Ilmakuivatut turskat Norjassa
Vauvapalstaltahan löytyy vastaus kinkkisimpäänkin kysymykseen, joten tässä omani, joka on mietityttänyt jo pitkään: Norjassa ajellessa kesäisin ei voi olla kiinnittämättä huomiota kalankuivaustelineisiin, joissa roikkuu turskaa kuivumassa ihan taivasalla. Ympärillä ei ole verkkoja tai muutakaan. Olemme monasti ihmetelleet, että miksi lokit eivät pyöri siinä ympärillä, vaan kalat saavat olla ihan rauhassa. Googlettelukaan ei ole tuonut varmaa vastausta; muutamalla sivustolla on vaan todettu, että kuivaaminen suojelee kalaa linnuilta. Mutta eihän tässä oikein ole logiikkaa, sillä tunnetusti lokeille kelpaa mikä tahansa syötävä ja jo sen sieraimia huumaavan hajunkin luulisi houkuttelevan lintuja paikalle.
Joten, onko jollakulla palstalaisella varmaa tietoa tähän arvoitukseen?
Kommentit (10)
Vierailija kirjoitti:
Ikävää kuvailla osaa Skandinavian asukkaista ilmakuivatuiksi turskiksi.
Miksi pidät ikävää?
Ei se haittaa, jos joku lokki käy nurkasta järsimästä, vientiinhän ne menee. Ei o kato EU-direktiivejä riesana.
Tuota en ole tajunnutkaan ihmetellä :) Sitä sen sijaan olen joskus miettinyt, miten ne ylipäänsä voivat kuivua sillä sademäärällä...
Vierailija kirjoitti:
Tuota en ole tajunnutkaan ihmetellä :) Sitä sen sijaan olen joskus miettinyt, miten ne ylipäänsä voivat kuivua sillä sademäärällä...
Meren rannalla tuulee lähes aina. Turskat on vaakasuorassa.
Samalla systeemillä kuivataan pohjosessa poronlihaa. Eipä niitäkään korpit vie.
Vierailija kirjoitti:
Ei se haittaa, jos joku lokki käy nurkasta järsimästä, vientiinhän ne menee. Ei o kato EU-direktiivejä riesana.
Tietämätön, Norja on käytännössä niin jäsen kuin voi olla olematta EU jäsen.
Olen miettinyt samaa, että minun tulkintani: lokit ovat hyviä lentämään, mutta täysin onnettomia kiipeilijöitä. Ne voivat syödä mitä vaan, joka on maassa tai vedessä, tai jos sen saa kaapattua mukaan nopella syöksyllä. Mutta nuo kuivuvat kalat roikkuvat ilmassa ahtaan kehikon alla, ja niihin on vaikea päästä käsiksi siellä.
Sitä en ymmärrä, miksi näppärämmät korpit eivät vie niitä.
Vierailija kirjoitti:
Olen miettinyt samaa, että minun tulkintani: lokit ovat hyviä lentämään, mutta täysin onnettomia kiipeilijöitä. Ne voivat syödä mitä vaan, joka on maassa tai vedessä, tai jos sen saa kaapattua mukaan nopella syöksyllä. Mutta nuo kuivuvat kalat roikkuvat ilmassa ahtaan kehikon alla, ja niihin on vaikea päästä käsiksi siellä.
Sitä en ymmärrä, miksi näppärämmät korpit eivät vie niitä.
No niinpä. Korpeillehan kelpaa haisevimmatkin raadot, miksi ei turskat?
Suola on se salainen ase. Suola myös edistää kuivumista ja kuivuneen kalan käsittelyä sekä säilymistä. Usein kalojen päällä on naruverkko, silmäkoko n 5*5cm. Sama tekniikka poromiehillä Lapissa kun lihaa kuivaavat, suola siinäkin nesteitä hiostaa.
Ikävää kuvailla osaa Skandinavian asukkaista ilmakuivatuiksi turskiksi.