... niin tuleee vaihtelua.
Liha rajoittuu käytännössä 4:ään laatuun: merilohi, nauta, broileri (harvoin), sika (erittäin harvoin). En tarvii mitään näistä joka päivä, enkä tarvitse niihin vaihtelua reseptin kautta, tärkeintä että liha on laadukkaasti tuotettu.
Suunnittelen ruoat etukäteen ja teen valinnat sen mukaan esim. mitä ei ole vähään aikaan tullut tehtyä ja toisaalta mitä raaka-aineita on kaapissa valmiina. Välillä olen saattanut bongata jonkun uuden reseptin ja päätän kokeilla sitä vaikka seuraavan kauppareissun jälkeen.
Teen sellaisia perusruokia aika usein: lohipasta, kinkkukiusaus, muusi ja lihapullat, kesäkeitto, kalakeitto jne. Niistä on helppo päättää, että mitä tekee mieli. Jos en itse keksi, niin lapset ja mies keksivät kyllä. :D
Esimerkki ravinnosta, jonka jätin ostamatta sen korkean hinnan vuoksi: tavallinen tomaatti 8,50 euroa/kilogramma. En siis tee salaattia.
Katson, mitä on tarjouksessa ja siitä lähtee ideointi.