Verensokeriarvo 1h, 2h syömisestä. Kuuluuko 2h arvo olla korkeampi kun 1h?
Olen raskaana ja mittailen sokereita kotona. Piti ottaa 1h jälkeen syömisestä sokerit, mutta multa tippui se "pistinkynä" ja sen kärki mikä säätelee pistosyvyyden lähti irti. Tippui tietenkin sohvan alle ja kun kovalla vaivalla sain sen kaivettua esiin, kissa bongasi sen ja leikki sillä oman aikansa. Pääsin siis ottamaan sokeriarvon 2h jälkeen syömisestä, ja luku oli 8,2.
Tästä johtuen kysyn onko sokerit korkeammalla 1 vai 2h syömisen jälkeen?
Kommentit (11)
Kävin itse sokerirasituksessa raskaana ollessa ja 1h arvo oli matalampi kuin 2h arvo. Johtuu varmaan siitä miten nopeasti sokeria siirtyy verenkiertoon. Ehkä se on yksilöllistä.
Vierailija kirjoitti:
No tietenkin ovat sen matalampia mitä pidempi aika syömisestä on kulunut.
Mietinkin tätä, mutta mulla on yleensä olleet 7 luokkaa nuo sokerit ja nyt ekan kerran oli noin iso luku, mutta oli myös eka kerta kun mittasin 1h sijasta 2h jälkeen.
Ap
Kuten ykkönen sanoi, tunnin arvo on korkeampi kuin kahden tunnin arvo. Aika korkealta vaikuttaa toi 2 tunnin arvokin.
Joskus näin jonkin käyrän, jossa esitettiin verensokerin reagointia. Heti aterian jälkeen se nousee mutta laskee melko pian selvästi, minkä jälkeen nousee uudestaan ja pysyy sen jälkeen tasaisena pitkään. Useiden tuntien paaston jälkeen se laskee taas, mutta nousee laskun jälkeen kuitenkin takaisin päin.
Vierailija kirjoitti:
Kuten ykkönen sanoi, tunnin arvo on korkeampi kuin kahden tunnin arvo. Aika korkealta vaikuttaa toi 2 tunnin arvokin.
Oon samaa mieltä ja pelästyin itsekin lukemaa ja elättelin toiveita että jos ne sokerit onkin korkeammat 2h kun 1h jälkeen, mutta kun koitin etsiä netistä tietoa, niin ei löytynyt mitään (tai en osaa käyttää oikeita hakusanoja) niin siksi kyselen täältä.
Mut mulla on ens viikolla neuvola niin voin sen kanssa jutella näistä sokereista jos ne on muutenkin noin koholla.
Ap
Joskus kahden tunnin arvo on reilusti korkeampi ja käyrä jatkaa nousuaan. Normaalia tämäkin, kaikki olemme erilaisia kropaltamme. T. Sairaanhoitaja
Riippuu paljon siitä, mitä olet syönyt. Nopeat hiilarit nostaa äkkiä, mutta esim. pitsa tai muu, missä on hiilareita JA rasvaa, nostaa sokerit vasta viiveellä. Samoin runsas proteiini nostaa sokeria vasta tuntienkin kuluttua.
T. Ykköstyypin diabeetikko
Vierailija kirjoitti:
Riippuu paljon siitä, mitä olet syönyt. Nopeat hiilarit nostaa äkkiä, mutta esim. pitsa tai muu, missä on hiilareita JA rasvaa, nostaa sokerit vasta viiveellä. Samoin runsas proteiini nostaa sokeria vasta tuntienkin kuluttua.
T. Ykköstyypin diabeetikko
Oli vasta aamupala kyseessä (unirytmi sekaisin) joten olin syönyt 2 sämpylää rasvalla ja juustolla sekä iso mukillinen "kahvia" josta puolet oli maitoa.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Riippuu paljon siitä, mitä olet syönyt. Nopeat hiilarit nostaa äkkiä, mutta esim. pitsa tai muu, missä on hiilareita JA rasvaa, nostaa sokerit vasta viiveellä. Samoin runsas proteiini nostaa sokeria vasta tuntienkin kuluttua.
T. Ykköstyypin diabeetikko
Oli vasta aamupala kyseessä (unirytmi sekaisin) joten olin syönyt 2 sämpylää rasvalla ja juustolla sekä iso mukillinen "kahvia" josta puolet oli maitoa.
Ap
Tuo setti voi hyvinkin nostaa sokereita parin tunnin ajan. T. Se diabeetikko
Lisään vielä, että aamuisin verensokeri yleensä nousee paljon herkemmin, ts. insuliinin tarve on suurempi kuin vaikka illalla. Johtuu mm. hormoneista ja aamunkoitto- ja get up -ilmiöistä, joita en nyt tässä käy selittämään sen tarkemmin, mutta netistä ja hoitotaholta saat varmasti lisää tietoa asiasta.
Käytännössä näkyy niin, että illalla voisit syödä saman aterian kuin tänään aamulla, ja vs ei nouse yhtä korkealle. Toki myös sokerin lähtötaso, päivän aktiivisuus, muut ruokailut, stressi, uni, mahdolliset tulehdukset, jopa helle, jne vaikuttavat verensokeriin.
Itse pyrin aamuisin välttämään suurta hiilarikuormaa, jolloin aamiaisenjälkeistä sokeripiikkiä ei tule. Syön siis usein esim. munakkaan aamiaiseksi ja lisään rasvaa mukaan.
Illalla sitten syön vapaammin hiilareita (lähinnä kasviksista) ja vastaavasti vähemmän rasvaa. Näillä keinoilla verensokeri on pysynyt erittäin tasaisena jo useamman vuoden.
T. Se ykköstyypin diabeetikko
No tietenkin ovat sen matalampia mitä pidempi aika syömisestä on kulunut.