Hätkähdyttävä tutkimustulos valmisruoasta – THL:n tutkija: ota nämä neljä asiaa huomioon, kun ostat ruokaa
Hätkähdyttävä tutkimustulos valmisruoasta – THL:n tutkija: ota nämä neljä asiaa huomioon, kun ostat ruokaa https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006005278.html
Kommentit (7)
No juu, nyt on hätkähdyttävää. Mitä nyt jo vuosikymmeniä paasattu tuosta, mutta siis ihan yllärinä tulee.
Ultraprosessoinnin kuningattaret Becel ja Benecol? Tuossahan puhuttiin yhtäaikaa prosessoinnista ja epäterveellisyydestä,ikäänkuin ne aina liittyisivät toisiinsa.
No olipa taas mullistavaa.
Jättäkää margariinit ja makeutusaineet hyllyyn ja syökää KOHTUUDELLA.
Ehkä tässä hätkähdyttää toimittajaa eniten se, että ultraprosessoitujen eilintarvikkeiden kulutuksen lisääminen 10 prosentilla lisäsi tutkimuksen mukaan kuolleisuutta 14 %:lla. Se on paljon.
Pitää joskus lukea kokonaan tuo JAMAssa julkaistu tutkimus, mutta sen verran vinkkaan asiasta kiinnostuneille, että elintarvikkeiden luokittelu prosessointiasteen mukaan ei suinkaan tarkoita automaattisesti sitä, että prosessoimaton olisi ihmiselle aina terveellisin tai jokainen ultraprosessoitu epäterveellinen. Esimerkiksi leivät, joihin on lisätty emulgaattoria (esim. kananmunaa) lasketaan ainesosiensa perusteella ultraprosessoiduiksi.
Jos luokittelu kiinnostaa, lue lisää NOVA-luokittelusta täältä (englanniksi).
THL:n voisi lopettaa, aikuisten päivähoitopaikka. Ai niin, niille pitäisi sitten keksiä joku uusi päivähoitopaikka.
Vierailija kirjoitti:
No oliko tuossa jotain uutta? Prosessoidut ruuat on täynnä glukoosisiirappia, suolaa ja kovetettuja rasvoja. Sen lisäksi niissä ei ole mitään kuitupitoista. Ts. eivåt ole ihmisravinnoksi kelpaavia.
Näitä ravinnoksi kelpaamattomia ruokia kuitenkin on kaupat ja ravintolat pullollaan ja samaa tarjotaan lapsille kouluissa ja päiväkodeissa. Ja suurin osa meistä syö niitä ilman ongelmia.
Huomasin tämän kun lapseni sairastui vaikeaan vehnäallergia. Hän ei pysty käyttämään mitään vehnäpohjaisia aineita. Niitä vehnäpohjaisia ovat juuri nämä joka paikkaan tungetut glukoosisiirapit ja muut lisäaineet.
Minulle tuli yllätyksenä, että näitä aineita löytyy lähes kaikista ruokatuotteista, lihaleikkeleistä, mausteseoksista, hilloista, liemikuutioista, jopa mehuista ja juustoistakin.
Niitä tungetaan ruokiin, sillä ne parantavat ruan rakennetta ja saavat sen tuntumaan kivemmalta suussa. Ja ennenkaikkea ne ovat halpoja.
Ravintolassa saa olla iloinen jos löytyy edes yksi täysin vehnätön ruoka vaihtoehto.
Kouluruokaa eivät ole saaneet vehnäallergiselle onnistumaan. Asenne on edelleen se, että jos tuote on gluteeniton niin se käy vehnäallergiselle. Ja sitten tarjotaan niitä glukoosisiirapilla tai muilla vehnäpohjaisilla ainella kyllästettyjä ruokia.
Tuoreiden käsittelemättömien raaka-aineiden käyttäminen on ilmeisesti liian kallista.
No oliko tuossa jotain uutta? Prosessoidut ruuat on täynnä glukoosisiirappia, suolaa ja kovetettuja rasvoja. Sen lisäksi niissä ei ole mitään kuitupitoista. Ts. eivåt ole ihmisravinnoksi kelpaavia.