Ostamasi oliiviöljy voikin olla jotain ihan muuta, mitä etiketissä väitetään näin oliiviöljyjä väärennetään: "Rikollisille kannattavaa toimintaa"
Erilaisten ruokien, kuten esimerkiksi oliiviöljyjen väärentäminen on rikollisille tuottoisa bisnes. Ruokaväärennöksiin perehtynyt tietokirjailija kertoo, miten oliiviöljyjä väärennetään.
MTV Uutiset kertoi aiemmin ruokaväärennöksistä, jotka ovat maailmalla merkittävä bisnes. Tullin kansainvälisten asioiden päällikkö Jussi Hulkkonen kertoi ilmiön näkyvän myös Suomessa tietyissä tuotteissa.
Tietokirjailija ja kuluttajaekonomisti Mari Koistinen on perehtynyt ruokaväärennöksiin teoksessan Syötkö väärennettyä ruokaa? (Into, 2020). Teoksessa selviää, että elintarvikepetosten maailma on todella kirjava. Väärennöksien joukosta löytyy niin värjättyä tonnikalaa, lyijyä sisältävää paprikajauhetta kuin naudaksi väitettyä hevosenlihaa.
Koistinen kertoo MTV Uutisille kiinnostuneensa ruokaväärennöksistä aikoinaan työskennellessään hunajan ja mehiläisten parissa.
Kommentit (9)
Italian mafia tienaa ruokaväärennöksillä arviolta 22 miljardia vuodessa.
Onko sinulla jotain sanottavaa asiasta vai halusitko vain kopioida uutisen tänne ja odottaa meidän muiden taivastelevan sitä?
Ei tuo mikään uutinen ole, vanha juttu jo mutta välillä nostetaan. Osta rapsiöljyä, sitä ei kukaan väärennä. On paljon parempaa ruuanlaitossa kuin ylimainostettu oliiviöljy. Varsinkin alkukesästä toreilla myytävät tomaatit ja mansikat ei todellakaan ole kotimaisia.
juu ei ikinä italialaista oliiviöljyä tai muita ruokia meille. jopa italiaanot 7tse pitävät ruokaansa epäilyttävänä...
Vierailija kirjoitti:
Ei tuo mikään uutinen ole, vanha juttu jo mutta välillä nostetaan. Osta rapsiöljyä, sitä ei kukaan väärennä. On paljon parempaa ruuanlaitossa kuin ylimainostettu oliiviöljy. Varsinkin alkukesästä toreilla myytävät tomaatit ja mansikat ei todellakaan ole kotimaisia.
rapsiöljy = jäteöljy.järkyttävän makuista
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei tuo mikään uutinen ole, vanha juttu jo mutta välillä nostetaan. Osta rapsiöljyä, sitä ei kukaan väärennä. On paljon parempaa ruuanlaitossa kuin ylimainostettu oliiviöljy. Varsinkin alkukesästä toreilla myytävät tomaatit ja mansikat ei todellakaan ole kotimaisia.
rapsiöljy = jäteöljy.järkyttävän makuista
Sinä et ehkä pidä rypsi- tai rapsiöljystä, mutta ei se siitä mitään jätettä tee. On sitäpaitsi terveellisempi rasvahappokoostumus kuin oliiviöljyllä. Myös luonto kiittää, kun jää pitkä kuljetusmatka pois.
Happy Olive, sieltä saa oikeata aitoa öljyä
Törmäsin siihen, miten paljon väärennetty elintarvike hunaja on. Kiinnostuin sitten aiheesta ja se hioutui lopulta kirjaideaksi. Pengoin laajemminkin, mitä kaikkia elintarvikepetoksiin ja ruokaväärennöksiin liittyy.
"Halutaan tehdä mahdollisimman halvalla ja myydä mahdollisimman kalliilla"
Ruokaväärennösten taustalla piilevät yleensä aina taloudelliset syyt. Esimerkiksi ruoan alkuperää tai raaka-ainekoostumusta väärentämällä säästetään kustannuksissa, jolloin väärentäjälle jää enemmän rahaa käteen. Elintarvikepetoksiin voivat liittyä myös esimerkiksi työntekijöiden liian alhaiset palkat.
Kaiken taustalla on se, että halutaan tehdä mahdollisimman halvalla ja myydä mahdollisimman kalliilla.
Koistisen mukaan lähes mitä tahansa ruokaa voidaan jollain tapaa väärentää. Mitä pidempi tuotantoketju tuotteella on, sitä todennäköisempää on, että väärentämistä tapahtuu jossain vaiheessa elintarvikeketjua.
Oliiviöljyjen väärentäminen tuottoisaa bisnestä
Yksi yleisimmin väärennetyistä ruokatuotteista on oliiviöljy. On jopa arvioitu, että oliiviöljyjen ja muiden elintarvikkeiden väärentäminen on mafialle tuottoisampi bisnes kuin huumekauppa. Italiassa maatalousketju on ollut jo pitkään ongelmissa järjestäytyneen rikollisuuden kanssa, ja näin ollen väärennöksiä tapahtuu mafian toimesta paljon.
Koistisen mukaan toiminta on erittäin ammattitaitoista, sillä mafia hallitsee dokumenttien väärentämisen ja koko ketjun.