Kasvisruoka varhaiskasvatuksessa
Olen työskennellyt vuosia varhaiskasvatuksessa ja syönyt kiltisti tarjolla olevaa ruokaa. Soijaa tungetaan monin kasvisruokiin ja makuaistini ei ole vieläkään huomannut sen olevan hyvää. Lasten mielestä se on myös pahaa. Näinä soijaruokapäivinä näkkileipää kuluu ja biojäteastia täyttyy. Välipala maistuu hyvin.
Onkohan tämä joku kieroutunut tapa säästää ruokakuluissa? Ruokaa kuluu soijaruokapäivinä hyvin vähän.
Minulle ja lapsille maistuvat kasvishernekeitto, erilaiset kasvispihvit ja pyörykät, tunnistettavat kasvikset jne.
Kaunis ajatus vähentää lihatuotteiden käyttöä. Kasvisruoka pitäisi kuitenkin olla syötävää eikä päivä, jolloin maistellaan ja syödään näkkäriä.
Kommentit (26)
Soijaa missä muodossa? Voisit vähän täsmentää. Veikkaan että keksit koko jutun päästäsi.
Mutta monet soijavalmisteet tosiaan pitää osata laittaa oikein jotta niistä saa hyviä.
Vierailija kirjoitti:
Syötäisiin ennemmin kotimaisia proteiineja...herneitä, härkäpapua, mifua jne.
Mifu on kyllä maultaan huomattavasti kauheampaa kuin vaikka soijarouhe.
Siskon 5v purskahti itkuun, kun kerroin, että tarjolla on kasvisruokaa. Hän oli päiväkodissa saanut maistaa vain tunkkaisia kasvisruokia ja oli ihan ihmeissään, kun kasvispihvi ei maistunut öljyltä.
Soijarouheena esim. Kastikkeessa, nuudelivuoassa, lasagnetessa, makaronilaatikossa, jne.
Vierailija kirjoitti:
Soijarouheena esim. Kastikkeessa, nuudelivuoassa, lasagnetessa, makaronilaatikossa, jne.
En epäile yhtään että noista voi tulla aivan hirveän makuisia. Itse käytän soijarouhetta pieniä määriä mutta sen kanssa pitää olla aina runsaasti kaikkea muuta esim. sieniä, papuja, kypsennettyjä kasviksia. Kun teen "soijarouhepihvejä", soijarouhetta on painoltaan vain parikymmentä prosenttia.
Eikö se haju ole kamala kun kaikkia pierettää ja maha kuralla
🇺🇦🇮🇱
Vierailija kirjoitti:
Soijarouheena esim. Kastikkeessa, nuudelivuoassa, lasagnetessa, makaronilaatikossa, jne.
Mun mielestä soijarouheruuat on hyviä kun kotona niitä teen, mutta esim. koulussa ne kyllä on aika kauheita, en ymmärrä miten siitä saadaan niin huonoa siellä :D se kyllä on täyttä valehtelua, kun jotkut väittävät että soijarouhe maistuu ihan samalta kuin liha.
Rehut on syvältä. Lapsille nakkeja ja muusia ja jauhelihakastiketta.
Noita laitoskeittiöitä olen kiertänyt, ja ihan on ollut syötävää kasvisruokaa. Viimeksi "jotain papukastiketta" eli chili sin carnea, ihan perusruokaa. Oman makuni mukaan olisi heittänyt huomattavasti enemmän chiliä sekaan, mutta sitten se ei olisi kohdeyleisölle eli alakoululaisille ehkä niin maistunut. Ja itse vasta jälkikäteen tajusin, että oli vegeruuasta kyse.
Ei kaikki voi tykätä kaikesta, ja laitosruuan ongelma on se, että sen pitää kelvata mahdollisimman monelle, siksi ei ei oikein ole kenenkään herkkua. Soijarouheestakin saa hyvää ruokaa, juuri söin kaalipiirakkaa, jossa oli soijarouhetta kaalin ja riisin lisäksi, oikein hyvää ja maukasta. (kyllä, kaalia JA soijaa samassa ruuassa ;-))
Ymmärrän kyllä, että helposti käytetään soijarouhetta, koska se muistuttaa kana/sikanautajauhelihaa ulkonäöltään, ja ruokalistojen suunnittelijat eivät uskalla luottaa siihen, että lapset söisivät ihan kasviksilta näyttäviä kasviksia.
Mä olen onneksi soijalle "allerginen", saan muuta ruokaa tilalle. Yleensä pyydän, että ottavat edellisen päivän ruokaa sivuun. Mutta onhan sitä surullista katsoa kun ei kelpaa lapsille.
Vierailija kirjoitti:
Mä olen onneksi soijalle "allerginen", saan muuta ruokaa tilalle. Yleensä pyydän, että ottavat edellisen päivän ruokaa sivuun. Mutta onhan sitä surullista katsoa kun ei kelpaa lapsille.
Eihän lapsille usein kelpaa oikein mikään. Soijarouheen kelpaamattomuus päiväkoti-ikäisille ei yllätä, se voi olla aika omalla tavallaan melko vahvan makuinen. Pienet lapset kai usein pitää aika mauttomista ruoista.
Pitäisikö itsekin ruveta soija-allergiseksi.... Saisi maistuvaa kasvisruokaa.
Kasvissosekeitto on yksi lasten suosikeista eli tavalliset kasvisruoka kyllä uppoavat lapsiin.
Yksi tärkeimmistä varhaiskasvatuksen perusteista on opettaa lapsille se, että etuoikeutettujen on tingittävä omista etuoikeuksistaan jotta vähemmistöjen ihmisoikeudet voivat toteutua. Tämä tarkoittaa mm. vegaanien ihmisoikeuksien huomioimista ruokailutilanteissa. Moni valittaa vegaaniruuasta mutta unohtaa, ettei päiväkoti enää ole mikään hoitopaikka vaan varhaiskasvatuspaikka. Tästä syystä vanhempien tulisi korostaa myös lapsilleen, että he menevät päiväkotiin varhaiskasvatettaviksi eikä suinkaan "hoitoon".
Olen sekasyöjä. Syön siis muutakin kuin lihaa. Tämä ei ole periaatteellista, ihan vaan vaihtelun takia rupesin kokeileemaan kasvisruokia.
Kasvisruoka VOI olla hyvää. Ei oo edes vaikeeta tehdä sellaista. Ja se pitää nälän ihan hyvin poissa, jos siinä on jotain proteiiniakin. Harrastan aika paljon liikuntaa (juoksu, sali, yms.) ja mun kropalle on ihan sama syönkö liha- vai kasvisruokaa.
Tän alustuksen jälkeen asiaan. Kyllähän monien lounasruokapaikkojen kasvisruoat on aivan kuraa. Samoin kauppojen normikasvistuotteet. Hyi helevetti. Ja sitten ne "tämä on kuin kanaa" väittävät palkokasviproteiiniryönät. Yök.
Ei voi ymmärtää miksi näin on. Hyvää kasvisruokaa on helppo tehdä, mutta ainakaan kouluissa ja päiväkodeissa näin ei kuulemma todellakaan tehdä. Pahoin pelkään, että noi reseptit tekee sellaset tyypit, joilla ei itsellään ole mitään kokemusta kasvisruoasta. Ärsyttää!
Meillä onneksi on kasvisruokapäivänä vain ihan noita kasviksista tehtyjä ruokia. Kasvispullia/ -pihvejä ( ja sellainen jugurttikastike, mistä lapset tykkää kovasti), kasvissosekeittoa ( joka on yksi lasten herkkuruuista), pinaattikeittoa, pinaattilettuja, hernekeittoa
Yksi ruoka on kuitenkin, mikä ei oikein mene, se on kasviskiusaus. Mutta se on yleensä vähän raa`an oloista ja mautonta, joten enpä ihmette . Tuostakin saisi ihan hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Olen sekasyöjä. Syön siis muutakin kuin lihaa. Tämä ei ole periaatteellista, ihan vaan vaihtelun takia rupesin kokeileemaan kasvisruokia.
Kasvisruoka VOI olla hyvää. Ei oo edes vaikeeta tehdä sellaista. Ja se pitää nälän ihan hyvin poissa, jos siinä on jotain proteiiniakin. Harrastan aika paljon liikuntaa (juoksu, sali, yms.) ja mun kropalle on ihan sama syönkö liha- vai kasvisruokaa.
Tän alustuksen jälkeen asiaan. Kyllähän monien lounasruokapaikkojen kasvisruoat on aivan kuraa. Samoin kauppojen normikasvistuotteet. Hyi helevetti. Ja sitten ne "tämä on kuin kanaa" väittävät palkokasviproteiiniryönät. Yök.
Ei voi ymmärtää miksi näin on. Hyvää kasvisruokaa on helppo tehdä, mutta ainakaan kouluissa ja päiväkodeissa näin ei kuulemma todellakaan tehdä. Pahoin pelkään, että noi reseptit tekee sellaset tyypit, joilla ei itsellään ole mitään kokemusta kasvisruoasta. Ärsyttää!
Oikein valmistettuna jotkut kasviperäiset tuotteet saattaa muistuttaa häiritsevänkin paljon lihaa. Oikein alkaa odottaa että millon rusahtaa joku jänne suussa.
Soijarouhe on kyllä vähän haastava tuote, se vaatii paljon tottumista. Meillä syödään kotona paljon kasvisruokaa, mutta se koostuu pääasiassa ihan kasviksista, linsseistä, pavuista ja herneistä (ja näitä myös lasten kaverit syövät hyvällä ruokahalulla). Tofukin uppoaa omille lapsilleni pienen totuttelun jälkeen. Mutta soijarouheesta ei kukaan meillä oikein pidä.
Vierailija kirjoitti:
Soijarouhe on kyllä vähän haastava tuote, se vaatii paljon tottumista. Meillä syödään kotona paljon kasvisruokaa, mutta se koostuu pääasiassa ihan kasviksista, linsseistä, pavuista ja herneistä (ja näitä myös lasten kaverit syövät hyvällä ruokahalulla). Tofukin uppoaa omille lapsilleni pienen totuttelun jälkeen. Mutta soijarouheesta ei kukaan meillä oikein pidä.
Soijarouhehan ei todellakaan ole sama kuin liha, vaikka jotkut väittää että sillä voi noin vain vaikka korvata makaronilootan jauhelihan. No ei voi. Se vaatii aika paljon maustamista, ja vähän öljyä, että maistuisi miltään. Ite en pahemmin sitä käytä.
- 15
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Soijarouhe on kyllä vähän haastava tuote, se vaatii paljon tottumista. Meillä syödään kotona paljon kasvisruokaa, mutta se koostuu pääasiassa ihan kasviksista, linsseistä, pavuista ja herneistä (ja näitä myös lasten kaverit syövät hyvällä ruokahalulla). Tofukin uppoaa omille lapsilleni pienen totuttelun jälkeen. Mutta soijarouheesta ei kukaan meillä oikein pidä.
Soijarouhehan ei todellakaan ole sama kuin liha, vaikka jotkut väittää että sillä voi noin vain vaikka korvata makaronilootan jauhelihan. No ei voi. Se vaatii aika paljon maustamista, ja vähän öljyä, että maistuisi miltään. Ite en pahemmin sitä käytä.
- 15
Ehdottomasti samaa mieltä. Lisäksi soijarouheessa on tietynlainen oma makunsa, joka ei omasta mielestäni ole kovin hyvä. Olen kokeillut maustaa rankalla kädellä ja laittanut paljon öljyä, mutta ei sitä oikein saa peitettyä. Ainoastaan jauhelihan "jatkamiseen" käytän soijarouhetta, sieltä maku ei puske liikaa esiin.
Syötäisiin ennemmin kotimaisia proteiineja...herneitä, härkäpapua, mifua jne.