Siirapilla makeutettu perunalaatikko
.
.
.
Tummalla siirapilla makeutettu perunalaatikko on ihan hyvä ruoka, ja "virallisiakin" ohjeita löytyy. Nykyisin imelletään imelletty perunalaatikko liian alhaisessa lämpötilassa ja kun imeltymistä ei tapahdu niin lisätään siirappia ja lopputuloksena onkin siirapilla makeutettu perunalaatikko.
Tummalla siirapilla makeutetun perunalaatikon voi valmistaa lähes saman kaavan mukaan, kuin imelletynkin perunalaatikon. Ainoastaan imeltymisvaihe jätetään pois.
Tummalla siirapilla makeutettu perunalaatikko.
Näistä aineksista valmistuu tummalla siirapilla makeutettu perunalaatikko:
niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen
2 kg jauhoisia perunoita, mutta myös kiinteiden perunoiden suosijoita on
Jauhoja maun mukaan. Ei imelletä, niin auhot ei ole välttämättömiä, mutta vaikuttaa rakenteeseen ja suutuntumaan
1 litra maitoa tai kermamaittoa. Tai osa voi olla kermaa
50-100 g voita
2-3 teelusikallista suolaa
Jos haluaa, niin voi maustaa, mutta maustetaan harkiten
Näin valmistuu siirapilla makeutettu perunalaatikko:
1. Kuori pestyt perunat kattilaan, halkaise isot perunat.
2. Keitä perunat kypsiksi niukassa vesimäärässä. Huomioi että vesi jää soseeseen. Soseuta perunat kuumina keittoveteen. Näin vältät suurimmat kuorimistappiot, keittotappiot ja liukenemistappiot. Koska perunat keitetään kypsiksi niukassa vesimäärässä, niin valvo että vesi ei pääse loppumaan kattilasta. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä soseuttamiseen.
3. Lisää soseeseen voi ohuina viipaleina sulamaan.
4. Lisää maito niin että saat notkean mutta sevästi puuromaisen? soseen. Lisää suola. Lisää mahdolliset halutut mausteet.
5. Lisää tummaa siirappia. Tummalla siirapilla saat imelletyn perunalaatikon värin. Sekoita tasaiseksi.
6. Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voilastuja tai voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella korppujauhoa.
7. Paista aluksi noin 180-200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose aloittelee kuplimista, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Kun paistat täysiä vuokia, sose ei kuivahda eikä korppuunnu ja saat mehevää siirapilla makeutettua perunalaatikkoa.
8. Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
.
.
.
Kommentit (7)
Kiitos tästä. Laitan ylös jouluksi, kun tuo imeltäminen ei meinaa onnistua millään ja sitten laatikko on jotakin siltä väliltä. Pitää tehdä reilusti se, mitä pystyy.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos tiedosta. Kohta onkin jouluruokien aika jo.
Siirapilla makeutettu perunalaatikko on ihan tavallinen arkiruoka.
Tummalla siirapilla makeutettu jämäruoka ! ! !
Siirapilla makeutettu perunalaatikko on perinteisesti "jämäruoka" ja se valmistetaan yli jääneestä perunamuusista. Perunamuusia voi valmistaa tarkoituksella niin ison määrän, että siitä riittää valmistettavaksi siirapilla makeutettu, jämämuusista valmistettu perunalaatikko.
Ohje:
Ohenna jämämuusi maidolla notkean puuromaiseksi soseeksi. Tarkista suola, muusin suola usein riittää. Voita muusissa on usein riittävästi. Jos haluat, voit maustaa, mutta mausta hillitysti.
Lisää tummaa siirappia noin ½-1 desilitra litraan ohennettua sosetta. Sekoita hyvin.
Laita sose voideltuun uunivuokaan. lisää pinnalle muutama voisiivu ja jos haluat, lisää pinnalle hiukan korppujauhoa.
Paista aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun sose saa väriä ja alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötiula noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia.
Paista jämämuusista valmistettua tummalla siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Jos haluaa käyttää joitain mausteita, mitä ne olisivat?
Vierailija kirjoitti:
Jos haluaa käyttää joitain mausteita, mitä ne olisivat?
Muskottipähkinää voisi rapsauttaa hieman joukkoon. Ei paljon, sen verran vaan, että häilyy taustalla. Ehkä myös hiven valkopippuria.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos tästä. Laitan ylös jouluksi, kun tuo imeltäminen ei meinaa onnistua millään ja sitten laatikko on jotakin siltä väliltä. Pitää tehdä reilusti se, mitä pystyy.
Siirappi jäi pois ainesluettelosta. On sentään mainittu ohjeessa, mutta ohjeellinen määrä puuttuu.
Siirapin määrää voi vaihdella maun mukaan.
Tähän ohjeeseen sopiva vaihtelu olisi noin vajaa 1 dl - 2 dl . ½ desilitraa saattaa riittää jos ei kovin makeasta välitä.
Kiitos tiedosta. Kohta onkin jouluruokien aika jo.