Peruna ja verensokeri
Osaako joku kertoa, miten paljon erilaiset perunavaihtoehdot nostavat verensokeria toisiinsa verrattuna? Minulla on radi, ja olen huomannut että esimerkiksi riisiä tai valkoista pastaa en voi syödä lainkaan, mutta peruna menee silloin tällöin pieninä määrinä. Pohdinkin, mikä ravintolassa yleensä tarjolla oleva perunavaihtoehto olisi verensokeriystävällisin? Ranskalaiset, lohkoperunat, muusi, keitetyt, gratiini..?
Kommentit (10)
Vierailija kirjoitti:
Vaihda perunalisuke salaattiin, onnistuu käytännössä aina ravintoloissa. T: ykköstyypin diabeetikko
Näin teen useimmiten, mutta tulin miettineeksi onko se aina tarpeellista. Varmaan joku lusikallinen muusia tai puoli kouraa ranskalaisia olisi ihan ok. Ja jos liha-annos on hirmu pieni, niin nälkä ei välttämättä lähde jos salaatti on ainut lisuke.
Normaali keitetty peruna ok. Ranskalaiset yleensä nostavat reippaasti verensokeria, se rasva siinä kai. Toki on varmaan yksilöllistäkin, tunnen yhden diabeetikon joka syö paljon sipsejä ja väittää ettei se vaikuta (en tiedä valehteleeko, itselleen tai muille).
Eiköhän ne amylaasit pura sen glukoosiksi, eli verensokeriksi, olivat ne mitä tahansa lajikkeita?
Mulle taas keitetty peruna ehdottomasti pahin. Sama keitetty peruna jäähtyneenä, esim salaatissa tai sitten paistettuna jees, samoin ranskalaiset.
Yhdestä en luovu ja se on keitetty peruna silloin tällöin. Olen d2
Vierailija kirjoitti:
Eiköhän ne amylaasit pura sen glukoosiksi, eli verensokeriksi, olivat ne mitä tahansa lajikkeita?
Ainakin muiden ruokien kanssa vaikuttaa kyllä aika paljon missä muodossa ja minkä kanssa se nautitaan. Esimerkiksi rasva ja kuidut saattavat hidastaa hiilihydraattien imeytymistä ja siten loiventaa verensokeripiikkiä. Tällä logiikalla voisi olettaa, että esimerkiksi sipsit ja ranskalaiset nostavat verensokeria vain vähän, mutta tämä ei oman näppituntumani mukaan pidä paikkaansa.
Vierailija kirjoitti:
Mulle taas keitetty peruna ehdottomasti pahin. Sama keitetty peruna jäähtyneenä, esim salaatissa tai sitten paistettuna jees, samoin ranskalaiset.
Mulla sipsit on myös pahoja ja epäilisin samasta syystä että ranskalaiset ovat myös pahoja. Jos pitäisi veikata, niin epäilisin kuorineen valmistettuja perunoita tai tuhtia kermaista perunamuusia verensokerin kannalta parhaaksi. Mutta en siis ole varma.
-Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mulle taas keitetty peruna ehdottomasti pahin. Sama keitetty peruna jäähtyneenä, esim salaatissa tai sitten paistettuna jees, samoin ranskalaiset.
Mulla sipsit on myös pahoja ja epäilisin samasta syystä että ranskalaiset ovat myös pahoja. Jos pitäisi veikata, niin epäilisin kuorineen valmistettuja perunoita tai tuhtia kermaista perunamuusia verensokerin kannalta parhaaksi. Mutta en siis ole varma.
-Ap
Verensokerimittarillahan tuo selviää.
Hiilihydraatti nostaa verensokeria. Mulla tulee perunansyönnin jälkeen sokeripiikki, sen jälkeen verensokeri menee vauhdilla alas, ja tulee jo tunnin sisällä sellainen olo, ikäänkuin ei olisi syönyt mitään. Siksi en syö perunaa missään muodossa.
Vaihda perunalisuke salaattiin, onnistuu käytännössä aina ravintoloissa. T: ykköstyypin diabeetikko