Kysymys eksoottisissa maissa lasten kanssa matkustaneille!
Huomasin tuolta Thaimaa-reppumatkailukysymyksestä, että täällä taita olla kokeneempia paikalla.
Pari kysymystä siis! Miten lapsenne on sopeutunut outoon ruokaan? Mitä on syönyt esim. Thaimaassa, tai Afrikassa, jonne olemme itse lähdössä muutamaksi viikoksi leikki-ikästen kanssa? Huolestuttaa se, että itse paljon matkanneena tiedän, että terveydelle riskialtteinta on usein se ns. länsimainen safka (nimimerkillä myrkytyksiä itsekin kerännyt Egyptissä ja Intiassa), mutta nirppanokkani tuntien, mahtaako paikallinen maistua lainkaan? Mitä ipananne ovat suostuneet syömään? Vinkkejä?
Ja toinen kysymys koskeekin tuota terveyttä. Olen itse aina eka sairastumaan turistiripuliin. Mietiyttää lasten kannalta - usein kuulee, etteivät lapset ole sille niin kovin alttiita, mutta toisaalta, JOS se iskee, tilanne on nopeasti aika vakava. Onko jotain kokemuksia aiheen tiimoilta?
Kommentit (10)
Meillä lapset myös on totutettu syömään mitä vaan. Kotona kokkaillaan erikoisia ruokia, käydään etnisissä ravintoloissa jne. Aina joku ruoka maistuu. Millekään ranskalaiset ja hamppari linjoille emme ole ikinä lähteneet edes ulkomailla. Lapsille on tosi tärkeää saada maistaa kaikkea. Niin heille on opetettu.
Mieheni on lääkäri, joten meillä on aina kilo lääkkeitä mukana. Koskaan mieheni ei suostuisi ostamaan mistään kolmannesta maailman maasta mitään lääkkeitä. Osassa maita lääkelainsäädäntö on erilaista kuin meillä, ja paikallisissa lääkkeissä voi olla kemikaaleja, joita ei enää EU hyväksy. Varsinkaan lapsien kanssa pitää olla erikoisen varovainen lääkkeiden kanssa.
Turistiripulia meillä ei ole ollut koskaan. Vissyvedellä, käsidesillä ja sillä, että väistää kaikista sotkuisimmat keittiöt ollaan hyvin pärjätty. Varsinkin turistialueiden ulkopuolella paikat pidetään siisteinä. Turistialueilla usein iskee ahneus ja ruuat voivat olla vanhojakin.
Rennolla asenteella ja kiireettömyydellä pärjää missä vaan. Paljon näkee pelästyneitä turisteja, mutta niillä menee usein matka pilalle.
lapset on pienestä saakka syöneet ns etnisiä ruokia (aasialaista yms) jo täällä kotimaassa joten maku ei ole outo kun paikan päälle pääsee. Jos menee hotellialueille ja ottaa esim puolihoidon niin tarjolla on aina perusruokia joiden maku on samantyylistä kuin kotona spagetti ja soosi.
Sairastuminen on yksilöllistä, me olemme matkustaneet lasten kanssa runsaasti mutta koskaan, kukaan ei ole saanut vatsatautia reissussa. Kotimaassa kyllä olen saanut ruokamyrkytyksen kahvilan leivästä:D
oletteko paluumuuttajia vai onko teillä adoptiolapset? minkä ikäisiä olivat kun tulivat suomeen?
oli aivan ihana loma, syötiin ihan kaikkea sen enempää varomatta, ja mitään vatsaoireita ei tullut! Meillä nirsot lapset, mutta kyllä siellä löytyi hyvin syömistä.
Jotain kyllä löytyy missä mausteet eivät tule yli.
meillä on molemmat tytöt tuotu Kiinasta kotiin, joten vastailen myös ns. väärinpäin :)
Molemmat ovat hieman alkuun ihmetelleet suomalaista ruokaa, mutta ongelmitta syöneet sitä alusta asti. Ja mitään tartuntatauteja tai ripuleita sun muita ei kenellekään tullut kummallakaan hakumatkalla edes Kiinan trooppisella maaseudulla, huolehdimme käsihygieniasta ja käytimme tervettä järkeä esim. veden juomisen ja siinä pestyjen kasvisten syömisen suhteen.
Mukaan suositeltiin ripulin varalta Osmosalia ja ummetuksen varalta Imodiumia. Kukaan ryhmästä ei niitä tarvinnut, mutta oli hyvä olla mukana.
niin, jotain syömistä aina löytyy, ellei muuta niin riisiä ja keitettyä kananmunaa :) Hotelleissa ja ravintoloissa voi kysyä, olisiko lapsille jotain supermietoa syötävää, ainakin Kiinassa tämä toimi tosi hyvin. Ihan nakkeja nyt ei löytynyt, mutta kylläkin kananuudeleita, risotontapaisia yms.
Ensi talvena tarkoitus lähteä Intiaan muutamaksi kuukaudeksi.
(Innolla kuulisin myös kokemuksia Intiasta lasten kanssa, suuntana Kerala)
Meidän lapset ovat 4 ja 3-vuotiaita. Kotona syömme monipuolista ruokaa, eli tykkäämme kokata currejä, laksoja, erilaisia tagineruokia yms. Lapset ovat todella ennakkoluulottomia ruoan suhteen, söivät juuri laivalla kumpikin mustekalaa ja simpukoita.
Kannattaa totutella kotona näihin eksoottisempiin ruokiin. Pärjää sitten reissussa kun reissussa. Itse olen oppinut myös lapsesta asti syömään ennakkoluulottomasti kaikkea. Mausteita on lapsille laitettu jo vauvan soseisiin. Itse rakastan valkosipulia, taisi saada jo äidinmaidossa kumpikin valkosipulinhimon -grillatut kokonaiset valkosipulit ovat kummankin herkkua.
Tuo lasten ripuli tosiaan on nopeasti heikoksi vetävä asia. Meillä joskus vatsat oireili Kreikassa, oksennustautia tai ruokamyrkytystä. Juotimme lapsille tavallista laimeaa sokerimehua johon lisäsimme hieman suolaa. Auttoi ja paranivat ilman lääkärissäkäyntiä. Intiaan varmaan otamme sitten mukaan ihan Osmosalit jne, mutta yleensähän paikallisiin pöpöihin toimivat paikanpäältä saadut rohdot. Maitohappobakteereita syömme myös reissussa.
Olispa kiva saada keskustelua aikaan tästä lasten kanssa reppureissaamisesta/ eksoottisemmista kohteista :)
Hauskoja matkoja kaikille
Esikoisen kanssa tein sen virheen että suostuin hänen ruokapelleilyihin mukaan :/ Nyt hän eläisi pelkillä nakeilla, lihapullilla ja ranskalaisilla,näin kärjistäen. Sain vielä kaksi lasta lisää, ovat syöneet monipuolista kotiruokaa höystettynä eksoottisemmilla ruoilla. Kaikki maistuu. Esikoinenkin onneksi on alkanut syömään laajemman skaalan mukaan.
Ei ap mutta asiasta kiinnostunut.