Näin teet ruskean kastikkeen!
Laita teflonpannulle voita. Ruskista voita miedolla lämmöllä hetki.
Lisää pannulle vehnäjauhoja (erikoisvehnäjauhoja, paketissa lukee että sopii suurustamisee) ja pidä edelleen lämpö miedolla.
Miedolla tarkoitan esim. induktioliedellä, jos asteikko 1-9, niin seiskalla.
Laita jauhoja sen verran että voista ja jauhoista muodostuu kostea, helposti liikuteltava massa. Mieluummin kiisselimäinen kuin muovailuvahamainen.
Kääntele/sekoittele vähän aikaa että massa ruskistuu.
Laske lämpö kutoselle.
Ota muovivispilä käteen ja lisää lämmintä vettä. Aluksi noin 2dl.
Sekoita saatanasti.
Lisää vettä ja sekoita uudestaan, ja taas.
Kun sopivan paksuista, anna kiehahtaa ja laske lämpötila neljään.
Keittele miedolla lämmöllä 5-10 kunnes vehnäjauhot ovat kypsyneet.
Maustaminen onkin sitten maun mukaan.
Kommentit (37)
No sinähän verraton kokki olet! :)
Mitä suosittelet syötäväksi ruskean kastikkeen kanssa?
Vierailija kirjoitti:
No sinähän verraton kokki olet! :)
Mitä suosittelet syötäväksi ruskean kastikkeen kanssa?[/quote
🤣 Pottuja
Jauhot voi myös paahtaa tummiksi ensiksi ja siihen lisätä muut aineet.
Voiko ruskeaa kastiketta syödä niin kuin keittoa?
Syvä lautanen ja siitä lusikalla?
"Laske lämpö kutoselle"
Paha laskee, kun mulla kolmosella on jo täysillä
Jos väri ei miellytä, niin vähän siirappia joukkoon. Pehmentää myös makua.
Hyi yäk. Kuka tekee 2020 ruskeaa kastiketta?
Vierailija kirjoitti:
Voiko ruskeaa kastiketta syödä niin kuin keittoa?
Syvä lautanen ja siitä lusikalla?
Voi sitä syödä jos haluaa. Mä tykkäsin pienenä kovasti tuosta ruskistetusta voi+jauhosörsselistä (ennen nesteen lisäämistä). Äiti antoi mulle lusikallisia suoraan sieltä pannulta :D. Mulla oli lapsena muutenkin vähän outoja makumieltymyksiä.
Vierailija kirjoitti:
Hyi yäk. Kuka tekee 2020 ruskeaa kastiketta?
On tulossa taas. Ehkä enteilee lamaa?
Entä jos ei ole teflon pannua tai induktioliettä????
Vierailija kirjoitti:
Jauhot voi myös paahtaa tummiksi ensiksi ja siihen lisätä muut aineet.
Juuri näin. Ruskistuu ihan yhtä hyvin. Itse olen käyttänyt molempia tekniikoita, eikä lopputuloksessa tai oikein muutenkaan ole juurikaan eroa.
Mitä tuohon kastikkeeseen tulee, niin kyllähän nyt olis voinut hieman avata, miten siitä kastikkeesta saa sellaisen, joka vähän maistuukin joltain. Tuohan oli pelkkä runko, joka maistuu lähinnä pahville. Itse lisään joko lihaliemikuution (tai osan siitä määrästä riippuen), tai annosfondin, lorauksen soijakastiketta pienen lorauksen ketsuppia, tai sinappia, pari kierrosta mustaapippuria ja tietenkin kuullotettua sipulia.
HOX: helpointa jos kuullotat sipulin ennen aloittamista
Onnistuuko, jos ei ole obduktioliettä?
Vierailija kirjoitti:
Entä jos ei ole teflon pannua tai induktioliettä????
Ei hätää, perinteinen liesi käy hyvin kun käytät teräskattilaa ja sekoittamiseen teräsvispilää. Paahtuminen tapahtuu tasaisesti, kun korkea kattila ja vispilä yhdistelmä mahdollistaa raivokkaan sekoittamisen. Sitten ei kannata lopussa sekunniksikaan lopettaa sekoittamista vaan iskeä kattilan pohja lavuaariin laskettuun jäähdytysveteen.
Tällä menetelmällä jauhoja voi paahtaa kerralla aika isonkin määrän ja osan voi pakastaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Entä jos ei ole teflon pannua tai induktioliettä????
Ei hätää, perinteinen liesi käy hyvin kun käytät teräskattilaa ja sekoittamiseen teräsvispilää. Paahtuminen tapahtuu tasaisesti, kun korkea kattila ja vispilä yhdistelmä mahdollistaa raivokkaan sekoittamisen. Sitten ei kannata lopussa sekunniksikaan lopettaa sekoittamista vaan iskeä kattilan pohja lavuaariin laskettuun jäähdytysveteen.
Tällä menetelmällä jauhoja voi paahtaa kerralla aika isonkin määrän ja osan voi pakastaa.
Olet perehtynyt aiheeseen kiitettävästi.
Karjalan paistin kera valmistan usein perineisen Terijoki-kastikkeen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Hyi yäk. Kuka tekee 2020 ruskeaa kastiketta?
On tulossa taas. Ehkä enteilee lamaa?
Olen pannut saman merkille.
Hyvää makua saa kuullottamalla sipulia mukaan. Soijakastiketta, lihalientä tai ketsuppia lisäämällä. Kermaa voi laittaa joukkoon. Smetanaa, suolakurkkua. Suolaa, mustapippuria jne. Mitä vaan.