Miten saada kasvikset maistumaan?
Olen nyt yrittänyt varmaan 2-3 vuotta opetella syömään kasviksia. Miten saatte ne alas? Etenkin kaupasta ostetut. Muinoin yliopiston ruokalassa ne rehut olivat ihan syötäviä, mutta kaupasta ostettaessa ja itse tehtäessä ne on vain niin hiton pahoja. Siis teen aina välillä salaattia, mutta kyllä se vaatii melkoisesti asennetta, että sen saa syötyä.Oon heittänyt vuoden aikana niin jäätävän kasan appelsiineja, salaatteja, tomaattia, kurkkua jne. roskiin. Jos ostan salaattiin jotain ihanaa höystettä kuten pekonia, fetaa, mozzarellaa tai kastikkeita niin nehän nyt menee paljaaltaan. Salaatin seassa ne taas on juuri syötävät osat, mutta kyllä se loppu pistää vain niin vastaan. Hedelmät taas on niin makeita, etten saata syödä - en muutenkaan pidä karkista ja hedelmät on tuplamakeita. Joskus sanottiin, että "uusia" ruokia pitää maistaa parikymmentä kertaa, että oppii tykkään.. noh, nyt on kaksi vuotta tietoisesti koitettu, eikä tuo edes ole uusi ruoka. Kyllä mä oon koulussa aina niitä rehuja ottanut.Onko niitä kasviksia nyt oikeesti pakko syödä terveys syistä? Makua parantaa toki, että laitan pari desia oliivöljyä, suolaa, pippuria, pekonia jne. salaattiin, mutta kylllä se on vain niin kaloriköyhää ja pahaa ruokaa muuten. On kyllä vähän sellainen olo, että odotan jo kuolemaa, ettei tarvi kasviksia enää syödä..
Kommentit (16)
Keitä ja upota bechamel-kastikkeeseen, sillä tavoin menee ainakin parsakaali, purjo ja kukkakaali, sen sijaan porkkana on parempi raakana erittäin hienoksi raastettuna, kaalit laatikkoina, pinaatti ohukaisina ja basilika pestona.
Mitä ruokia muuten syöt sujuvasti? Jos vaikka saataisiin vähän osviittaa mitä kannattaisi ehdotella.
En ainakaan syö yksinään mitään "raakasalaatteja", siis niitä missä on sekaisin kaikkea. Sitä vastoin ruoan lisänä menee helposti siinä samalla, vaikka keitettyä/höyrystettyä porkkanaa, keitetty ja raastettu punajuuri kanssa menee hyvin ruoan kanssa, höyrystetty parsa- ja kukkakaali maukkaita ja helppo syödä muun ruoan kanssa, samoin höyrystetyt vihreät pavut ja herneet helppoja ja ihan maukkaita muun ruoan kanssa yms. Ja kyllä ne ihan terveellisiä on, että kannattaa popsia joka päivä.
Taikasana on aromisuola, se saa kaiken maistumaan hyvälle.
Kasviksia kannattaa paahtaa uunissa (öljy+mausteita) tai kesällä vaikka grillata. Todella paljon maukkaampaa ja rapsakampaa kuin höyrytettynä (tai raakana). Salaattikin paranee huomattavasti kypsien kasvisten myötä.
Todella moni ruoka sisältää kasviksia. Saatko ne siis syötyä niissä ruoissa? kasvissosekeitto? pinaattiletut? hernekeitto?
Ehkä voisit lisätä jotain kasvista ruokaan, mistä muutenkin pidät. Jos siis syöt vaikka spaghettia ja jauhelihakastiketta, niin lisää kastikkeeseen jotakin kasvista, mistä tykkäät. Porkkanaa raasteena, kukkakaalia paloina tai parsakaalia, ne ovat usein aika neutraaleja.
Entäs kurkku ja porkkana? Niitähän voisit pieninä suikaleina dipata kaupasta ostettaviin chipsien dippeihin, mitkä sekoitetaan kermaviiliin. Haukkaat pienen palan ja laitan kasan dippiä päälle.
Opettele käyttämään mausteita ja jos kypsennät kasvikset ole tarkkana ettet ylikypsennä. Tutustu esim. itämaiseen, Lähi-Idän ja Intian keittiöön. Ja salaatin kanssa käytät kastiketta, sen voi tehdä monesta muustakin asiasta kuin desistä öljyä.
Sisällytä niitä ruokiin, äläkä ajattele syöväsi mitään "rehuja", vaan ravintoa ja kuituja.
Kasvispihvit on helppo tehdä, ja paljon kerralla, ja siitä pakkaseen myös.
Kasvisgratiini on hyvää, juustolla kuorrutat.
Sosesopat kevyttä ja voi maustaa eri tavoin. Ja ainaon erilainen keitto, kun koostat sen erilaisista aineksista. Vartissa valmista. Sitäkin reilusti, voi vaikka illalla vielä latkia lämmintä soppaa.
Kalakeittoonkin saa uppoamaan kasvissuikaleita, porkkanaa, palsternakkaa jne.
Samoin vaikka broilerikeittoon. Thaimaalainen ruoka on maukasta ja sisältää kasviksia. Vokkiin vaan, ja hyvää tulee. Lisäksi suikalelihaa ja nuudeleita.
Mä laitan karjalanpaistiliha-pataan juureksia paljon, ja höyrytän oheen kukkakaalta tai parsaa, perunaa ei enää tarvita, on niin hyvää lihan kera.
Porkkanaraasteeseenkin voi lisätä omenaa tai valkokaalta raastettuna, ja makeutta appelsiinilohkoista. Purkkimandariinit käy kans.
Pienen pitsaslaissin päälle tomaatti siivuina. Pitsa on niin hyvää, että unohtaa syöneensä koko tomaatin.
Ja voihan noita salaatteja ja lehtikaalta jne smoothieina juoda. Mielikuvitus rajana.
Oliiviöljyä, sitruunaa, suolaa ripaus ja sokeria, eli kastiketta päälle, pitäis vihreiden maistua.
Kokeile näitä :
Bataattia paloina tai "levyinä"uuniin. N. 15-20 min riippuen kuinka isoja paloja laitat. Makeahko ja pehmeä maku
Avokado+keitetty parsakaali+tonnikala+majoneesi sekoitat keskenään kaikki kulhossa, halutessa voit laittaa myös riisiä sekaan. Ai että on hyvää!
Tortillat kasviksilla eli leikkaat kurkkua ja tomaatteja, rucolaa, oliiveja jos maistuu, paistettuja herkkusieniä, muussattua avokadoa, maissia vaikka tölkistä,
bbq kastikkeessa paistettuja kukkakaalipaloja,,,kasvistäytteet ihan sen mukaan mistä itse pidät, vaihtoehdot ovat loputtomat!
Vierailija kirjoitti:
Lapsi oppii esimerkistä. Jos sinä et niitä syö ja yökkäilet niiiden kanssa, ei syö lapsikaan.
Ei tässä lapsesta puhuttu, ihan aikuisesta!
Syö greippiä ja sitruunoita sekä happamia omenoita, ne ei oo makeita :)
Miten joku voi olla tykkäämättä hedelmistä ja kasviksista?
Vierailija kirjoitti:
En tee salaatteja. Lisään kasviksia eri ruokiin . Varsinkin keittoihin.
Komppaan tätä. Mulla tulee korvistakin salaatteja, se pilkkomeinen sun muuta, eikä ne maistu sinällään miltään, tonnikaupalla saa laittaa kastikkeita.
Noista hedelmistä. Etsi sellaiset joista tykkäät. Ite syön VAAN kotimaisia omppuja niinkauan kuin niitä riittää. En pilko enkä pakasta, kun loppuu niin loppuu.
Siirryin marjalinjalle, ostan kotimaisia marjoja, niitä laitan maustamattomaan jugurttiin.
joo, ei ole pakko puputtaa heinää jos ei satu mieleisä. Tomaatti ja kurkku riittää mulle ja sitte keittoihin. Kokeile keittoihin lisätä.
Vierailija kirjoitti:
Syö greippiä ja sitruunoita sekä happamia omenoita, ne ei oo makeita :)
Miten joku voi olla tykkäämättä hedelmistä ja kasviksista?
Ei kaikki tykkää, makea on pahaa semmosen suussa. Ite en ymmärrä kakunpopsijoita, miten ne voi lappaa joka päivä/ joka toinen päivä makeaa kakkua pullaa sun muuta.
Makuja on monia.
Maapähkinävoihin kun dippaa niin menee parsakaali raakana. Se peittää kaikki maut mukavasti. Porkkanannokassakin hyvää.
Meniskö hapankaali? Mä laitan sitä hernekeittoonkin raakana.
En tee salaatteja. Lisään kasviksia eri ruokiin . Varsinkin keittoihin.