Amerikkalaisten täytetty kalkkuna?
Omituinen perinne tunkea täytettä raa'an linnun sisälle. Varmaan on kuitenkin hyvää? Onko joku syönyt? Mitä se täyte on?
Kommentit (12)
Meillä Suomessa vastaava perinneruoka on käytetty talkkuna.
Vierailija kirjoitti:
Meillä Suomessa vastaava perinneruoka on käytetty talkkuna.
😂
Sinne sisälle laitetaan yleensä esim. Hedelmiä, jotka maustavat lihaa kypsyessään tai leipäpohjaista mössöä, joka imee lihan nesteitä ja on kypsänä maukasta.
Täytteen tarkoitus on pitää lintu mehevänä. Mokasin joskus nuoruudessani, kun en tiennyt syytä ja kuivakkahan siitä tuli. Itse pidän makeahkosta täytteestä, yleensä ainakin luumua ja omenaa mukaan.
Jossain vaiheessa saivat siellä joulukinkkujakin, firmat lahjoitti duunareille.
Jostain syystä mautonta kalkkunaa edelleen pari kertaa vuodessa syövät, eihän se kummosta ole.
Osta kaupasta valmista niin aika samallehan se maistuu. Tai sitten grillikana, siinä mausteet valmiina pinnassa.
No olen toki syönyt, itse asiassa laittanutkin useita kertoja - asun Englannissa (kohta 25 v.), ja täällä kalkkuna on varmaankin yleisin jouluruoka. (Sitä paitsi aivan samoin voi kyllä täyttää muitakin lintuja, ml. kanaa, eli ei se mitenkään kalkkunan erikoisuus ole. Eikä myöskään amerikkalaisten.)
Täyte voi olla melkein mitä vaan, mutta usein siinä on joko leipä/korppujauhot/riisi tms. hiilari pohjana, joka sidotaan kananmunalla, ja sitten makua yrteistä, sipulista, jne.; tai toinen yleinen vaihtoehto on hieman raakamakkaraa muistuttava massa, jossa on usein hedelmiä seassa (omenaa, kuivattua aprikoosia, jne.). Näillä täytetään yleensä se kaulaonkalo, siis ei varsinaisesti vatsaa (sehän onkin kalkkunassa melko suuri, eli menisi täytettä kilotolkulla), eikä sitäkään pakata aivan täyteen. Kypsennysaikaa täytyy lisätä, koska täytetty lintu kestää pidempään paistua kuin täyttämätön.
Itse teen mieluummin niin, että paistan linnun tyhjänä, ja teen täytemassasta 'palloja' jotka paistan erikseen. Näin niihin tulee väriä, paistoaikaa on helpompi säätää, eikä linnun paistoaikaa tarvitse miettiä uudestaan.
Lontoossa asuva kirjoitti:
No olen toki syönyt, itse asiassa laittanutkin useita kertoja - asun Englannissa (kohta 25 v.), ja täällä kalkkuna on varmaankin yleisin jouluruoka. (Sitä paitsi aivan samoin voi kyllä täyttää muitakin lintuja, ml. kanaa, eli ei se mitenkään kalkkunan erikoisuus ole. Eikä myöskään amerikkalaisten.)
Täyte voi olla melkein mitä vaan, mutta usein siinä on joko leipä/korppujauhot/riisi tms. hiilari pohjana, joka sidotaan kananmunalla, ja sitten makua yrteistä, sipulista, jne.; tai toinen yleinen vaihtoehto on hieman raakamakkaraa muistuttava massa, jossa on usein hedelmiä seassa (omenaa, kuivattua aprikoosia, jne.). Näillä täytetään yleensä se kaulaonkalo, siis ei varsinaisesti vatsaa (sehän onkin kalkkunassa melko suuri, eli menisi täytettä kilotolkulla), eikä sitäkään pakata aivan täyteen. Kypsennysaikaa täytyy lisätä, koska täytetty lintu kestää pidempään paistua kuin täyttämätön.
Itse teen mieluummin niin, että paistan linnun tyhjänä, ja teen täytemassasta 'palloja' jotka paistan erikseen. Näin niihin tulee väriä, paistoaikaa on helpompi säätää, eikä linnun paistoaikaa tarvitse miettiä uudestaan.
Höpöhöpö. Ei sinne kukaan mitään korppujauhoa tai leipää tunge, missä on kananmunaa. Mistä sä ees keksit moisen karsean idean
Lontoossa asuva on oikeassa miten kalkkuna taytetaan. Jouluna on yleisin kastanja tayte. Ja karpalo hyyteloa tarjolla myos.
Vierailija kirjoitti:
Lontoossa asuva on oikeassa miten kalkkuna taytetaan. Jouluna on yleisin kastanja tayte. Ja karpalo hyyteloa tarjolla myos.
Kastanjatäyte ja karpalohyytelö varmasti kuuluukin, mutta ei sinne mitään leipää/korppujauhoa munineen tungeta
Tekisi mieli kokeilla joskus. Kokonainen kalkkuna pakastimettomaan sinkkutalouteen on kyllä vähän liian iso pommi syötäväksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lontoossa asuva on oikeassa miten kalkkuna taytetaan. Jouluna on yleisin kastanja tayte. Ja karpalo hyyteloa tarjolla myos.
Kastanjatäyte ja karpalohyytelö varmasti kuuluukin, mutta ei sinne mitään leipää/korppujauhoa munineen tungeta
Kyllä vain tungetaan.
https://www.jamieoliver.com/recipes/turkey-recipes/the-best-roast-turke…
Stuffingia voi toki tehdä ilman korppujauhoa ja / tai munaa, mutta niitä myös aivan yleisesti käytetään.
Laitoin kerran jouluksi täytetyn kalkkunan jotakin netistä löytynyttä, monipolvista reseptiä noudattaen. Aineksia oli paljon ja työvaiheita myös. Siihen nähden maku oli ok, muttei mitenkään kovin erityinen.