Oletteko ajatelleet, miksi perinteiset jouluruuat ovat sitä mitä ovat
Perinteiset jouluruokamme, jotka miellämme oikein juhlaviksi, ovat loppujen lopuksi vain sitä, mitä täällä pimeässä pohjolassa on saatu raavituksi kasaan keskellä talvea. Hyvin yksinkertaisia ja halpoja aineksia, köyhän kansan yritys juhlia parhaansa mukaan. Mikä on tietysti ihan hyvä nykypäivänäkin! En tarkoita ollenkaan moittia jouluruokia.
Juureksia (laatikot), koska muuta talven yli säilyvää kasvista ei ole ollut. Puuroa, leipää, vehnästä, koska viljakin säilyy, ja onneksi sattuu olemaan viljaa tänä vuonna. (Ennen riisin yleistymistä joulupuuro tehtiin ohrasta.) Sikaa, koska syksyllä on teurastettu. Kalaa, koska sitä saa järvestä ja merestä. Luumu- tai rusinakiisseliä, koska kuivatut luumut ja rusinat olivat yksi harvoista ”makeisista”, mitä oli ylipäänsä saatavilla, ja lapsille parasta herkkua, mitä tiesivät.
Nykypäivänä tarjoamme näitä vain siksi, että ennenkin on tarjottu. Monella meistä olisi varaa ja mahdollisuuksia erikoisempiin ja eksoottisempiin ruokiin (ja moni niitä kyllä lisääkin joulupöytään), mutta perinteiset jouluruuat pitävät pintansa.
Kommentit (16)
Tietysti. Kaikki mikä säilyy ja mistä voi talvella koota ravitsevan aterian isolle perheelle. Ei ne perinteiset jouluruuat mitään suuria makuelämyksiä ole. Ei ainakaan minun mielestä.
Loistoaloitus.
Kyllä, ajattelen aivan samoin kuin sinäkin. Ne ovat perinneruokia joita voi syödä tavan vuoksi, mutta myös esi-isien ankaraa elämää muistellen. Nuo kokonaiset kinkut ja limput kotikaljat eivät tietenkään olleet torpparin tai mäkitupalaisen tai edes tukkijätkän ruokaa eikä kaupungon harvat teollisuustyöntekijätkään niitä syöneet, vaan pulskan talollisen pöydässähän näitä syötiin.
Eiköhän sen tiedä jokainen.
Kuitenkin perinteiset jouluruoat maistuu, meillä ainakin. Niiden rinnalle kuitenkin tehdään joulupöytään tämän ajan herkkuja jotka ovat aivan muuta. Menevät solussa sovussa ja kaikille maistuu.
Ei ne nyt kovin köyhän kansan ruokia ole. Lohi on varmasti silloinkin ollut ihan arvokasta. Sika pitää löytyä omasta talosta, jos haluaa joulukinkun, lisäksi pitää olla pelto lantuille, porkkanoille, herneille jne.
Kyllä. Lihaa ja juureksia yksinkertaisessa muodossa.
Myös joulupyhien perinneruoka karjalanpaisti on vain lihaa ja juureksia suolaisessa liemessä. Kuitenkin se on tosi hyvää keitettyjen perunoiden kanssa.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Kyllä lanttu- ja perunalaatikot olivat pitoruokia 1800- luvun lopulla. Harvoin niitä arkiruokina syötiin. Rosolli levisi 1700- luvulta säätyläispiireistä kansan keskuuteen. Kyllä jouluruoat olivat ennen vanhaa juhlaruokaa. Arkiruoka oli köyhemmissä piireissä puuroja, leipää, suolakalaa, pannulla paistettua silavaa.
”Nyt sitä saa vatsansa täyteen puuroo” - intoilun aihe, koska muina vuoden päivinä ei välttämättä saakaan vatsaansa täyteen. Puuro on yksinkertaisinta ruokaa mitä olla voi, mutta kyllä silläkin juhlii, jos on nälkä…
En osta laarinpohjaruokia,kaikki ihan kauheita. Pitaydymme näissä uudemmissa herkuissa. No,toki on keitettyjä porkkanoita ja punajuuria,joista tehään rosollia,maustekurkkuja sun muuta,keksejä,juustoja,karjalanpaistia.
En pidä niistä perinneruuista",en ollenkaan,en syö.
Tietenkin. Se on myös osa sitä kunnioitusta joulun perinteitä kohtaan...
Aika usein jouluruokien syöminen jaa pariin kertaan vuodessa. Työpaikka- tai kouluruokailussa ensimmäisen kerran ja sitten aattona perheen kanssa. Itsellä jouluruuat ei ole mikään erityisen odotettu juttu, mutta joka tapauksessa kyse on yhdestä illasta vuodessa. 364 iltaa aikaa tehdä ihan mitä vain. Eikä jouluruuat mitään inhokkejakaan ole, joten miksei niitä söisi?
Lanttulaatikko on ainakin kamalaa: Sitä on yhtä vaikea niellä kuin evoluutiotakin. Ihminen, joka pistää lanttulaatikkoa poskeen, ei ole voinut kehittynyt mistään, vaan on taantunut jostain.
Aattona vatsa täyteen puuroo ja kinkkua. Iltapalaksi karjalanpiirakkaa kinkkua ja lohta. Siinä joulu herkut.
Lapsena oli tuvan pöytä notkuen laatikot, lipeäkalat ja muut "herkut".
Vierailija kirjoitti:
Lanttulaatikko on ainakin kamalaa: Sitä on yhtä vaikea niellä kuin evoluutiotakin. Ihminen, joka pistää lanttulaatikkoa poskeen, ei ole voinut kehittynyt mistään, vaan on taantunut jostain.
Sama juttu laatikot saa olla muovisia tai pahvisia muuten kun makarooni ja peruna. Maksalaatikkoa ostan viikoittain koiralle, joskus harvoin lämmitän pannulla voissa itselle.
Vierailija kirjoitti:
Loistoaloitus.
Kyllä, ajattelen aivan samoin kuin sinäkin. Ne ovat perinneruokia joita voi syödä tavan vuoksi, mutta myös esi-isien ankaraa elämää muistellen. Nuo kokonaiset kinkut ja limput kotikaljat eivät tietenkään olleet torpparin tai mäkitupalaisen tai edes tukkijätkän ruokaa eikä kaupungon harvat teollisuustyöntekijätkään niitä syöneet, vaan pulskan talollisen pöydässähän näitä syötiin.
Mitä luulet köyhien torppareitten ja tehdastyöläisten tuohon aikaan syöneen jouluna? En tiedä minäkään, mutta luultavasti heilläkin oli parempaa ruokaa edes jouluna, eikä juureslaatikot varmaan kovin kalliiksi tulleet silloinkaan.
Mieluummin söisin thai ruokaa, tai intialaista:).
ollaan ajateltu