Pullan leipomisesta kysymys
Huh, sain juuri alustettua puolen litran pullataikinan nousemaan. Se on ihan vaan keittiössä puhtaan liinan alla kulhossaan. En ole paljoa leiponut, joten kuinka kauan annan sen kohota? Entäs sitten, kun olen pullat saanut pyöriteltyä, miten kauan niiden kuuluu nousta?
Minua ihmetyttää, kun hiiva täytyy liuottaa kädenlämpöiseen maitoon. Ok, mutta sitten lisään siihen jääkaappikylmän munan, miten käy hiivalle? Teinkö oikein, kun lämmitin maidon aika kuumaksi (tuntui kuumalta sormeen, mutta käden pystyi hyvin laittamaan kulhoon)? Niin sitten kun muna oli laitettu, neste oli vielä haaleanlämpöistä. Miten kävi hiivan? Miten oikeasti kuuluu tehdä?!
Kiitos kiltit leipurit!
Kommentit (12)
Nostatuksessa yleinen ohje taitaa olla, että annetaan nousta kaksinkertaiseksi. Itse annan nousta (sellaisessa tavallisen kokoisessa taikinakulhossa) niin kauan, että kulho on ääriään myöten täynnä.
Periaatteessahan munat pitäisi ottaa huoneenlämpöön etukäteen, mutta itsekin päädyn aina käyttämään jääkaappikylmiä ; ) Maito ei saa olla kovin paljon yli kädenlämmön, ettei hiiva kuole. En itse uskaltaisi käyttää sormeen kuumalta tuntuvaa (tuoreen hiivan kanssa; kuivahiivahan kestää ja vaatii vähän kuumempaa).
Leivotut pullat nostatan sen aikaa, kun uuni lämpiää. Noin vartti siis. Kun noussutta pullaa painaa varovasti sormella, se nousee takaisin.
Ja jos maito oli liian kuumaa, sun hiivas kuoli, eli taikina ei nouse. Annat kohota kaksinkertaiseksi nyt sen taikinan.. =)
Siis liian kuumaan maitoon. Kokeile lämpö kyynärpäällä tms, älä sormella.
Kanamunatkin kannattaa laittaa huoneenlämpöisinä, eli jos säilyttää niitä jääkaapissa, niin ottaa ajoissa esille. Nehän säilyy myös huoneenlämmössä.
Eka nostatus noin 30 min, toka noin 10 min.
Vierailija:
Huh, sain juuri alustettua puolen litran pullataikinan nousemaan. Se on ihan vaan keittiössä puhtaan liinan alla kulhossaan. En ole paljoa leiponut, joten kuinka kauan annan sen kohota? Entäs sitten, kun olen pullat saanut pyöriteltyä, miten kauan niiden kuuluu nousta?Minua ihmetyttää, kun hiiva täytyy liuottaa kädenlämpöiseen maitoon. Ok, mutta sitten lisään siihen jääkaappikylmän munan, miten käy hiivalle? Teinkö oikein, kun lämmitin maidon aika kuumaksi (tuntui kuumalta sormeen, mutta käden pystyi hyvin laittamaan kulhoon)? Niin sitten kun muna oli laitettu, neste oli vielä haaleanlämpöistä. Miten kävi hiivan? Miten oikeasti kuuluu tehdä?!
Kiitos kiltit leipurit!
itse korjaan tuota munien aiheuttamaa jäähtymistä sillä, että lisään voisulan kuumanpuoleisena ja sekoitan sen nopeasti joukkoon, ettei ehdi juurikaan vaikuttaa hiivaan ja muniin. Siinä vaiheessa taikinaa on jo enemmän, ja muut ainekset suojaavat hiivaa kuumenemiselta enemmän kuin alussa, kun on vain hiiva ja (liian kuuma?) maito.
Huoh, ihmekös, etten leivo useammin, kun tuntuu niin monimutkaiselta.
teen ja sinäkin teit), niin annan taikinan kohota melkein tunnin ja sitten leivon pullat. Pullien annan kohota pellillä puoli tuntia (liinan alla) ennen paistamista. Mulla ainakin toimii!
Yleensä otan munan ajoissa huoneenlämpöön ennen leipomista, mutta pullanpaistossa se kylmä muna (olipa rumasti sanottu) ei niin haittaa, paitsi siis jos munat tarvii vatkata, niin silloin ei kylmät munat! käy. Olipa taas naisellisen yksinkertaisesti sanottu, mutta kun kaikki asiat tarvii kertoa samassa lauseessa, ja olen vielä äidinkielenopettaja!
T. Nyt taas kolmannen lapsen kanssa kotiäitinä ja pullanpaistohommat jatkuu, se on niin nadee!
Ne voi myös lämmittää vesihauteessa. Pullataikinaan ei tarvitse laittaa kananmunaa. Mutta muista voidella ne kananmunalla.
En uskalla vielä kurkistaa liinan alle. Josko virkoaisi, kun antaa olla rauhassa.
Kylmä muna ei toden totta ole hyvä juttu ;-)
tällaset ketjut piristää sairastavan päivää
Taikinan pitää antaa nousta kaksinkertaiseksi, noin suurinpiirtein. Ja jo leivottujen pullien annat nousta vaikka 15 min, kyllä se riittää.
Taikina kuuluu tehdä niin, että otat kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, etteivät ne jäähdytä taikinaa! Ja hiivaa ei saa laittaa liian kuumaan nesteeseen, silloin ei toimi kunnolla.