MIten teette kastikkeen lihapullille/nakeille
Siis sellaisen tavallisen vaikka perunoiden kanssa, mä olen aina ollut ihan tumpelo kokki, jam ietin, miten yleensä ihmiset tekevät.
Kommentit (8)
ripottelen vähän jauhoja päälle ja sitten lisään vettä. Kun alkaa kiehua lisään lihaliemikuution ja annan porpattaa jonkun aikaa. Mausteita tietysti laitan myös.
Nyt yritän opetella pois tuosta lihaliemikuution käytöstä ja ajattelin seuraavaksi kokeilla vehnäjauhojen tilalla maizenaa tai vehnäjauhojen kanssa soijaa. Tykkään kun kastikkeessa on väriä.
En koskaan käytä kermaa enkä rasvaa kastikkeen tekoon.
Paahdan jauhoja kuumalla pannulla (ilman rasvaa), saa mennä ruskeaksi, mutta ei palaa. Sitten siihen kylmää vettä norona, samalla vispaten. Veden määrä riippuu jauhojen määrästä, lisätessään näkee, miten paljon pitää laittaa
Keitellään hiljaa 10 min, maustetaan maun mukaan. Soijakastike on hyvää, oliiviöljyinen lihaliemikuutio tai fondi käy, lisäksi pippuria, yrttejä tms muun ruoan mukaan. Kerma pyöristää mukavasti. Öljykin toimii, jos rasvaa haluaa.
Sitten nakit tai lihapullerot sekaan ja kuumaksi.
eivät kastiketta kaipaa, ovat niin hyviä sellaisenaan pastan kanssa, ei syödä perunaa. Nakkeja syödään harvoin ja silloin vain munakkaassa, joten niillekään en kastikkeita tee
pistän nakit/lihapullat kattilaan, vettä perään ja teen suurusteen maizenasta.Mausteita,soijakastiketta,ruokakermaa,vähän mustapekka-tuorejuustoa..Kannattaa kokeilla rohkeasti eri vaihtoehtoja.Meillä mies on rohkeampi kokeilemaan eri vaihtoehtoja ja hän tekeekin paljon maukkaampia kastikkeita kuin minä!
teen joskus ruskean kastikkeen niin, että ensin kuumennan pannulla lihapullat tai nakit ja sipulit. Sitten ne pois ja samalle pannulle Keijua ja jauhoja, ja pyörittelen ne ruskeiksi. Sitten lorauksina vedenkeittimestä kuumaa vettä ja muovivispilällä sekoittaen ensin tahnaksi ja sitten keitellen noin 10 min. aikana välillä vettä lisäillen, näin ei tule kokkareita. Mausteina joskus lihaliemikuutio, joskus myllystä pippuria, suolaa, yrttejä, paprikamaustetta tms. Joskus lorautan sekaan ketsuppia.
Avainsana on tuo joskus, eli en tee tätä kastiketta kovin usein ja lihaliemikuutioita meillä käytetään joskus harvoin. Tästä syystä en pelkää rasvaa enkä kuutioita, kun niitä ei käytetä säännöllisesti! Tosiasiahan on, että kuution arominvahventeet tekevät ruuan kyllä hyvän makuiseksi. (Ja kyllä, saavat yleensä ihmisen syömään liikaa...)
Terveellisiä liemikuutioita ovat Reformin luomukuutiot, niissä ei ole arominvahventeita! Pahempana peikkona muutenkin pidän valmiita kastikepusseja, sillä niissä on lähes poikkeuksetta kovetettua kasvirasvaa, joka on se rasvoista pahin!
Mutta kuten sanottu, olen kohtuus kaikessa -tyyppiä, joten mielestäni meillä syödään terveellisesti.
meillä on nakkikastiketta ja perunaa, teen kyllä ihan perinteisen ruskean kastikkeen. Eli ruskistan ensin pannulla voita (ihan oikeaa voita), siihen jauhoja niin että saadaan tahnamainen koostumus. Annetaan jauhojen ruskistua sopivasti. Lisätään vettä vähitellen, jatkuvasti puuhaarukalla tai -lastalla sekoittaen. (Tässä vaiheessa voi ottaa pannun pois kuumalta hellalta) Kun koostumus on sopivaa, maustan suolalla. Ihanaa tulee, lasten herkkua. Voi muuten suolan lisäksi lorauttaa ketsuppia tai soijakastiketta. Ja kermaakin saattaa joskus lirahtaa vähän mukaan.
Mitään terveysruokaahan tuo ei ole, sitä epäterveellisyyttä voi sitten kompensoida vaikka runsaalla salaatilla :)
sitten googlaat ruskean kastikkeen ohjeen. Voit soveltaa paljonkin. Onnea;)