Syödäänkö USA:ssa ollenkaan voileipiä, joissa ei ole "kantta"?
Tai muuallakaan maailmassa? Siis sandwichejä, joissa on vähintään kaksi leipäpalaa ja täytteet keskellä. Onko "kanneton" voileipä vain suomalaisten ja ruotsalaisten juttu? Eli leipäpala, levite, päälliset.
Kommentit (16)
Vierailija kirjoitti:
Open face sandwich? Ei todellakaan ole vain suomalaisten juttu.
Vihdoin tälle asialle on englanninkielinen nimi! Asia on häirinnyt jo pitkään, joskaan ei niin paljoa että olisi alkanut sitä selvittämään. Kiitos!
Mun mies on britti ja hän tekee aina niin, että taittaa tuollaisen open face sandwichin puoliksi niin että siitä tulee ikään kuin normaali sandwich. Tai sitten toinen vaihtoehto on että leikkaa sen leivän pienemmiksi paloiksi että se on helpompi syödä. Ei ole tottunut syömään tällaisia suomalaistyyppisiä voileipiä joissa ei ole toista viipaletta päällä.
Italialaiset ainakin syövät bruschettoja eli vaaleaa leipää jonka päällä erilaisia päällysteitä, ilman kantta.
joo.nMutta sitten voina on maapähkinälevite.
Vierailija kirjoitti:
Mun mies on britti ja hän tekee aina niin, että taittaa tuollaisen open face sandwichin puoliksi niin että siitä tulee ikään kuin normaali sandwich. Tai sitten toinen vaihtoehto on että leikkaa sen leivän pienemmiksi paloiksi että se on helpompi syödä. Ei ole tottunut syömään tällaisia suomalaistyyppisiä voileipiä joissa ei ole toista viipaletta päällä.
Tuo on vähän hassua, "ei ole tottunut". Ei sillä että pitäisikään tottua, mutta eikö se nyt ole vain leivän haukkaamista? Vai ottaako joku suomalainen sitten Englannissa sen sarnien kannen pois, kun "ei ole tottunut" sellaista syömään?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mun mies on britti ja hän tekee aina niin, että taittaa tuollaisen open face sandwichin puoliksi niin että siitä tulee ikään kuin normaali sandwich. Tai sitten toinen vaihtoehto on että leikkaa sen leivän pienemmiksi paloiksi että se on helpompi syödä. Ei ole tottunut syömään tällaisia suomalaistyyppisiä voileipiä joissa ei ole toista viipaletta päällä.
Tuo on vähän hassua, "ei ole tottunut". Ei sillä että pitäisikään tottua, mutta eikö se nyt ole vain leivän haukkaamista? Vai ottaako joku suomalainen sitten Englannissa sen sarnien kannen pois, kun "ei ole tottunut" sellaista syömään?
Mä muuten otan aina kannellisista voileivistä kannen pois. Minusta nimittäin silloin leipä maistuu liikaa suhteessa täytteisiin ja kokonaisuus on kuivikas. Hampurilaisetkin teen kotona ilman kantta samasta syystä. Pikaruokapaikassa pakko tietty syödä kansineen kun ei ole haarukkaa ja veistä millä syödä.
Kyllä kai, mutta niistäkin näkyvät leikkaavan reunat pois, ainakin elokuvissa ja tv-ohjelmissa.
Omituista porukkaa. Parastahan leivässä on kuori.. mutta eipä siellä taideta kunnon leipää edes syödä, pelkkää paahtoleipää vain, jossa ei edes kunnon kuorta ole, mutta sekin leikataan pois.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mun mies on britti ja hän tekee aina niin, että taittaa tuollaisen open face sandwichin puoliksi niin että siitä tulee ikään kuin normaali sandwich. Tai sitten toinen vaihtoehto on että leikkaa sen leivän pienemmiksi paloiksi että se on helpompi syödä. Ei ole tottunut syömään tällaisia suomalaistyyppisiä voileipiä joissa ei ole toista viipaletta päällä.
Tuo on vähän hassua, "ei ole tottunut". Ei sillä että pitäisikään tottua, mutta eikö se nyt ole vain leivän haukkaamista? Vai ottaako joku suomalainen sitten Englannissa sen sarnien kannen pois, kun "ei ole tottunut" sellaista syömään?
Kai se on vähän sama juttu kuin jotkut suomalaiset syövät kiinalaisessa ravintolassa haarukalla ja veitsellä. Kyllä se puikoilla syöminenkin varmasti jotenkin onnistuisi, mutta omalla tutulla tavalla syöminen on helpompaa.
Minäkin tykkään syödä leivät mielummin ilman toista viipaletta päällä. Silloin leivän maku ei ole liian hallitseva ja kuiva. Toki silloin syön mielelläni kahden viipaleen leipiä, jos täytteitä on erittäin runsaasti ja sisällä jotain mehevyyttä lisäävää (dressing, majoneesi). Yleensä mulle kuitenkin riittää ohut leipäviipale (mielellään ruisleipä tai paahdettu vaaleampi leipä), jonka päällä on vain pari päällistä (leikkele/juusto/kananmuna/kurkku/tomaatti/salaatinlehti). Ne amerikkalaiset sandwichit, joissa saattaa olla kolme-neljäkin leipää päällekäin, on hankalia haukata :D
Saksassa ollessani, töissä siis, syötiin aina ilman kantta. Levitteet ja päälliset kuten meillä.
Sämpylöissä se ero, että valmiiksi myytävissä ei välttämättä ollut aina voita vaan esim. lihaviipaleen lisäksi väliin laitettiin vain sinappia.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä kai, mutta niistäkin näkyvät leikkaavan reunat pois, ainakin elokuvissa ja tv-ohjelmissa.
Omituista porukkaa. Parastahan leivässä on kuori.. mutta eipä siellä taideta kunnon leipää edes syödä, pelkkää paahtoleipää vain, jossa ei edes kunnon kuorta ole, mutta sekin leikataan pois.
Mä en leikkaa kuoria pois, mutta syön ne aina ekana, koska se kuoreton keskusta on paras osa :D
Suomessa ns. kolmioleivät eli ne kannelliset tehdään ihan liian paksuista ja karkeista siivuista. Leivän osuus suhteessa täytteesen on liian suuri. Englannissa leipä on usein paljon pehmeämpää ja siivut ohuempia. Aika vähän maailmalla näkee avoimia leipiä. Hotellien aamiaisella tunnistaa suomalaiset, jotka kasaavat erilaisia päällysteitä leivän päälle ja haukkaavat leivästä suoraan, muunmaalaiset usein syövät leikkeleet ja juustot ym. haarukalla ja veitsellä ja leivän erikseen. Kaikenlaisia tapoja kyllä näkee kun paljon liikkuu.
Tottakai syödään ollenkaan. Mutta siinä on tiettyä yhteiskunnallista jakautumista. Mitä hienompi tilaisuus ja korkeampi status, sitä todennäköisemmin tarjotaan avoimia leipiä/cocktailpaloja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mun mies on britti ja hän tekee aina niin, että taittaa tuollaisen open face sandwichin puoliksi niin että siitä tulee ikään kuin normaali sandwich. Tai sitten toinen vaihtoehto on että leikkaa sen leivän pienemmiksi paloiksi että se on helpompi syödä. Ei ole tottunut syömään tällaisia suomalaistyyppisiä voileipiä joissa ei ole toista viipaletta päällä.
Tuo on vähän hassua, "ei ole tottunut". Ei sillä että pitäisikään tottua, mutta eikö se nyt ole vain leivän haukkaamista? Vai ottaako joku suomalainen sitten Englannissa sen sarnien kannen pois, kun "ei ole tottunut" sellaista syömään?
Mä muuten otan aina kannellisista voileivistä kannen pois. Minusta nimittäin silloin leipä maistuu liikaa suhteessa täytteisiin ja kokonaisuus on kuivikas. Hampurilaisetkin teen kotona ilman kantta samasta syystä. Pikaruokapaikassa pakko tietty syödä kansineen kun ei ole haarukkaa ja veistä millä syödä.
sama
Open face sandwich? Ei todellakaan ole vain suomalaisten juttu.