Unohdin viinapullon viikoksi pakastimeen, miksi se ei ole jäätynyt??
Se on ihan nestemäistä... Onko tässä jotain mystiikkaa?
Kommentit (6)
Keksit juuri pakkasnesteen uudelleen. Onnittelut!
Miksi tehtailet näitä idioottiketjuja?
Etanolin jäätymyspiste on jossain -110 asteessa. Viinasta on toki yli puolet vettä, mutta jäätymispiste on silti alle pakastimen -20 astetta.
Veden molekyylit sitoutuvat toisiinsa helpommin kuin etanolin molekyylit, koska vedessä on enemmän vetyatomeita sidoksissa happeen. Vety sidoksissa happeen on ''houkuttelevampi'' kuin hiili sitoutuneena happeen. Tämän vuoksi veden molekyylit ovat ''tahmeampia'' kuin etanolimolekyylit - tehden veden molekyyleistä helpommin ''jumittuneiksi'' (eli jäätyneiksi) kuin etanoli. 40% etanoli-vesiseos ei siis jäädy pakastimen lämpötilassa.
t. Lukion kemian ope
Ei muuta mystiikkaa kuin se, että sinun pakastimessasi ei ole riittävän kylmää, jotta etanoli jäätyisi. Puhtaan etanolin jäätymis-/sulamispiste on −114,4 °C. Toki juomasi on veden ja etanolin seosta, joten sen jäätymispiste on jotain 0 °C ja −114,4 °C väliltä. Kotipakastimien lämpötila on tyypillisesti vähän yli tai alle −20 °C. Miedot alkoholijuomat (olut ja viini) voivat tässä lämpötilassa jäätyä, mutta viinassa on enemmän etanolia, joten jäätyminen tarvitsee kylmemmät olosuhteet.
Kemian tunnit taas jäänyt jollain väliin.