Voi pas*a, ostinkin näköjään espanjalaisia pakastemustikoita, pitääkö ne ny keittää
Piti tehdä mustikkarahkaa.
Kuinkahan iso riski on saada noista norovirus tms jos ei keitä, ottaisitko itse riskin..?
Kommentit (10)
Jos et tahdo saada loisia sisällesi, niin pitää keittää.
https://yle.fi/uutiset/3-5345813
Vaarallinen loinen kolkuttelee jo Suomen ovea
Ihmiselle vaarallista maksatautia aiheuttavan myyräekinokokki-loisen odotetaan lähiaikoina leviävän myös Suomeen. Ruotsissa kyseisiä loismatoja on jo löydetty. Professori Antti Oksanen Evirasta sanoo, että Saksassa ihmisen saama loistartunta on enimmäkseen yhdistetty metsästäviin koiriin ja esimerkiksi heinäntekoon. Oksasen mukaan loisen tarttuvuus ihmiseen on kuitenkin heikko.
Pakastaminen ei tapa loismatoja
Myyräekinokokki-loismadot eivät kuole pakkasessa. Marjat ja myös vihannekset pitää keittää, jos haluaa pelata varman päälle.
Lavuaariin saippuavettä ja siivilällä uittaset hetken, ja huuhtelet hyvin. Eikös virusten pitänyt tuhoutua saippualla?
Vierailija kirjoitti:
Lavuaariin saippuavettä ja siivilällä uittaset hetken, ja huuhtelet hyvin. Eikös virusten pitänyt tuhoutua saippualla?
Vain rasvaliukoiset virukset tuhoutuvat saippualla, muut eivät.
kasvaako espanjassakin mustikoita.
Vierailija kirjoitti:
kasvaako espanjassakin mustikoita.
Pensasmustikoita ainakin.
No jooooo, en halua loisiakaan, kai mä noi sitten kiehautan. 👍 Marjarahkani koostumus vähän kärsii, mutta ehkä se on sivuseikka...
Ap
Tuntuu ihan järjettömältä syödä mitään marjoja jos ne pitää aina keittää. Niistä tulee ihan mössöä ja suuri osa mm. c-vitamiinistakin häviää.
Varmasti keittäisin ulkomaiset marjat. Niissä on todettu useasti norovirusta. Tee mustikkakiisseliä ja syö kermavaahdon kanssa. Nam.
Minä en keitä koskaan ja ei ole kyllä kukaan niistä sairastunut. Noron tapaistakaan ollut koko perheessä vuosiin, lapset eivät edes koulusta/päiväkodista ole saaneet.
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/el…
Kuumenna kunnolla ulkomaiset pakastemarjat
Ruokavirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina. Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013–2014.
Ruokavirasto kehottaa kuluttajia ja elintarvikealan toimijoita tarkistamaan hankkimiensa pakastemarjojen alkuperän ja ruokamyrkytysten välttämiseksi nauttimaan ulkomaiset marjat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä elinkeinonharjoittajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaan tarkistamista.
itse keitän KAIKKI pakastemarjat...luoja yksin tietää millä ne oikein on kasteltu :(
parempi ettei tiedä ;)