Auttajaa jouluruokavinkeissä! Kyse joulun ALKUPALOISTA!
Yllättäen joulupöytään tulee eräs isäni ystävä koska jotkin henk.koht syyt, ei kuulu minulle enempää. Ja oikein mielelläni otamme yhden lisää koska muuten joulupöydässä olisikin vain kolme ihmistä, neljäs on tervetullut.
Ongelma siinä, että hän ei syö kalaa. Ei ollenkaan. Kuulemma ei ole ongelma vaikka ei olisi mitään alkuruokia ja hän on seuraan tyytyväinen. Mutta MINÄ haluan joitain liha-alkupaloja hänelle ja toki muillekin. Yleensä meillä on paljon erilaisia kalaruokia alkuun ja niin tälläkin kertaa. Mutta haluan ainakin muutamat liha-alkuruoat, haluan että kaikille on kaikkea. Eikä haittaa yhtään muutamat lisäruoat pöydässä.
Joten mitä kylmiä liha-alkupaloja kalojen lisäksi?
Kommentit (16)
Lihahyytelö, maksapasteijat ovat semmoisia monen joulupöytään ihan perinteisestikin kuuluvia. Yksi tuttuni himoitsee hevosen kylmäsavupaistia joulupöytään.
No takuuvarmat alkupalat on erilaiset pateet, ankka- karpalo- maalaispatee, HK:n Kalaasi jne. Vähintään 2-3 erilaista on hyvä laittaa tarjolle. Parmankinkku ja hunajameloni on takuuvarma klassikkoyhdistelmä, joka toimii aina kaikille. Myös jotain jouluista salaattia, esim Waldorf-salaattia on hyvä olla pateen seurana.
Italialaisia antipastoja: parman kinkkua, salamia jne.
Kylmäsavuporoa tms, täytettyjä herkkusieniä, suolakurkkua, smetanaa, sipulihaketta, artisokkaa, erikoismakkaraa jne.
Kaloja syön eniten joulupöydässä, mutta asiaan kuuluu myös poromousse ja kylmät ruotsalaisittain valmistetut lihapullat sekä vihersalaatti.
ensinnäkin usko, että kyseinen herrasmies on tyytyväinen teidän seuraanne.
toiseksi, olet ihana emäntä, kun haluat yllätysvieraalle myös tarjota.
Korona-aikana tulee mieleen, että onko viisasta tavata vierasta ihmistä? tuon olette varmaan pohtineet, joten tässä ehdotuksia:
Täytetyt kananmunapuolikkaat, muutamaa erilaista leikkelettä. Kerro ongelmasi esim. kaupan lihatiskillä.
Lisäksi vihersalaattia.
Paahtopaistia, pateita, jotain parempaa makkaraa ja vaikka jotain kylmäsavuporoa tai muuta kylmäsavuleikkelettä.
Noista pateista kysymys! Tyhmä kysymys...en itse juuri pateista välitä mutta tarjolle voin kyllä muita varten laittaa ja itsekin vähän ottaa. Mutta otatteko niitä lautaselle kuten muita alkuruokia vai laitatteko leivälle vai miten syötte pateen :D
Vierailija kirjoitti:
Noista pateista kysymys! Tyhmä kysymys...en itse juuri pateista välitä mutta tarjolle voin kyllä muita varten laittaa ja itsekin vähän ottaa. Mutta otatteko niitä lautaselle kuten muita alkuruokia vai laitatteko leivälle vai miten syötte pateen :D
Pateet: Toimii paahtoleivän (paahdetut) tai keitetyn perunan kanssa. Riippuu ihmisestä kumpi on mieluisampi.
Meillä minä en syö kalaa joten joulupöydän alkupalaherkut muiden syödessä kalaa ovat seuraavat:
- juuri nämä pateet (2-3 erilaista)
- kylmäsavuporo-piparjuurituorjuustomousse (toimii perunan kanssa, miksei myös paahtoleivän kanssa)
- sienisalaatti ja Waldorfin salaatti
- riimihärkä
- kananmunanpuolikkaat
- valkosipulisuolakurkku
- kasvisterriini
Tottakai kalaa syövät syövät näitä myös halutessaan mutta itse syön siis näitä.
Vierailija kirjoitti:
Noista pateista kysymys! Tyhmä kysymys...en itse juuri pateista välitä mutta tarjolle voin kyllä muita varten laittaa ja itsekin vähän ottaa. Mutta otatteko niitä lautaselle kuten muita alkuruokia vai laitatteko leivälle vai miten syötte pateen :D
Pateet voi laittaa näyttävästi kokonaisena tarjolle ja kukin leikkaa siitä haluamansa kokoisen palan. Ja tosiaan joku salaatti toimii lisukkeena, esim päärynä-sinihomejuustosalatti tai se waldorf-salaatti.
Jos mä söisin noita alkupaloja, jäisi kinkku järsimättä, samoin laatikot+muut sörsselssönnit.
Tein miniblinejä. Meillä ne syödään perinteisesti mädin kanssa mutta olen joskus tehnyt myös porolisuketta.
Savuporoa muruina, smetanaa t ukkojuggea, ruohosipulia.( Sopii myös uuniperunoille ja wrappien täytteeksi)
Leikkeleitä, lihapullia, perunasalaattia