Ketju ilmastoystävällisille resepteille
Jaetaan täällä ideoita ilmastoystävällisille ruokaideoille/resepteille.
Itse olen ajatellut, että ainakin kerran viikossa voisin tehdä jotain sellaista arkiruokaa, joka olisi nimenomaan ilmastoystävällistä. Ravitsevuus ja hyvä maku toki olisivat tärkeitä kriteereitä myös.
Välillä teen esimerkiksi tällaista. Mittasuhteet eivät ole niin justiinsa, ja tärkeää on hyödyntää sitä mitä on, eikä ostaa mitään "turhaan". Lopussa mainitut hummus tai fraiche notkistavat ruokaa hieman mutteivät ole välttämättömiä.
HYVÄN MIELEN OHRATTO
Torino täsjyväohraa
Sipulia
Kasvisten jämiä, esim. kesäkurpitsaa, paprikaa, porkkanaa - saa olla nuupahtamisen partaalla
Papuja oman maun ja saatavuuden mukaan, tölkkien tai pakasteiden jämät käy hyvin
Kasvislientä
Sitruunamehua (sitruunan jämästä tai pullosta)
Tuoreita yrttejä (jos on), hummusta ja/tai creme fraichea/kaurafraichea (jos on)
Freesaa sipulit, valkosipulit ja paloitellut kasvikset öljyssä. Lisää pavut. Lisää kasvisliemi ja täysjyväohra (mittasuhteet paketissa). Anna porista, kunnes ohra on kypsää. Lisää lopuksi tuoreita yrttejä ja/tai mausteita sekä sitruunamehua. Voit myös sekoittaa hieman hummusta joukkoon, tai jos sinulla on purkin jämä creme fraichea tai kaurafraichea, anna mennä.
Jos ruokaa jää yli, syö seuraavana päivänä tai pakasta. Voit myös koota jämän ympärille seuraavana päivänä tuoreen salaatin lisäämällä salaattia ja esim. tomaattia ja vaikkapa jotain hedelmää tai jos haluat taas hyödyntää jämiä, vaikka fetajuuston jämät.
Kommentit (7)
Vierailija kirjoitti:
Kaikki kasviskeitot, joihin voi freesata mitä vain käsillä olevia kasviksia paloiteltuina. Joukkoon sitten kasvislientä, ja mukaan voi lisätä punaisia linssejä. Voi soseutaa tai olla soseuttamatta. Jos ei soseuta, pieni määrä tomaattimurskaa voi elävöittää lientä. Maistuu, ravitsee ja täyttää, eikä kuormita ympäristöä.
Brasilialaista bataattia ja Espanjasta lennätettyjä tomaatteja.... Ei kaikki kasvikset ole ilmastoystävällisiä.
Vierailija kirjoitti:
Kaikki kasviskeitot, joihin voi freesata mitä vain käsillä olevia kasviksia paloiteltuina. Joukkoon sitten kasvislientä, ja mukaan voi lisätä punaisia linssejä. Voi soseutaa tai olla soseuttamatta. Jos ei soseuta, pieni määrä tomaattimurskaa voi elävöittää lientä. Maistuu, ravitsee ja täyttää, eikä kuormita ympäristöä.
Miten sä saat ne punaiset linssit tänne Turkista tai Kanadasta kuormittamatta ympäristöä??
Ei teillä kyllä reseptienne kanssa ole mitään käsitystä ympäristöystävällisyydestä, ei kasvatuksen eikä kuljetuksen suhteen. Jaatte vaan jotain hölynpölyn mukahyviä kasvisruokaohjeita. Hävetkäätten ja hankkikaa tietoa!
Voi taivas. En enää ihmettele miten Vihreät kerää ääniä nuorilta naisilta.
"Ei kuormita ilmastoa"...Eikä HAJUAKAAN mistä vaikka linssit roudataan. Enkä oikeen usko näiden opintotukihipstereiden käyttävän tähän aikaan vuodesta mitään kotimaista lähituotannon kesäkurpitsaa jne.
Unohdin aloituksessa mainita, että vasta harjoittelen tätä, kuten varmasti moni muukin. Harmi, että heti lynkataan - yhtä helppoa olisi sanoa vaikkapa: "Tiesithän, etteivät punaiset linssit ole kovin ilmastoystävällisiä. Voisit niiden sijaan käyttää esimerkiksi suomalaisia härkäpapuja."
Ja Suomi on iso maa, että etäisyydet voivat täälläkin olla pitkiä. Siksi olisikin hyvä, jos Suomessakin vielä tehostuisi alueellinen lähiruokasysteemien kehittäminen.
- AP
Perunoita raakoina tai keitettynä. Sitten heitetään etikkaa, sualaa, sitruunapippuria sekaan ja vot vot vot.
Kaikki kasviskeitot, joihin voi freesata mitä vain käsillä olevia kasviksia paloiteltuina. Joukkoon sitten kasvislientä, ja mukaan voi lisätä punaisia linssejä. Voi soseutaa tai olla soseuttamatta. Jos ei soseuta, pieni määrä tomaattimurskaa voi elävöittää lientä. Maistuu, ravitsee ja täyttää, eikä kuormita ympäristöä.