Konstit on monet sano emäntä kun kissalla pöytää pyyhki. Ruisleipäset
Litra vettä. Ruisjauhoja n 3-5 desiä vatkataan sekaan. Loraus, n. puoli desiä hapankurkkujen säilöntälientä. Siirappia tai sokeria hiukan, suolaa. 50-75g hiivaa, olosuhteiden mukaan.
Viedään lämpimään pariksi tunniksi. Varo ettei kuohu astian yli. 5 litran sanko varmaan kätevin.
Parin tunnin päästä sekoitetaan jauhoja maun mukaan. Voi laittaa muitakin jauhoja kuin ruisjauhoja, ainakin alkuun kun treenaa tätä leivän tekoa, niin vehnäjauhoilla saa nousemaan varmimmin. Taikina saa jäädä löysähköksikin. Ei mitään nostatuksia tässä vaiheessa. Kauhalla ja lusikalla kauhotaan tämä taikina kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille ja annetaan nousta ja ennen uuniin laittoa leipäset pistellään tai ei riippuen taikinan koostumuksesta.
Paistetaan keskitasolla 225 astetta n. 15 minuuttia.
ps. tuo hapankurkkujen liemi ei ole välttämätöntä, mutta saa kyllä taikinassa pöhinää aikaan.