Perinteinen hyvä imelletty perunalaatikko. Perusohje.
Perinteinen imelletty hyvä perunalaatikko perusohje:
Perinteistä perunalaatikkoa ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Makeus tulee imeltämällä 65-75 asteessa. Hyvä imeltymispaikka on 70 asteinen sähköuuni.
2 kg perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy oikeassa imeltymislämpötilassa.
4 rkl vehnäjauhoja
maitoa, tarvittava määrä vaihtelee lajikkeen ja halutun lopputuloksen mukaan
50-100 margariinia tai voita
1-2 tl suolaa
Imelletty hyvä perunalaatikko ohje:
Kommentit (4)
No missä se ohje on? Tuossahan oli vasta ainesosaluettelo.
Vierailija kirjoitti:
No missä se ohje on? Tuossahan oli vasta ainesosaluettelo.
Ohje oli editorissa täydellisenä, mutta katosi jonnekin. Yritän uudelleen.
Hyvä imelletty perunalaatikko
Perinteinen imelletty hyvä perunalaatikko perusohje:
Perinteistä perunalaatikkoa ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Makeus tulee imeltämällä 65-75 asteessa. Hyvä imeltymispaikka on 70 asteinen sähköuuni.
2 kg perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy oikeassa imeltymislämpötilassa.
4 rkl vehnäjauhoja
maitoa, tarvittava määrä vaihtelee lajikkeen ja halutun lopputuloksen mukaan
50-100 margariinia tai voita
1-2 tl suolaa
Imelletty hyvä perunalaatikko ohje:
1. Perunat voi keittää kuorittuina vähässä SUOLATTOMASSA vedessä ja soseutetaan keittoveteen, niin että saadaan puuromainen sose. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä.
2. Sose jäähdytetään noin 75-76 asteiseksi.
3. Jäähdytettyyn soseeseen lisätään ja sekoitetaan vehnäjauho.
4. Sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 3-4 tunniksi. Imeltymisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi nostaa 75 (80) asteeseen. Imeltymisen aikana sosetta sekoitetaan 2-3 kertaa ja samalla voi imeltymisen edistymistä seurata maistamalla.
5. Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ja suola. Soseeseen lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen velli.
6. Laita seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle ripotellaan voinokareita. Pinnalle voi ripotella myös korppujauhoa.
7. Paista 140-170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Kun paistamisen aloittaa kuumassa uunissa ja pinta saa väriä ja alkaa kupliminen, niin silloin lämpötilan voi alentaa 120-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.
Kodin kuvalehden ohjeella oon tehnyt. Netistä kun ohjeen katsoo, on kommenttikentässä asiantuntevanoloista tietoa imeltyislämpötiloista. Hyvin imeltyi!
Valion ohjeessa imellytys 55-60 astetta, yli 75 imeltyminen loppuu.
Että aika tarkkaa on, ilmankos ei ole aina onnistunut.