Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Onko joku tehnyt itse kombutsaa/volgasieniteetä?

Vierailija
10.03.2020 |

Miten aloitit homman? Saitko tai ostitko jostain tuon volgasienen/scobyn vai kasvatitko sen itse? Jotkut eivät ilmeisesti aloita hommaa sienen avulla ollenkaan. Se sienihän kuitenkin kasvaa tuon prosessin aikana siihen pintaan. Se ei ole oikeasti siis sieni, mutta siksi sitä usein kutsutaan.

Oletko tehnyt jotain ylimääräisellä "sienikasvustolla"? Sitä voi ilmeisesti syödäkin ja Youtubessa joku oli tehnyt siitä tekonahkaa.

Itse aloitin nyt Puhdistamon perinteisellä luomukombutsalla, teellä ja sokerilla. Saa nähdä, meneekö tuo vain homeeseen vai lähteekö prosessi käyntiin. Tuo Puhdistamon kombutsan vaikutti parhaalta saatavilla olevalta vaihtoehdolta.

Joskus melkein 20 vuotta sitten yhden kaverini mummo teki "volgajuomaa" ja se oli todella hyvää. Kun kuulin, että se oli kombutsaa, niin homma rupesi kiinnostamaan, mutta en tunne ketään, jolta sienen saisi ja Ruohonjuuren sieni maksaa 30€. Kokeilen ensin mieluummin halvempia ja epäsosiaaliselle ihmiselle sopivia keinoja...

Kommentit (11)

Vierailija
1/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sieni!

(Nostan vielä)

Vierailija
2/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nostan vielä kerran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen tehnyt. Kasvatin itse kaupan (Puhdistamon maustamattomasta) kombuchasta scobyn ja aloitin sillä. Ylimääräiset scobyt ovat "hotellissa" eli lilluvat liemessä purkissa ja olen jakanut niitä eteenpäinkin. Facebookin Kombucha ja kefiiri-ryhmään kannattaa liittyä.

Vierailija
4/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Olen tehnyt. Kasvatin itse kaupan (Puhdistamon maustamattomasta) kombuchasta scobyn ja aloitin sillä. Ylimääräiset scobyt ovat "hotellissa" eli lilluvat liemessä purkissa ja olen jakanut niitä eteenpäinkin. Facebookin Kombucha ja kefiiri-ryhmään kannattaa liittyä.

Kiva tietää, että joku on onnistunut kasvattamaan scobyn tuolla samalla Puhdistamon kombutsalla, jota tosiaan itsekin käytin. Jos tämä ei onnistu, niin varmaan koitan hommata scobyn noiden ryhmien kautta.

Katselin jotain youtube-videoita scobyn kasvattamiseen liittyen ja kaiketi tämän pitäisi olla ihan hyvä metodi. Toiset eivät ilmeisesti käytä tuota sientä ollenkaan ja pitävät sitä lähinnä kombutsan sivutuotteena.

Olen itse selaillut noita juttuja redditissä. Jostain syystä innostuin hiljattain fermentoinnista ja sitä kautta törmäsin taas kombutsaan. On jännää, miten hiivoja, bakteereja ja sen sellaisia pystyy käyttämään ruoanlaitossa. Epäilen, että ihmisen oikeastaan pitäisikin saada niitä ravinnostaan enemmän kuin nykyään saadaan.

Tuo "scoby hotel" on sanana jotenkin todella hauska.

ap

Vierailija
5/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minulla kasvatus vei pari kuukautta. Kannattaa välillä lisätä makeaa vihreää teetä jos ei muuten ala kasvaa.

Vierailija
6/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miten siitä puhdistamon juomasta lähdetään etenemään? Peruskombuchan ohjeet löytyvät, mutta miten saada tuo sieni aikaiseksi sitä varten

Eri

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Scobyja saa ekokaupoista, FB-ryhmän lisäksi.

Jos kokeilee kombutsajuomalla, niin juoma pulloa laakeampaan, pölyltä suojattuun avoimeen astiaan. Voi lisätä sokeroitua teetä. Sitten unohda pöydälle, kunnes kalvo/nahka/scoby on kasvanut. Omaan kombutsajuomaani kasvaa scoby ajan kanssa, jos jätän pullonloput pöydälle.

Vierailija
8/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Minulla kasvatus vei pari kuukautta. Kannattaa välillä lisätä makeaa vihreää teetä jos ei muuten ala kasvaa.

Haaveilen totta kai, että tämä tapahtuisi nopeammin, mutta pitää kai kuitenkin varautua noinkin pitkään odotukseen. Osaapa sitten ainakin arvostaa työnsä hedelmiä.

Mihin vuodenaikaan kasvatit scobya? Prosessi olisi kai nopeampi, jos olisi kesä ja lämmintä.

Mulla on pitkäaikaisempaa kokemusta lähinnä leipäjuuresta. Oikeasti todella hyvää leipää rupesi syntymään vasta parin kuukauden päästä, vaikka söin kyllä aikaisemmatkin ja muutkin tykkäsi. Siitä vaan puuttui "se jokin". Jokainen satsi oli kuitenkin entistä parempi. Kombutsa vaatii varmasti samaa pitkäjänteisyyttä.

ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miten siitä puhdistamon juomasta lähdetään etenemään? Peruskombuchan ohjeet löytyvät, mutta miten saada tuo sieni aikaiseksi sitä varten

Eri

Olen vasta aloittelemassa, joten osaan vain suurin piirtein neuvoa. Itse tein vahvaa mustaa teetä ja lisäsin siihen runsaasti sokeria. Sitten kaadoin sekaan Puhdistamon kombutsapullollisen. Noudatin redditin englanninkielisen ryhmän neuvoja.

Jos osaat englantia, niin youtubessa on videoita aiheesta. Tässä on yksi:

ap

Vierailija
10/11 |
10.03.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä (joka ekana kerroin kasvattamisesta) kasvatin keväällä. Meni varmaan siksi niin kauan kun en tajunnut välillä lisätä sokeriteetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/11 |
15.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tässä suomenkielinen kattava ohje scobyn kasvatuksesta:

https://kombucha-keisari.fi/scobyn-kasvatus/

Musta tee on parasta scobyn kasvattamiseen.

Samalla nettisivulle on myös ohje kombuchan tekoon.