Mitä on lohturuoka?
Toisessa ketjussa kysytään parasta lohturuokaa (https://www.vauva.fi/keskustelu/3650991/mika-paras-lohturuoka-peukutuks…). Otsikossa kielletään veetuilu, joten kysyn tässä, koska kysymykseni varmaan tulkittaisiin veetuiluksi: Mitä se sellainen lohturuoka on? Ymmärtäisin, jos se olisi ruokaa jota syödään kun surettaa tai pännii niin ettei halua muuta kuin hautautua peiton alle - tai, ehkä halutaan syödä sitä lohturuokaa. Kuvittelisin, ettei silloin jaksa mitään tehdä, ei ainakaan kokata, mutta ketjussa kuitenkin kaikenlaista itsetehtyä kehutaan hyväksi lohturuoaksi. Olenko siis ymmärtänyt ihan väärin, mitä se lohturuoka on? Millaisessa tilanteessa sanotte, että syötte lohturuokaa?
Kommentit (8)
Monesti jotain kaloripitoista ja paljon hiilareita sisältävää "herkkua", jota ei joka päivä tulisi syötyä. Kyse ei ole jaksamisesta vaan siitä, että ruoasta tulee hyvä mieli (nostalgia tmv).
Ekaa vastaajaa mukaillen, usein just jotain hieman epaterveellisempaa hiilarimattoa, jonka syomisesta tulee autuas olo. :D
Tosin uusi tuttavuus mulla henkilokohtaisesti lohturuokaosastolla on korealainen bibimbap, joka ei ole edes mitenkaan hirvean epaterveellista tai hiilaripitoista (jos jattaa riisin pois), mutta sita syodessa tulee ihan alyttoman hyva olo. :D Ja se on siis kaytannossa vaan wokattuja vihanneksia, paistettua jauhelihaa ja paistettu muna itamaisilla mausteilla ryyditettyna.
Aha, olen siis ilmeisesti ymmärtänyt väärin.
Koska nuotiolla tai takassa paistettuun makkaraan liittyy minulla mukavia muistoja, niin se olisi minulle sitten lohturuokaa? Vaikka en haluaisi sitä erityisesti ollessani surullinen.
Mutta miten voi sitten ehdottaa jotakin ruokaa lohturuoaksi toiselle (esim. juuri nyt otsikko "Tamperelaisen huippukokin arkibravuuri on täydellistä lihattoman lokakuun lohturuokaa!"), sillä eihän uuteen ruokalajiin mitään nostalgisia muistoja liity?
Ja ei kai se kuitenkaan riitä lohturuoan kriteeriksi, että ruoasta saa mielihyvää? Pidän melkein kaikesta ruoasta (enemmän kuin ns. herkuista) - onko kaikki ruoka minulle sitten lohturuokaa? Ei kuulosta järkevältä.
Jatkan ihmettelyä vielä: Wikipedian määritelmän mukaan "Lohtusyöminen on syömistä, jossa henkilö pyrkii ruoalla säätelemään emotionaalista tilaansa."
Mutta onhan niitä emotionaalisia tiloja muitakin kuin lohduttautumisen tarve!
Itse jos haluan lohtua niin nukun, en syö. Mutta jot tarvitsen tarmoa, niin silloin syön jotain erityisen hyvää. Säätelen siis emotionaalista tilaani, mutta ei se lohduttautumista ole! Onko kysymyksessä silloin lohtusyöminen?
Niitäkin on, jotka syövät iloisena juhliakseen. Murheet voivat viedä ruokahalun kokonaan.
Vierailija kirjoitti:
Tekosyy syödä epäterveellisesti.
Tamahan se on pahkinankuoressa. :)
Ihmiset on niin fiksoituneita terveelliseen ruokavalioon, etta kun halutaan "lohduttaa" itseaan - vaikka toissa ollut huono paiva tai erityisen kipeat menkat - niin tehdaan se sitten vahemman terveellisella ruualla. Jos ajattelen omaa lohturuokalistaani, niin eihan se kylla maailman terveellisemmasta paasta ole: siivet parmesaani-valkosipuliperunalohkoilla, kunnon pizza mielellaan salamilla, shawarma-annos, grillattua kanaa ja perunasalaattia, sushia, hampurilainen ja ranskalaiset...
Noi on ruokia, mita ei normaalisti tule syotya koska ne on niin "epaterveellisia", siis tyyliin paivittain syotyna. Vaikka toki hyvaa ruokaa syodaankin joka paiva, mutta kevyemmin.
Itseasiassa noita lohturuokia tulee jonkin verran syotya viikonloppuisin, herkutteluna. Jotenkin vaikka katkarapu-pinaattipastasta tai linssimuhennoksesta ei saa samanlaista fiilista kuin salamipizzasta. :D
Suomalaiset eivät tajua mitä on lohturuoka. Tuolla toisessa ketjussa kertoillaan omia herkkuja, mikä ei tietenkään tarkoita lohturuokaa. :D
Comfort food is food that provides a nostalgic or sentimental value to someone, and may be characterized by its high caloric nature, high carbohydrate level, or simple preparation. The nostalgia may be specific to an individual, or it may apply to a specific culture.